≫ 

Novi udar na Bertomeua: Posle FIBA, i ULEB pisao tužbu protiv Evrolige!

Sledi pravna bitka za boljitak evropske klupske košarke

  • 3
KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

Sve je više nezadovoljnih trenutnim pravcem razvoja evropske košarke, Evroliga i njeno "zatvaranje" takmičenja mnogima "je trn u oku", pa je čak i ULEB digao glas protiv kompanije "ECA" koja stoji iza organizacije najjačeg takmčenja.

ULEB je, podsetimo, davne 2000. godine bio suosnivač Evrolige, tada su zajedničkim snagama "otrgli" takmičenje od FIBA, ali danas "ECA" više nema saveznika u pomenutoj organizaciji.

Naime, kako prenosi portal Eurohoops, posle FIBA, i ULEB je podneo žalbu protiv Evrolige!

ULEB (udruženje 11 evropskih košarkaških liga) pisao je tužbu da kompanija "ECA", koja rukovodi elitnim takmičenjem, ponaša "anti-konkurentno". U sredu je ULEB saopštio da od danas učestvuje u tužbi koju je FIBA podnela još 2016. godine i u kojoj je navedeno da "ECA" zloupotrebljava svoju dominantnu ulogu na tržištu evropskih košarkaških liga.

- Zajedno sa ligama članicama naporno radimo da zaštitimo sportske principe ove igre, kako na nacionalnom tako na međunarodnom nivou. To ćemo raditi i ubuduće. Verujemo da svi naši klubovi moraju imati mogućnost da se takmiče na najvišem nivou. Želja nam je da održimo u životu taj san za sve klubove, na svim nivoima - rekao je predsednik ULEB-a, Tomas Van Den Špigel.

- Uzimajući u obzir to kako su odluke "ECA" uticale na kalendar u poslednjim godinama, kao i raznovrsnost sistema ulaska klubova u takmičenja kojima ta kompanija rukovodi (Evroliga i Evrokup), osetili smo potrebu da preduzmemo akciju i da branimo svoja prava. Zato se ULEB zvanično pridružio žalbi Evropskoj komisiji koju je FIBA podnela protiv "ECA" zbog nekonkurentnog ponašanja - dodao je Den Špigel.

Đorđi Bartomeu Prvi čovek Evorlige Đordi Bertomeu suočava se sa ozbiljnim udarima Foto: Profimedia/Abaca

Najveća bitka za "konkurentnu evropsku košarku" vodiće se u narednom periodu - na sudu!

- Uvereni smo da je ovo važan korak ka očuvanju evropskog sportskog modela u košarci i radujemo se zato što ćemo Evropskoj komisiji objasniti kako "ECA" šteti evropskoj košarci na domaćem i međunarodnom nivou"

Odluka ULEB-a je manje-više očekivana, a stigla je nakon radikalnog zaokreta Evrolige da ukine direktnu prohodnost svim nacionalnim ligama u to takmičenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    22. januar 2020 | 23:40

    Bartomeua u zatvor. Sloboda za Evropsku košarku!

  • Nikola

    23. januar 2020 | 15:28

    OBRADOVIC JE PRVI NASOCIO KRIVCA BARTOMEU. BRAVO. A MNOGI CUTE RADI NISKIH INTERESA.

  • Nikola

    23. januar 2020 | 17:26

    Ako ovaj ode svanuce evropskoj kosarci. Svaka cast za fibu i uleb!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA