≫ 

Haos u ABA ligi zbog tajmauta "mi imamo sudije": Cedevita Olimpija traži izuzeće spornih arbitara

Nespretna izjava trenera Mornara izazvala pravu buru na Jadranu

  • 1

Košarkaški klub Cedevita Olimpija oglasila se saopštenjem koje je poslala predsedniku ABA lige, direktoru, sportskom direktoru i komesaru za suđenje, kao i ostalim čelnicima takmičenja. Čelnici kluba iz Ljubljane traže da se zaštiti integritet lige.

Naime, pojavio se snimak na kojem trener Mornara Mihajlo Pavićević kaže igračima u tajmautu meča sa Cedevita Olimpijom: "Ne morate da šutirate iz daljine, idite na prodor, oni su u bonusu, a mi imamo sudiju"

Mornar je dobio taj meč 91:90 koji je možda i krucijalan za ulazak tima iz Bara u plej-of i to preko Cedevite Olimpije. Saopštenje prenosimo celosti:

- U više medija u regiji se pojavio se snimak snimka s utakmice između KK Cedevita Olimpija i KK Mornar, na kojoj trener KK Mornara Mihailo Pavičević kaže: Oni su u bonusu, a mi imamo sudiju. Ne morate da šutirate iz daljine. Nemojte samo da šutirate trojke, idite na prodor na košu.«

Snimak se pojavio u više navrata u brojnim medijima u Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji (pogledajte linkove) i kako trenutno izgleda, priča još nije završena, jer smo kao klub dobili dodatna i brojna pitanja.

Košarkaške sudije

Foto-ilustracija: Telegraf

Poštovani, zbog utemeljene sumnje u nepravilnosti u igri i suđenju, te zato što ova sumnja baca vrlo čudno svetlo na ABA ligu, ekipe, trenere i sudije, molimo Vas, da zbog zaštite integriteta lige odgovorite na sledeća pitanja.

1. Utakmica i snimak koji se reproducira, ukazuje na sumnju da su sudije bili u mogućem dogovoru s nedefinisanim osobama, kako bi se pomoglo KK Mornaru. Verujemo da su sudije Miloš Koljenšič, Ivan Stefanovič i Tomislav Hordov, koji su sudili na utakmici, već podneli zahtev za zaštitu svojeg integriteta i da su poslali na ABA ligu zahtev da se proveri štqse dogodilo, te da se kao primjer kršenja pravila ABA lige, kazni prekršitelje.

2. Verujemo da su sudije osobno zainteresovane da se njihov integritet ne stavlja u pitanje i da je upravo sudijama, koji su predmet sumnje u poštenje suđenja, u bitnom interesu da se zaštiti njihov integritet.

Molimo Vas da nam pošaljete prijavu sudija i odluku organa ABA lige na zahtev sudija ili odgovor u kojoj fazi je postupak i kakve zaključke je ABA liga do sada donela.

Cedevita Olimpija - KK Mornar

Foto: Cedevita Olimpija /Jurij Kodrun

Na primer, ako sudije nisu podneli nikakav zahtev za zaštitu svog integriteta ili za proveru šta se dogodilo, to znači da to ne vide kao problem ili uticaj na integritet ili ne žele započeti postupak zbog drugih razloga.

Niti jedan od navedenih razloga, bilo da sudije nisu započeli postupak ili da ne misle da je ovo problem, nije u istinskom interesu ABA lige. Nereagovanje sudija bi značilo da je prihvatljivo ovakvo ponašanje u suđenju ili komentarisanje sudija, koje baca sumnju na integritet suđenja, što apsolutno nije prihvatljivo ni za ABA ligu, ni za bilo koju ligu u kojoj se takmiče klubovi koji su članovi ABA lige.

- Za takvo ponašanje nema niti mesta u ABA ligi. U tom slučaju, molimo predsedništvo ABA lige, direktora ABA lige i komesara za delegiranje sudija, da se sudije koji su sudili na utakmici KK Cedevita Olimpija i KK Mornar, do završetka postupka koji će utvrditi što se zaista dogodilo i je li zaista opravdana sumnja da pošteno suđenje nije bilo osigurano i garantovano, ne delegira na bilo koju utakmicu ABA lige i da apeluju i na domaće lige da ih se ne delegira, kao ni na bilo koje utakmice u regiji i u Evropi.

Cedevita Olimpija - KK Mornar

Foto: Cedevita Olimpija /Jurij Kodrun

Poruka koju će ABA liga poslati javnosti, ako će se spomenute sudije delegirati i dalje, dokle god se ne reše sve činjenice oko sporne utakmice, ili poruka koju bi poslale organizacije sudija u regiji, ukoliko bi ove sudije i dalje delegirali u regiji ili u Evropi, nanele bi štetu takmičenju i integritetu ABA lige.

Ako direktor ABA lige još nije započeo s postupkom prikupljanja dokaza o tome što se dogodilo na spomenutoj utakmici, molimo Vas da u skladu sa svojim ovlaštenjima ovaj postupak započnete.

Na primer, ako se na kraju konstatuje da nije bilo nikakvih kršenja pravila ABA lige, molimo Vas da se trenerima i klubovima daju jasne upute kakve izjave su primerene, a kakve nisu, jer imamo obavezu objašnjenja situacije prema našim klubovima, našim fanovima i gledateljima, na kraju i našim sponzorima i društvu u kojem živimo i igramo utakmice, gde cela regija sumnja u integritet utakmice, što ne pomaže ni ligi ni košarci kao takvima.

Od predsednika komisije za sudije i komesara za delegiranje sudija očekujemo da se jasno i javno distanciraju od događaja koji su se dogodili na utakmici koja je predmet naše prijave, i da javno garantuju da će svi klubovi imati pošteno suđenje, gde će pobediti košarka i gde nema mesta za ovakve izave i sumnje u integritet sudija - navodi se u saopštenju Cedevita Olimpije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dambar

    27. januar 2020 | 23:51

    Trener je na losem engleskom dao upustva igracima da idu na kontakt. Nije mislio na to da ima sudije vec da idu na ulaz i da postoje sudije. Da se ne boje igraci kontakta jer su se ispucavali u tom momentu. Svako ko je iole bio u kosarci zna o cemu govorim. Kad se na engleskom na tajmautu brzo kaze- ne sutiraj spolja, idi na ulaz, imamo sudije i to tonom koji je trener i rekao znaci da misli da na terenu postoje i sudije i da se ide na ulaz sa kontaktom, zeleci da im kaze da im trebaju i dva poena i jedan iz slobodnog samo da se poentira. No ne bih duzio vise. U nasem regionu sve se koristi za svakakve stvari i kako kome treba pa ce se i ovo tako iskoristiti u zavisnosti kome u regionu treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA