≫ 

Najveći dobitnici i gubitnici nakon NBA trejda

Prelazni rok u NBA je završen, i sada sledi nezaobilazni deo - procenjivanje ko je najbolje prošao

  • 1
nba, košarka Foto: pixabay.com

Došao je i prošao još jedan NBA prelazni rok, ostavljajući nas da pokušamo da shvatimo šta se tačno dogodilo i kako. Nakon uveravanja da se ništa veliko neće desiti, na kraju je ipak došlo do nekoliko velikih prelazaka.

U nekim slučajevima, biće potrebne godine da bi se pokazalo ko je bolje prošao, piše bleacherreport.com. Ali, tradicija je da se posle prelaznog roka načelno proglase pobednici i poraženi. Ponekad je prva reakcija ona kojoj treba najviše verovati. Pa, dok se prašina još uvek nije slegla…

Gubitnici: Sakramento Kingsi

Sakramento je vratio nezadovoljnog centra Devejna Dedmona u Atlantu, a zauzvrat su dobili Aleksa Lena i Džabarija Parkera. Pored Dedmona, Sakramento je Atlanti ustupio i dva pika druge runde na draftovima, po jednog na ovogodišnjem draftu i onog koji će biti održan 2021. godine.

Kingsi su se odrekli i usluga Trevora Arize koji je poslat u Portland. Iako klub nije napravio veću štetu, ovi potezi pokazuju da su u klubu svesni da su pogrešili kada su angažovali Arizu i Dedmona.

Sakramentu bi se moglo odati priznanje zbog toga što je nastavio dalje i pokušao da izvuče najviše iz prilično loše situacije, ali mora se spomenuti da je klub sam sebi stvorio lošu situaciju. Vozač koji zaspi za volanom ne dobija priznanje zbog toga što nije slupao automobil.

Sakramento Kings NBA Foto: Tanjug/AP

Trejd Dedmona verovatno je bio neophodan. Ispao je iz rotacije i tražio je da napusti klub, koji se ovime rešio i njegove plate, što bi moglo pomoći u pregovorima sa Bogdanom Bogdanovićem ovog leta. Plata za Bogdanovića ne bi bila problem da Kraljevi u oktobru nisu produžili ugovor Badija Hilda, kojeg su nakon toga preselili na klubu. Odstranjivanje Dedmona radi uštede pokazuje i da je ugovor za Hilda možda bio greška. I ne samo to, ako Sakramento želi da zadrži Bogdanovića, moraće da se dobro preračuna jer će na leto doći na red i pregovori sa De Aronom Foksom oko njegovog produžetka ugovora.

Dobitnici: Atlanta Houksi

U trejdu u kom su učestvovali Atlanta, Denver, Minesota i Hjuston razmenjeno je čak 12 igrača.

Denver su napustili Malik Bizli, Huančo Ernangomes i Džered Vanderblit i prelaze, uz pikove sa drafta, u Minesotu koja se rešila usluga Roberta Kovigtona. Timbervulvsi u Nagetse šalju Šabaza Nepijera i Nou Vonleha. Denver takođe dobija i veterana Džeralda Grina i Keitu Bates Diopa.

Čini se da je Atlanta prošla najbolje. Houksi vole igru iz pik-end-rola, a Kilnt Kapela koji je stigao iz Hjustona trebalo bi odlično da se uklopi u igru Atlante. Malo je igrača u NBA koji bi mogli bolje od Treja Janga da iskoriste potencijal koji Kapela donosi. I dok je Džejms Harden svakako najbolji paser u ligi, Trej Jang je nešto najbliže njemu što postoji.

Atlanta Hoks Foto: Tanjug/AP

Opet, Kapela nije toliko često korišćen u tandemu sa Hardenom ove godine, i njegove odlične ofanzivne karakteristike Hjuston nije iskoristio. Sa druge strane, Kapela nije odličan odbrambeni igrač, ali blokiraće šuteve, skakaće i doneće Houksima igru u tranziciji. Jedina briga je kako će se uklopiti sa Džonom Kolinsom, odličnim defanzivcem na poziciji 4.

Ako se u obzir uzmu alternative na centarskoj poziciji, angažovanje Kapele tek dobija na snazi. Dobili su startera koji će zarađivati oko 17 miliona dolara po sezoni. Time je Atlanta sebi uskratila neke transfere na leto, ali potencijalno dostupne opcije u vodi Andre Dramonda, Hasana Vajtsada i Montrezi Harela bile bi još i skuplje, i neko od tih igrača verovatno bi se lošije uklopio.

Vraćanje Dedmona iz Sakramenta znači da je Atlanta investirala oko 30 miliona dolara na visoke igrače. To nije idealna raspodela novca, ali potrebe Atlante bile su takve da se ovo i ne čini kao nerazumna investicija.

Dobitnici: Minesota Timbervulfsi

Može se dogoditi da se Endru Vigins pokaže kao bolji igrač od Dianđela Rasela u budućnosti, ali posle pet godina, postalo je jasno da Vigins u Minesoti neće dostići svoj puni potencijal. Ta činjenica, plus ušteda na plati i potreba za plejmejkerom, mogla bi biti dovoljna da Minesotu učini dobitnikom u ovoj razmeni sa Golden Stejtom.

Sezona Minesote u kojoj je već zabeleženo nekoliko uzastopnih poraza dvocifrenom razlikom, bila je vrlo tmurna. Možda ne toliko tmurna da bi Karl-Entoni Tauns zatražio trejd sada ili sledećeg leta, ali dovoljno tmurna da se i ova opcija razmotri u budućnosti. Robert Kovigton koji je poslat u Hjuston, bio je jedan od Taunsovih najbližih klupskih drugova. Lako je zamisliti nezadovoljstvo mlade zvezde koje može dostići tačku iz koje nema povratka.

Dovođenjem Rasela, još jednog Taunsovog prijatelja sa kojim će se dobro uklopiti, bilo je presudno za očuvanje poverenja između superstara i uprave. Možda Minesota ne zna baš šta radi, ali deluje da je to za sada ono što Taunsa čini srećnim i to nije loš pristup u ovim okolnostima.

Minesota je dobila boljeg, mlađeg i jeftinijeg igrača na poziciji na kojoj je deficitarna, i to baš onog kojeg je Tauns želeo. Vredi gubitka zaštićenog pika prve runde drafta, kao i pika druge runde za 2021.

Gubitnici: Golden Stejt Voriorsi

Ideja dovođenja Endrua Viginsa, zaštićenog pika prve runde 2021. kao pika druge runde 2021, u zamenu sa Dianđela Rasela, Omarija Spelmana i Džejkoba Evansa III, deluje kao da ima smisla.

Vigins, krilni igrač, bolje će se uklopiti sa Stefom Karijem, Klejom Tompsonom i Drejmondom Grinom nego što se uklapao Rasel, kombo plej kojem je potrebna lopta u rukama. Sa druge strane, možda će Vigins odbaciti svoje loše navike u okruženju u kojem se pobeda očekuje, a ne sanja.

Golden Stejt Voriors Toronto Raptors NBA FOTO: Tanjug/AP

Moguće je, međutim, i da je Golden Stejt bio nestrpljiv. Rasel bi se možda pokazao još bolje u plejofu, ili naredne sezone. Vorirosi su mogli da sačekaju, sigurni u to da je Rasel mlađi, jeftiniji i već provereni pobednik, za razliku od Viginsa. Ukoliko su želeli da trejduju Rasela, a čini se da jesu, ovaj prelazni rok možda nije bio najbolje vreme za to.

Ako se Vigins probudi i počne da igra odbranu, postane konzistentan i prihvati dodeljenu ulogu, to bi na parketu moglo dobro da izgleda. Ali, da li je sve ovo vredno plaćanja oko 95 miliona dolara u naredne tri godine za treću opciju? Rasel je takođe bio treća opcija, ali koštao je mnogo manje, pa bi na kraju moglo da se pokaže da je Golden Stejt izgubio više nego što je dobio.

Pobednici: LA Klipersi

U savršenom svetu, Klipersi bi koristili Moa Harklesa i svog prvog pika na draftu da unaprede centarske pozicije, jednim mobilnijim od Ivice Zubca i defanzivno pouzdanijim od Monrezla Harela.

Posle aktivnosti u prelaznom roku, Klipersi će morati da pristupe plej-of utakmicama sa nekom od ovih nesavršenih opcija na pozicjiji 5, osim ukoliko ponovo ne pokušaju sa Jamišalom Grinom na ovoj poziciji.

Markus Moris je dobitak. On je neko ko je u stanju da brani Lebrona Džejmsa i Janisa Adetokumba. Iako nije na istom nivou defanzivno kao Lenard ili Pol Džordž, Moris može doprineti na svoj način. Ukoliko bude mogao da održi 43,9 procenata šuta sa distance na 6,1 pokušaja po utakmici, Moris će se pokazati kao upotrebljivija opcija nego što je Harkles ikada bio.

Dok Rivers Printskrin: Youtube/LA Clippers

Može li Moris prihvatiti umanjenu ulogu u kojoj se od njega uglavnom traži da pogodi spolja dok se u odbrani bori na više pozicija? Da li je bilo vredno odreći se pika prve runde na draftu 2020. i druge runde 2021, pokazaće vreme.

Bonus je svakako i taj što su Klipersi na ovaj način sprečili Lejkerse da dobiju Morisa.

Gubitnici: Memfis Grizliji

Džastis Vinslou ima 23 godine i nesumnjivo je igrač koji mnogo obećava na poziciji 4. Dokazao je da može da igra odbranu i bude veoma opasan u šutu. On je intrigantan igrač za mladi tim Memfisa koji je već preplavljen talentima.

Ali, da li je vredno potrošiti značajan prostor za pojačanja dovođenjem i Diona Vejtersa i Džejmsa Džonsona? Ima prostora diskutovati na ovu temu. Čini se da je Memfis procenio da u slobodne igrače nije vredno ulagati novac u 2020, i projektovan budžet u visini od 50 miliona dolara, Grizliji su u osnovu već potrošili.

Marko Gudurić Foto: Tanjug/AP

Ako je Memfis želeo da ostane fleksibilniji za 2021. godinu, trejd koji je uključuje Vinsloua, Vejtersa i Džonsona za Andrea Igodalu, Džoua Kroudera i Solomona Hila  ima više smisla. Ostaje pitanje da li će Memfis uspeti da zadrži osmu poziciju pred plej-of. Činjenica da je Vinslou odigrao jednu utakmicu od 4. decembra, neće im biti od velike pomoći.

Možda Memfis jednostavno nije imao bilje ponude za Igodalu, a Majami je to znao.

Dobitnici: Memfis Grizliji

Memfis, ponovo?

Upravo su zaradili blagu, diskutabilnu oznaku gubitnika za svoj posao sa Majamijem, ali produženje ugovora sa Dilonom Bruksom čini ih apsolutnim pobednicima.

Grizliji će platiti 35 miliona dolara za novi trogodišnji ugovor, što je fenomenalan posao za krilo takvog kalibra koji pravi razliku na oba dela terena. Bruks ove godine pogađa 39,9% svojih trojki, što je broj koji deluje održivo s obzirom da u karijeri ima prosek od 37,7. Iako nije previše učinkovit u reketu i nije neki distributer lopte, Bruksov osećaj za prostor je dragocen za Memfis. Momak se nalazi na uskoj listi krila protiv kojih niko ne želi da igra.

Bilo bi teško zamisliti da Bruks dobije manje od tri godine i 35 miliona dolara kao slobodan igrač, što samo dodatno stavlja Memfis u pobedničku kategoriju.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA