≫ 

O Kobiju, od nekog ko se zbog njega kao mali, zaletao na koš

Svet nije bio spreman za odlazak ovakvog asa, košarka se njegovim imenom zove

  • 2

Oštrica u nerv, žeravica u živo meso. "Ujed za srce".

Takav efekat imala je Kobijeva smrt za košarkaški svet. Suze se još nisu sasušile na obrazima armije njegovih obožavatelja i poklonika dan posle pogibije. Neobičan bol. Daleko je ovo iznad košarke. Kobi nam je delovalo neuništivo, božanski nedodirljivo...

I dalje je teško poverovati da je sve ovo stvarno.

Jazz Lakers Basketball

Odlazak u legendu košarkaškog visočanstva; Foto: Tanjug/Ap

Mučnije nije moglo. Bio je sa ćerkom kada je stravičan tresak leteće gvožđurije označio kraj njegove "najvažnije utakmice". Tih poslednjih sekundi, nažalost, nije izašao kao pobednik kao mnogo puta u igračkoj karijeri...

Otišao je u legendu.

Slava mu!

Kome nije jasno ko je bio Kobi i šta je globalno značio za sport i košarku, a malo je takvih, u košarkaškom "si-viju" šampiona rođenog u Filadelfiji 1978. godine, za dve decenije ispisana je jedna od najvećih sportskih karijera koju je svet video:

Kobe Bryant

Kobi napušta parket po poslednji put u karijeri u aprilu 2016. godine; Foto: Tanjug/ap

- 5 puta NBA šampion, 2 puta MVP finala, jednom MVP lige, 18 puta "ol-star", 4 puta MVP "ol-star" utakmice, 11 puta u idealnom timu lige, 2 puta u drugom idealnom timu lige, 2 puta u trećem, 9 puta u idealnoj defanzivnoj postavi, 3 puta u drugoj defanzivnom timu, 2 puta najbolji strelac lige, jednom pobednik u zakucavanju, jednom član druge postave "rukija", igrač čija su oba dresa povučena iz upotrebe (8 i 24), četvrti strelac NBA svih vremena, dvostruki olimpijski prvak sa reprezentacijom SAD (Peking 2008, London 2012)...

Čak su i sva ova priznanja samo sitan deo onoga što je zapravo bio Brajant. Uticaj koji je imao na decu, tinejdžere, na sportsku kulturu, sportiste u nastajanju, buduće profesionalce, rekreativce, teško se može rečima opisati.

Bio je idol, pojam profesionalizma i igre kao takve, ali iznad svega brutalan takmičar "do koske".

Kobi Brajant  Kobe Bryant

Čuveni ulaz od koga nije bilo odbrane; Foto: Tanjug/AP

Nema tog klinca koji makar jednom dok je igrao basket u svakom kutku ovog sveta nije zaletao na koš kao Kobi, odbrojavao sekunde do poslednjeg šuta kao Kobi, izvodio driblinge kao Kobi, koračao sa stavom kao Kobi...

Za te baš malo mlađe koji nisu stigli da vide kako je ikona NBA Majkl Džordan prašio u "prajmu", kasnije su imali sreće da se još jedan takav majstor pojavi na sceni. Sve što je "Leteći" umeo, mogao je i Brajant. Ulaz, šut, polaganje, zakucavanja, "fej-d-vej“, "klač" poeni, osvajanje titula...

Majkl Džordan, Kobi Brajant

Majkl Džordan i njegov "naslednik" Kobi Brajant; Foto: Profimedia/AFP

Zajednički im je bio i mentor u najslavnijim danima, trener Fil "Zen Master" Džekson, čije reči nakon Kobijeve tragedije odzvanjaju i najbolje opisuju veličinu lika slavnog asa Lejkersa.

- Kobi je bio odabrani, poseban na mnogo načina za mnoge ljude - rekao je šestostruki prvak sa Čikagom i petostruki sa Lejkersima.

Brajant je, složiće se mnogi, bio "nešto najbliže" Džordanu, njegov legitimni naslednik, ali sa snažnim ličnim pečatom koji ga je činio jedinstvenim, samo svojim, drugačijim od perjanice Bulsa.

Bio je Džordan posle Džordana.

 

Govoriti o Brajantu znači govoriti i o njegovj partiji života, koja se desila pre tačno 14 godina kada je postigao nešto što bilo koji aktuelni ili neki budući "skorer" teško da će uspeti da ponovi.

Tog 22. januara 2006. godine na utakmici sa Torontom postigao je 81 poen - drugi najveći broj poena na jednoj utakmici u istoriji NBA!

Prvi je Vilt Čembrlen sa 100, ali kakva se onda košarka igrala, a kakva u Kobijevo vreme, taj 81 poen vredi koliko i 150 tri ili četiri decenije ranije.

I pitate se zašto onda "Mamba"?

Kao što ni Kobi nije samo košarkaš, tako ni njegov alter ego Mamba nije samo nadimak. To je stav prema životu.

Tako ga je Brajant opisao jednom prilikom, i tim citatom, koji savršeno opisuje njegov život na terenu, završavamo omaž velikanu koji nas je šokantno prerano napustio.

- Mentalitet mambe je način razmišljanja više nego bilo šta drugo. To je "napad" na ono što stoji pred vama kao prepreka, napad sa strašću i sa svrhom, bez straha i sumnje, bez pomisli da se zaustavite pre kraja. Bez obzira na to o čemu je reč, da li je nešto loše ili dobro, da li je uspeh ili neuspeh, takav stav morate da imate. To znači imati mentalitet mambe. 

Kobi Brajant, Kobe Bryant Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

  

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    27. januar 2020 | 15:20

    Mnogo mi je žao čoveka, njegove ćerke još više. Žao mi je svih koji su poginuli u toj nesreći sa njima. Njemu slava i hvala. Moji sinovi, koji obožavaju košarku, su juče bili baš tužni. Kao da im je umro neko svoj.

  • Душан Краишник

    27. januar 2020 | 16:12

    Људи немогу вам описати колико ми је жао,,, ја сам и мајку и оца изгубио ,, мајку са 4 год оца са 17 год!!!! Али кад сам чуо да је Коби погину и његова Ћерка и наравно остали људи толико ми је жао као да су били дио моје породице ,,,,,,и сад ево док ово пишем сузе ми иду незнам шта да кажем више !! Лака Им Црна Земља😔😔😔😔😔.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA