≫ 

Postignut revolucionarni sporazum u WNBA, žene se konačno izborile za najbolje uslove ikada!

Do 60.000 dolara biće obezbeđeno za igračice kao podrška za materinstvo, bilo da se radi o usvajanju, surogatu ili krioprezervaciji jajnih ćelija (očuvanje za kasniju oplodnju). Ostala poboljšanja prema slovu novog ugovora su i bolji uslovi tokom putovanja, kao i potencijalna ravnomerna podela novca lige i sindikata igračica po postizanju specifičnih targeta.

  • 1

Ženska NBA liga i Asocijacija igračica WNBA lige postigle su novi kolektivni ugovor koji će, saglasne su obe strane, doneti revolucinarne promene u budućnosti najkvalitetnije ženske košarke u SAD. 

Osmogodišnji sporazum, koji stupa na snagu sa početkom nove sezone, podrazumeva značajno povećanje prihoda za igračice, ali i ono što je najveća promena u odnosu na dosadašnje stanje stvari: benefite za buduće majke, čak i one koje to ne mogu da budu prirodnim putem.

Konkretno, što se tiče samih finansija, plate su uvećane od 117.000 do 215.000 dolara, dok maksimalni bonusi mogu dostići sumu od 500.00 dolara što je trostruko veći iznos nego do sada. Ukupno gledano, WNBA liga je za čak 53 posto uvećala novčani iznos za glavne aktere takmičenje preko plata, bonusa, kompenzacija itd.

Takođe, igračice će sada prtimati pun iznos plate dok su na prodiljskom odsustvu, plus 5.000 dolara dečijeg dodatka (na godišnjem nivou) i garantovanu dvokrevetnu sobu (na gostovanju), zbog deteta.

Ipak, najvažnija promena tiče se podrške igračicama koje planiraju porodicu.

Do 60.000 dolara biće obezbeđeno za igračice kao podrška za materinstvo, bilo da se radi o usvajanju, surogatu ili krioprezervaciji jajnih ćelija (očuvanje za kasniju oplodnju). Ostala poboljšanja prema slovu novog ugovora su i bolji uslovi tokom putovanja, kao i potencijalna ravnomerna podela novca lige i sindikata igračica po postizanju specifičnih targeta.

Komesar lige Keti Engelbert je u izjavi za "Good Morning America" rekla da je novi ugovor prekretnica u istoriji lige.

- Nadamo se da ćemo ovim sporazumom pokrenuti ne samo žene u sportu i košarci, već i u društvu - rekla je Engelbert.

Predsednica Asocijacije igračica Nneka Ogvumike, košarkašica Los Aneđeles Sparksa, izrazila je zadovoljstvo što je drastično poboljšan položaj njenih koleginica u ligi.

- Želimo da ostavimo nasleđe. Mislim da smo došli do saglasja da nisu ove u pitanju samo top igračice, niti "ruki" devojke. Ovde je reč o svakoj igračici u ligi, i šire.

komesar wnb lige keti engelbert Foto: Tanjug/Ap

Mnogi tvrde da je ugovor koji su postigli WNBA i Asocijacija igračica, zapravo rezultat sve glasnijeg bunta sportistikinja za veća prava i težnje da se dovedu u ravan sa muškim kolegama, naročito kada su plate u pitanju.

U martu prošle godine ženska fudbalska reprezentacija SAD tužila je Fudbalsku asocijaciju te zemlje zbog, kako tvrde, diskriminacije jer su konstantno slabije plaćene od fudbalera, a donose daleko bolje rezultate sa najvećih svetskih takmičenja.

Pobunile su se i hokejašice, najjača imena lige su prošle godine stupila u bojkot kako bi skrenule pažnju na svoj položaj i plate koje su u proseku 5.000-7.000 dolara na godišnjem nivou.

Ova godina pokazala se kao ključna u cilju da se ukaže široj javnosti na problem materinstva vrhunskih sportistkinja, posebno kod atletičarki, jer su i neke od najboljih, poput Alison Feliks, onemogućene da se ostvare kao majke usled nedostatka novca od sponzora.

Zato je novi "košarkaški" sporazum, kako veruju, izuzetno važan jer može da predstavlja prelomnu tačku da se i u ostalim sportovima značajno popravi status igračica.

Video: Ovakva tuča se viđa u NHL-u a NBA je ne pamti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    16. januar 2020 | 14:08

    Jel im racunaju prosek plate na 12 ili 18 meseci unazad?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA