≫ 

Koš koji je sprečio Zvezdu da postane velika evropska košarkaška sila: Sjajna najava basket klasika!

Zvezda je bila nadomak titule prvaka Jugoslavije 1984, a sa njom bi u tim stigao i košarkaški Mocart

  • 23
KK Crvena zvezda - KK Cibona 1990 godine Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju u ponedeljak ekipu Cibone (18.00 Arena sport 1) u 16 kolu regularnog dela Aba lige.

Duel dva kluba bio je i ostao klasik bivše Jugoslavije koje se svi rado sećamo po sportskim uspesima i najačim ligama evrope u košarci, rukometu, fudbalu.

KK Cibona, KK Crvena zvezda Duel Branka Lazića i Marina Rozića Foto: Cibona/Z. Baksaj, D.Vranar, G.Lausic

Ali, malo ko se seća da je jedan meč u finalu plej-ofa 1984. mogao da promeni istoriju Crvene zvezde. Tako se bar priča u košarkaškim krugovima, što je više kao urbana legenda.

Naime, pričalo se tada javno da će najbolji igrač Jugoslavije, Dražen Petrović (tada 20. godišnjak), član Šibenke, ali u to vreme na odsluženju vojnog roka u Beogradu, preći u tim koji bude šampion Jugoslavije. Želeo je da igra Kup šampiona, najjače takmičenje klubova, što je pandan Evroligi danas.

Foto: twitter/BrooklynNets

U Ciboni je tada igrao njegov stariji brat Aleksandar Petrović, ali za Dražena to nije bilo presudno, jer je želeo da igra protiv najboljih. Igralo se finale plej ofa. Rezultat je bio 1:1 u seriji i igrala se majstorica u Zagrebu. Meč je bio pun tenzija, sa dosta preokreta.

Posle dramatičnih 39 minuta. Zvezda je preko Slobodana Nikolića povela 71:70 u Zagrebu. Bila je nadomak titule, i dovođenja najperspektivnijeg igrača tog vremena.

Video: Draženu Petroviću sam 1990. predvideo: Brate moj, čeka te saobraćajka

Na minut i 20 sekundi pre kraja Cibona je povela sa 70:69 košem Zorana Čuture, ali je Zvezda preko Slobodana Nikolića povela sa 71:70 na 30 sekundi pre kraja. Cibosi su krenuli u poslednji napad, koji je tada trajao baš 30 sekundi. Zvezda je išla da brani poslednji napad. Uspevali su u tome jer Zagrepčani nisu imali rešenja da došu do koša.

KK Cibona - KK Crvena zvezda 1984 Printskrin: Youtube

Međutim, na pet sekundi pri kraja lopta je nekako došla do krilnog centra Cibone Mihovila Nakića, koji seokrenuo i levim poluhorogom pogodio koš na pet sekundi pre kraja za 72:71.

Zvezda je pokušala da izvede brz napad (tada se nije štopovalo vreme posle koša) ali nije bilo vremena i titulu je osvojila Cibona! Bila je to njihova druga titula u istoriji, ali najvažnija.

Šta bi bilo kad bi bilo?

U to vreme Zvezda je bila najtrofejniji klub Jugoslavije sa u to vreme 12 titula prvaka i Kupom Kupova osvojenim 1972.

Mirko Novosel Mirko Novosel kreator evropske Cibone Foto: MN Press

Sad možemo da se pitamo šta bi bilo da je Dražen Petrović došao u Zvezdu? Sigurno crveno-beli ne bi čekali titulu 21 godinu i raspad Jugoslavije da je osvoje (poslednja 1972- sledeća 1993 godine) i nema sumnje da bi osvojili i neki Evropski trofej, možda baš i Kup šampiona. Dražen je bio lider, čovek koji je saigrače terao svojim radom da i oni budu bolji, oko sebe je pravio tim za najviše domete, pa nema sumnje da bi i Zvezda sigruno uspela sa njim da bude šampion. Ali, taj jedan koš je preokrenuo sudbinu crveno-belih-

Nakon te titule, Dražen Petrović je prešao u Cibonu i napravio istoriju. Mladi Šibenčanin je bio karika koja nedostaje ekipi koja je već imala Kup Kupova u vitrinama. Dražen je prevodio Cibose do dve uzastopne titule šampiona Evrope (85,86) kao i Kup Kupova 1987. Tako postaju najuspešniji klub Jugoslavije svih vremena (Dve titule šampiona Evrope, Dva Kupa Kupova, dve titule prvaja SFRJ) za četiri sezone!

Video: Vlade Đurović pokazao Draženu čuveni džemper i rekao: Znaš da ne možeš da dobiješ

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ozon

    19. januar 2020 | 13:43

    Dražen je trebalo u Partizan da dođe. Zato mu je i namešteno da služi vojsku u Beogradu. Osim toga, nije tačno da je Cibona najtrofejniji klub u bivšoj Jugoslaviji već Jugoplastika ima tri trofeja i Partizan 4, kup šampiona i tri kupa Radivoja Koraća, koji je imao u to vreme duplo više klubova i po imenima su u njemu uglavnom učestvovali šampioni država te godine u kojoj je igran, osim Makabija.

  • naklon samionu

    19. januar 2020 | 13:56

    kazu sutra klasik haha hahaha..sutra derbi domace boranije dva idea bratska kluba koji mogu samo da se partizanu naklonu i da kazu..El Grande sampione partizane

  • 1992.

    19. januar 2020 | 13:51

    Pored Partizana, Jugoplastike, Cibone, da kažemo Bosne, Šibenke... mogla je zvezda da bude osrednji klub, kao što je i sad. Samo jedan klub....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA