≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Partizan odbranio Kup: Crno-beli posle drame srušili Zvezdu za treći uzastopni trofej!

Vreme čitanja: oko 10 min.

Treći derbi ove sezone, ali mnogo važniji pripao je crno-belima

Košarkaši Partizana pobedili su u finalu Kupa Radivoja Koraća Crvenu zvezdu sa 85:84 (13:19, 18:15, 18:18, 29:26, 6:7) posle produžetka. Ovo je njihov treći uzastopni duel u borbi za Žućkovu levicu i treća pobeda crno-belih. Partizan je slavio dva prethodna puta, a Zvezda je želela da vrati "levicu u svoj posed, ali nije uspela.

Meč je odlučen posle 45. minuta velike borbe, a Zvezda je imala priliku da osvoji trofej u regularnom delu utakmice. Najefikasniji u timu Partizana bio je Markus Pejdž sa 21 poenom,  Jaramaz je dodao 19 poena, od čega sedam vezanih u produžetku kada je meč i odlučen.

Kod Zvezde Lorenco Braun je unacio 17 poena, Davidovac 16,  a Panter 12 koševa.

Zvezda bila bliža pobedi

Prava drama viđena je u poslednjih minut i po meča. Zvezda je imala 71:66, a Volden je fauliran za dva slobodna bacanja. Međutim, on je doživeo lakšu povredu, pa je Birčević šutirao umesto njega i bio polovičan. Zatim je ubacio na drugo strani Lorenco Braun sa distance za 73:67, a onda Jaramaz daje trojku za 73:70. Drama je dostigla vrhunac, pa Davodovac uzvraća trojkom za 76:70 i dovodi Zvezdu u priliku da pobedi.

Usledila je penal završnica, najpre je Pejdž dao koš uz dodatno bacanje za 76:73, pa je na 18 sekundi fauliran Davidovac koji je precizan. Ostalo je 18 sekundi do kraja, Šakota se odlučio da brani napad, ali onda Pejdž daje trojku za 78:76 na 7 sekundi pre kraja.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Zvezda je imala napad za pobedu, ali je Panteru sviran faul u napadu jer je u demerkiranju odgurnuo čuvara. Partizan je imao napad i vrteo je loptu i na kraju fauliran je Pejdž na 2 sekunde pre kraja. Daje oba bacanja za 78:78 i odvodi meč u produžetak.

U dodatnih pet minuta čovek odluke bio je Jaramaz koji je vezao sedam poena. Zvezda je imala 80:78, ali mladi bek Partizana najpre daje četiri poena iz dva napada, a onda ubacuje trojku za 80:85 na minut i po pre kraja.

Video: Jaramaz i neuspelo polaganje Brauna zadržali Žućkovu levicu u crno-belim vitrinama

Uspela je Zvezda da iskontroliše napade crno-belih i da sa četiri slobodna bacanja dođe do 84:85, a čak je imala i 14 sekundi za napad i pobedu, jer je Mozli promašio dva bacanja prethodno, ali Lorenco Braun nije imao snage da reši meč.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 84:85

(13:19, 18:15, 18:18, 29:26, 6:7)

Hala: Čair

Gledalaca:5000

Sudije: Jovčić, Belošević, Nikolić

ZVEZDA: Lazić, Beron 8, Jagodić - Kuridža 4, Dženkins 5, Štimac 11, Panter 12, Braun 17, Davidovac 16, Dobrić, Gist 11, Simanić, Odžo,

PARTIZAN: Volden 9, Zagorac 11, Pejdž 21, Mekadu, Stefanović, Jaramaz 19, Veličković 9, Birčević 4, Janković 6, Tomas 2, Trifunović 2, Mozli 2

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Inače, Utakmica je bila prava takmičarska, puna naboja, tenzija, emocija, ali ne toliko efikasna, što je i za očekivati s obzirom na to da se igra za trofej.  Zvezda nije imala laka rešenja u napadu u prvom poluvremenu, jer Partizan je čitao svaku akciju i sekao sva dodavanja posle igre dva na dva i iz prodora.

Crveno-beli su zavisili od individualne igre Lorenca Brauna (9 poena), koji je stvarno bio nezaustavljiv

Sve vreme je Zvezda bila u podređenom položaju, jer nije imala rešenja u odbrani, ali ni u napadu, pa je Partizan vodio od 4 do 8 poena 15:23.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Partizan je bio konkretniji, ali nije iskoristio sve greške Zvezde u prvom poluvremenu, jer je mogao da ima mnogo veću prednostz od tri poena 31:34.

Treći period meča doneo je malo više neizvesnosti, jer je Zvezda uzvratila malo jače i uspela da u dva navrata stigne crno-bele. Najpre na 38:39, a zatim 46:46, ali je Partizan uvek uspevao da uzvrati novom serijom.

Zvezda je zaigrala bolje u finišu meča i uspela je da preokrene i u 33. minutu povede sa 58:57. Od tada su se oni pitali za stanje na terenu i sve vreme su imali prednost, sve do samog kraja kada je Partizan na već opisan način uspeo da obezbedi produžetak.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

TOK MEČA

PRODUŽETAK:

45. MIN: 84:85 Zvezda kreće u napad na 14 sekundi pre kraja, Lorenco Braun je pokušao da reši driblao je i šutirao i promašio, aTrifunović je juhvatio loptu pod faulom na dve sekudne pre kraja. Odlazi na liniju bacanja i promašuje oba bacanja za slavlje crno-belih.

45. MIN: 84:85 Beron preuzima odgovornost, dribla loptu naskače i promašuje trojku na 14 sekundi do kraja, usledio je faul Štimca na skoku i dva bacanja za Mozlija.

44. MIN: 84:85 Vraća se Zvezda sa četiri slobodna bacanja zaredom posle dobre odbrane. Sledi nova greška Pejdža u napadu. Zvezda ima napad ulazi se u poslednji minut

44. MIN: 80:85 Ali, Zvezda ne koristi poklon, promašuju, Partizan je dodao gas, Jaramaz je uspeo da preokrene, sa sedam vezanih poena za plus 5.

42. MIN: 80:78 Po jedan promašaj na obe strane terena, a onda Gist zakucava ponovo za novo vođstvo Zvezde.. Pejdž pravi faul u napadu.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

IV ČETVRTINA:

40. MIN: 78:78 Partizan je imao napad, fauliran je Pejdž na dve sekunde pre kraja. Daje oba bacanja za produžetak.

40. MIN: 78:76 Partizan je krenuo u napad. Pejdž pogađa trojku, a na 7 sekundi pre kraja sviraju sudije faul u napadu Panteru.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

40. MIN:76:73 Još 17 sekundi do kraja Zvezda ima napad, Partizan će morati da pravi faul. Fauliraju Davidovca koji daje dva bacanja.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

40. MIN: 76:70 Zvezda je na plus 6 na samo 30 sekundi pre kraja, posle trojke Davidovca koji je dogovorio na trojku Jaramaza.

39. MIN: 71:66 Pejdž daje trojku za izjednačenje i novu dramu, ali Beron uzvraća za novo vđstvo Zvezde, zatim Partizan promašuje napad, a Gist zakucava u sledećm napadu za plus pet.

37. MIN: 64:63 Neverovatna drama u Nišu, Volden je trojkom vratio Partizan u život, pa Braun daje jedno slobodno bacanje, a Volden sa bacanja smanjuje na samo poen zaostatka.

35. MIN: 63:59 Trojka Brauna i faul pod košem, pa Zvezda ima loptu sa strane, a onda Beron utrčava i daje poena za vođstvo Zvezde.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

35. MIN: 58:59 Velika borba na parketu Čaira, ali ulog je veliki pa pomalo i drhte ruke igračima i nema mnogo poena. Ekipe su u egalu i smenjuju se u vođstvu.

33. MIN: 58:57 Ponovo Zvezda pojačava odbranu, zasutavalja prodore kroz reket, i na drugoj stani nalazi mnogo bolja rešenja u napadu. Uspeli su ponovo da stignu razliku. Trinkijeri traži tajmaut, ali se ništa nienpromenilo košem Dženkinsa Zvezda prvi put vodi posle početka meča.

32. MIN: 51:57 I dalje crno-beli čuvaju makar i minimalnu prednost na ovom meču i ne daju rivalu da preokrene rezultat. Taman kada se crveno-beli približe oni ubace trojku, koja dosta psihološki deluje

III ČETVRTINA:

30.MIN: 49:52 Zvezda je izjednačila na 46:46, a onda je Zagorac vezao dve trojke za ponovnu prednost Partizana, ali Dženkins vraća jednu trojku.

28. MIN: 44:45 Igra se na mahove, čas jedni imaju inicijativu, čas drugi, a Zvezda se polako opet približila, najpre Davidovac trojkom smanjuje pradnost, a Štimac sa bacanja donosi samo jedan poen minusa.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

25. MIN: 38:45 Probudio se Džejms Gist i vezao sedam poena čime je uspeo da približi Zvezdu rivalu, ali uzvraća Partizan preko Birčevića i Pejdža koji trojkom diže prednost.

24. MIN: 34:39 Zvezda ima čak 16 izgubljenih lopti, a Partizan 7 i tu može da se traži minimalna razlika u poenima na ovom meču.

21. MIN: 31:37 Zvezda kreće agresivno u odbrani, ali ipak Partizan odmah poentira preko Jankovića. Sudije prekinule meč zbog pogrdnog navijanja navijača Partizaa i psovki upućenih supruzi nebojše Čovića, pa je morao da reaguje Novica Veličković i da zamoli navijače da navijaju sportski.

II ČETVRTINA:

20. MIN: 31:34 Ne uspeva Zvezda da napravi preokret. Braun je na klupi, Davidovac je preuzeo ulogu poentera i igra leđima protiv Trifunovića od koga je viši,  bori se i Štimac, ali ga Mozli fenomenalno čuva, jer je fizički dominantniji pa ga izgurava iz reketa. Ipak centar Zvezde se snalazi na iskustvo i ima 6 poena i 6 skokova. Navijači Partizana vređaju suprugu predesednika Zvezde, pa su sudije dva puta zaustavljale igru i tražile od spikera da ih upozori da navijaju sportski inače će biti pražnjenja hale.

Braun ima 11 poena, Štimac 6 uz 6 skokova, kod Partizana Jaramaz 9 poena.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

17. MIN 26:27 Uspela je Zvezda da se približi, ali usledila je serija grešaka u napadu jedne i druge ekipe, koraci, faulovi... tako da je i dalje rezultat vrlo mali. Lorenco Braun je jedini raspoloženi igrač Zvezde i sa 11 poena od ukupno 26 tima uspeo je da ih vrati u egal.

15. MIN: 22:25 Zvezda nema rešenje u napadu, jer Partizan čita svaku akciju i seče dodavanja posle igre dva na dva i iz prodora. Crveno-beli zavise od individualne igre Lorenca Brauna (9 poena), koji je stvarno nezaustavljiv i pitanje je koliko može sam, a da ga ostali ne isprate.

Video: Birčević i Štimac u klinču

13. MIN: 15:23 Ponovo "blickrig" Partizana i mini serija 4-0. Prvo kreacija Jaramaza iz pik en rola, a zatim dobra odbrana i skok pa brz kontranapad Veličkovića za plus osam.

12. MIN: 15:19 Neverovatno je šta promašuju igrači Zvezde, kontranapade i zicere pod košem, i na sreću po njih ni Partizan ne koristi tu priliku da poveća razliku, a na kraju Davidovac daje prvi koš za Zvezdu u drugom periodu. Crno-beli mnogo agresivniji u odbrani. Međutim, imaju problema da zagrade Majkla Odža koji već dva puta skače u napadu i dva puta je fauliran.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

I ČETVRTINA: 13:19

10. MIN: 13:19  Vrlo tesna utakmica, Partizan konkretniji, Zvezda dekoncentrisana, što se vidi po faulovima koji potpuno bespotrebno pravi na skoku u napadu, jer daju crno-belima dva bacanja, a da nisu ni krenuli u napad.  A osim toga opterećeni su faulovima krilni centri Jagodiž Kuridža i Gist sa po dva penala.

9. MIN: 11:14. Tomas promašuje dva bacanja za ubedljivije vođstvo. Zvezda veoma slaba u napadu, nesigurna na zicerima, nema šuta, dok se i Partizan pomalo muči, ali je konkretniji i zna šta hoće u napadu i na koga se igra.

7. MIN: 9:12 Šakota uvodi u igru Lorenca Brauna, izašao je Dženkins, ali i Beron, umesto koga je ušao Panter i odmah pogodio trojku.

7. MIN: 6:11 Ekipe su u egalu, igra se čvrsto u odbrani na ivici faula, ali Partizan ima blagu inicijativu u napadu zahvaljujući Veličkoviću i Jaramazu. Zvezdi škripi organizacija napada, jer Dženkins nije klasičan plejmejker, ali može da odigra neko vreme, ali se vidi da nije siguran u toj ulozi.

3. MIN: 2:5 Zagorac krade loptu, dodaje do Jaramaza koji iz kontre zakucava za izjednačenje na startu, a zatim Novica ubacuje trojku. Malo koševa je palo za tri minuta

2. MIN: 2:0 Zvezda je krenula u petorci Dženkins, Lazić, Beron, Kuridža - Jagodić i Štimac, što je petorka koja nije do sada počinjala, jer je uvek startovao Lorenco Braun kao plejmejker. Partizan je u svojoj klasičnoj petorci Volden, Jaramaz, Zagorac, Veličković, i Janković.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN

Hala: Čair

Sudije: Jovčić, Belošević, Nikolić

ZVEZDA: Panter, Braun, Davidovac, Lazić, Beron, Dobrić, Gist, Jagodić-Kuridža, Dženkins, Simanić, Odžo, Štimac.

PARTIZAB: Volden, Zagorac, Pejdž, Mekadu, Stefanović, Jaramaz, Veličković, Birčević, Janković, Tomas, Trifunović, Mozli

BLOG:

Ekipa Telegrafa je na licu mesta u Nišu pa ste mogli da pratite naš blog do početka utakmice.

20.35. Ekipe su izašle na zagrevanje, a navijači su već na tribinama.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović
KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

20.20 Veliki broj navijača Partizana čeka na red da uđe u halu, ali kako javljaju naši reporteri, pitanje je da li će svi moći da uđu

Navijači Partizana ispred Čaira Veliki broj navijača Partizana čeka da uđe, ali je hala skoro puna Foto:Telegraf
KK Crvena zvezda - KK Partizan Grobari su već na tribinama Čaira Foto: Marko Jovanović

19.50 Košarkaši Partizana Trifunović, Pejdž, Volden i Tomas izašli na teren da osete malo obruče pred finale.

KK Partizan Čair Foto: Telegraf

19.35 Košarkaš Zvezde Čarls Dženkins izašao na zagrevanje 90 minuta pre početka meča.

Čarls Dženkins Foto: Telegraf

19.31 Partizan je do finala stigao posle preokreta nad FMP-om, a Zvezda je u finale prošla posle triler završnice u kojoj je Beron pogodio trojku u finišu meča. Opširnije OVDE

Čair Foto: Telegraf

19.20 Očekuje se da Čair bude pun, a kapacitet je 5,000 gledalaca, a za sada su tu samo redari i policija.

19.00 Pola hale biće Grobari, a pola Delije: Zagorac želi odbranu Kupa pred protivničkim navijačima. Opširnije OVDE

Čair Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    16. februar 2020 | 23:55

    Nijedan sudija na svetu ne bi svirao faul u napadu bez lopte u zadnjih sedam sekundi. Pejdz je drzao obema rukama Puntera za kukove i onda se on otrgao iz tog kontakta. Prvo je bio faul Pejdza.To je bio kljucni trenutak utakmice.Čista sudijska kradja,Sramotno sudjenje koje je ponovo donelo nepravednu pobedu partizana.

  • Dejan

    16. februar 2020 | 23:41

    Ovo je bila oruzana pljacka..... Bruka i sramota sta se radi....... Ko je i malo realan priznace da je tako..... Samo se jos uvek nezna dal je bilo gore prosle godine ili veceras............. A sta drugo i ocekivati kad je predsednik kss Predrag Danilovic.................

  • duci

    16. februar 2020 | 23:59

    Zvezda je odigrala dobro ja sam zadovoljan ali onakav faul da sudija svira na kraju je sramota sve u svemu partizan nema igru sve se svodi na sut od tri poena tako da se uopste ne sikiram prvenstvo i aba uzimamo sigurno kao i zadnjih godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA