≫ 

Zvali su ga Sveti Sava, družio se sa YU rok legendama, a Partizanu je doneo titulu prvaka Evrope!

Malo je igrača u istoriji Partizana koji su imali takvu naklonost navijača kao što je imao Milenko Savović.

  • 34

Proslavljeni košarkaš Partizana Milenko Savović preminuo je 1. marta u 61. godini života u bolnici "Dragiša Mišović". Legendarni centar, a kasnije i funkcioner crno-belih jedan je od najomiljenijih igrača koji su nastupali za ovaj klub.

Zato je i red da se podsetimo njegove karijere, ali i uticaja na beogradski kulturni život osamdesetih godina 20. veka. Iako se retko u poslednje vreme pojavljivao u javnosti pred vama je legendarna priča sa Savovićem od prošle godine.

Navijači Partizana su mu 80-ih godina skandirali "Sveti Sava". Svojevremeno, iznenadio je sve, kada se na treningu pojavio sa ofarbanim pramenom kose (u roze), jer je želeo da prati avangardne trendove.

Bio je igračka legenda crno-belih, a kasnije i sportski direktor koji se sa ekipom 1992. popeo na tron Evrope. Ovo je priča o Milenku Savoviću jednoj od legendi Partizana iz osamdesetih godina prošlog veka.

Milenko Savović Milenko Savovoić na meču sa Crvenom zvezdom Foto. MN Press

Milenko Savović, nekadašnji centar Partizana, jedan je od tvoraca moćnog kluba, malo je poznat mlađoj navijačkoj populaciji, ali oni stariji navijači Partizana ga dobro pamte. Ne samo po igrama i kapitenskoj traci koju je nosio, već i po avangardnom sportskom životu.

Iscepane farmerke i koncert Šarla Akrobate na Akademiji

Malo ko zna da je Savović išao u školu (11 .beogradsku gimnaziju) sa Srđanom Gojkovićem Giletom, osnivačem rok benda "Elektirčni orgazam". Bio je svedok nastajanja novog talasa Yu rok scene kada su se pojavili Šarlo Akrobata, Idoli, Električni orgazam, EKV, Disciplina kičme, itd, a sa svima njima se Savović van košarke družio u kultnom klubu "Akademija"

Milenko Savović Milenko Savovivć (broj 10) na meču sa Radničkim sa Crvenog krsta Foto. MN Press

Toga se seća i Goran Grbović tadašnji saigrač Milenka Savovića.

- Nas nekoliko košarkaša je Savović uveo u rokenrol, ali tada je bilo drugačije vreme i bilo je sve mnogo kulturnije pa i odnos između sporta, kulture i umetnosti. Gile, Čavke, Banana i Švaba su bili obeležje nekog bunta protiv šunda tog vremena, onda su postali deo pank scene pa opšteprihvaćen jugoslovenski bend, a mi smo se družili sa njima, odlazili smo do SKC-a, "Akademije".

- Sećam se kada me Sava odveo prvi put na "Akademiju" početkom osamdesetih. On je obukao neke iscepane farmerke, a ja se lepo obukao za izlazak i silazimo u onu rupu koja mi je tada delovala kao deveti krug pakla. Svirao je "Šarlo akrobata", a ja onako ispeglan mislio da ćemo da upoznamo neke devojke, kad ono počinje šutka.

- Za mene je to tad bio šok, ali brzo sam se uklopio. Tada smo počinjali i mi i oni, oni su otišli u rokenrol, a mi u "pikenrol" - priseća se Grbović.

Milenko Savović je danas zvanično van košarke, ali prati sve utakmice crno-belih i dolazi na sve proslave redovno.

Milenko Savović Foto: Nikola Tomić

- Pratim utakmice, svaka nova generacija je meni interesantna, tako i ovo. I od svake se očekuje da postigne neki uspeh i održi tradiciju Partizana kao velikog kluba na ovim i evropskim prostorima.

- To je počeo malo ranije. Dolaskom Kićamnovića u Partizan i osvajanjem prve titule 1976. a ja sam se napao u prvom timu 1977. sa 17 godina. Druga poloivina osamdesetih je bila obeležen amladim i perspektivnim igračima koji su napravili vrhunske karijere , a Partizan rezultate - rekao je Savović svojevremeno za Telegraf.

Milenko Savović Milenko Savović Foto: Nikola Tomić

Na pitanje kako se seća na periode kada je bio kapiten i kada su mu skandirali "Sveti Sava" kaže sa setom:

- Sećam se sa nostaligijom, kad prođe toliko vremena sve vam deluje tako nostalgično i lepo - kaže Savović.

Iako se pisalo o tome, malo ko zna da je Savović bio deo generacije novog talasa Yu rok en rol scene. Išao je u školu sa  Giletom frontmenom benda "Električni orgazam" Izlazilo se i u popularni klub Akademija.

- To je dok smo bili u gimnaziji, Gile je imao svoja interesovanja, ja svoja, ali smo bili fizički prisutni na istim prostorima. Oni su dolazili na naše mečeve, mi na koncerte i tako.

- Tada je ceo Beograd bio na Akademiji. Kad već pominjemo taj novi talas i EKV, Električno orgazam, Idole, da ne zaboravimo Šarla Akrobatu i Dušana Kojića Koju. U neku ruku da, bio sam svedok nastajanja te Yu rok scene - ispričao je Savović.

Milenko Savović Milenko Savović (levo) kao sportski direktor i Željko Obradović kao trener Partizana 1991. godine Foto. MN Press

Posle karijere Milenko Savović je bio sportski direktor kluba koji je osvojio Evropu.

- To se desilo vrlo brzo i neočekivano za mene i za Željka Obradovića da te prve godine i poored toga što smo samo jednu utakmicu odugrali u Beogradu, protiv Knora postanemo prvaci Evrope, to je bila godina kao iz snova

Na pitanje da li je realan povratak Partizana u najjače evropsko takmičenje, Savović kaže:

- Partizan bi uvek trebalo da teži da bude u vrhu evropske košarke, nekad ide, nekad ne, to je sport, ali cilj uvek mora da bude vrhunski rezultat i dobri treneri - poručio je "Sveti Sava.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    1. januar 2020 | 12:49

    To je bilo vreme velikih ljudi

  • FANTOM

    1. januar 2020 | 13:37

    To je bilo vreme kada su se domaće vrednosti daleko više poštovale nego danas. Nekada Kićanović ili Slavnić a danas Berin ili Tomas. Nekada Dule Savić ili Moca Vukotić a danas Boaći ili Suma i tako dalje i tako sramotno za jednu sportom nadareni naciju.

  • Auspuh

    1. januar 2020 | 13:00

    KK PARTIZAN...kako to lepo zvuči, asocira na nešto veliko, dobro, pozitivno...na šampiona Evrope...🏆🏀🏆🏀🏆🏀⛹️‍♂️⛹️‍♂️⛹️‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA