≫ 

Šta se dešavalo sa helikopterom i kontrolom leta: Pilot dobio dozvolu, ali se oslanjao na vid!

Pojavile se nove informacije o čitavom letu Brajantovog helikoptera

  • 0
Kobe Bryant helikopter Sikorsky 76 C+ (EC-JES) "Pesca 1" Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Contando Estrelas

U tragediji koja se dogodila u Kaliforniji poginuo je legendarni košarkaš Kobi Brajant i njegova ćerka Điana. Policija Los Anđelesa saopštila je kako je u letelici u trenutku nesreće bilo devet osoba.

Reporteri javljaju da je pilot helikoptera oslanjano sa svoj vid, pre nego na instrumente dok je leteo kroz gustu maglu.

Helikopter je leteo 15 minuta iznad Burbanka, čekajući da mu kontrolori leta dozvole da krene iako je smanjena vidljivost.

Pilot je dobio dozvolu da poleti

Kobi Brajant  Kobe Bryant, mesto nesrece Foto: Tanjug/AP

Magla je bila velika i lokalna policija je prizemljila svoje helikoptere koji inače kruže iznad grada, zbog bezbednosti. Međutim, pilot Kobijevog helikoptera je dobio dozvolu da poleti, ali pod "specijalnim vizuelnim letačkim pravilima"

Kontrola leta je dozvolila poletanje iako su vremenski uslovi bili gori nego što je dozvoljeno za standardna letačka pravila.

Helikopter je napustio Oranž Kaunti oko 9 sati, uslovi su bili loši za let. Pilot se popeo na 400 metara i imao je vidljivost oko osam kilometara.

Video: Jeziv prizor s lica mesta: U ovom helikopteru poginuo je Kobi Brajant sa ćerkom

Oko 9.20 sati je kružio oko Burbanka čekajući da kontrolori daju dozvolu za dalji let jer je bila loša vidljivost.

Pilot je mogao da kontaktira kontrolu leta da ga navode kroz oblake i maglu. Međutim, ako pilot leti prema IFR (Information flight rules) to može da traje prilično dugo pogotovo u Južnoj Kaliforniji. Prema Polu Klajnu, profesoru sa Univerziteta u Njujorku, moglo je da se postupi po FIR-u ( Flight information region), a to znači da letilica može da bude na čekanju sat vremena.

- Vi ste ti koji morate da čekate dalja upustva kontrole, nema veze da li ste Kobi Brajant ili neko drugi - rekao je profesor Klajn.

Ara Zobayan Pilot Kobijevog helikoptera Ara Zobayan Foto: Facebook

Helikopter je nastavio svoj put i oko 9.40 je skrenuo prema zapadu, četiri minuta kasnije u 9.44. helikopter se pojavio na jug ponovo i popeo se na više od 700 metara.

Sudeći po zvukovima pre sudara, kontrola leta je rekla pilotu da je suviše nisko i da može da se vidi na radau. Ali helikopter je nastavio da se diže, a kontrolor leta je nastavio da saopštava ostale tehičke posteškoče čitajući podatke umesto da im da upozorenje o eventualno sudaru.

Helikopter je počeo da pada i udario je u zemlju sa 500 metara visine, prema sajtu flighteadar24.data.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA