≫ 

Kako je Šakota izgubio dobijen meč u finalu? Evo šta se sve desilo u 30 sekundi na +6 za Zvezdu!

Crno-beli su odbili da se predaju i odu kući bez trofeja, ali su imali i pomoć rivala koji su u završnici napravili nekoliko neverovatnih propusta, a bilo je i diskutabilnih odluka sudija

Finale Kupa Radivoja Koraća je iza nas, ali i dalje mnogi pričaju o neverovatnom meču koji su priredili Partizan i Crvena zvezda. Crno-beli su na kraju uz nerealan preokret uspeli da izbore produžetak, iako su već bili otpisani na +6 za Zvezdu 30 sekundi pre kraja.

Partizan je odbio da izgubi! Rekao je to i Andrea Trinkijeri posle meča. "Kopali smo rukama i noktima da ostanemo u igri i da se ne vratimo kući bez pehara". Ovo najbolje oslikava koliko su crno-beli verovali u sebe, čak i onda kada je gotovo svako u hali već pomislio da je meč završen, pa čak je delovalo da je i predsednik Ostoja Mijailović klonuo duhom u jednom momentu sudeći po gestikulacijama u završnici.

Zvezda je potcenila crno-bele u samoj završnici. Osmesi Davidovca i ostalih saigrača Zvezde posle trojke za 76:70 na 30 sekundi pre kraja, delovali su kao da su igrači crveno-belih prerano počeli da slave. I zaista, u 99 odsto slučajeva u ovakvoj situaciji bi tim koji ima takvu prednost pobedio.

Igrači Zvezde već tada su se očigledno malo i opustili i mislili da će se meč dobiti rutinski u završnici, bar u penal završnici, odakle su crveno-beli bili sigurni.

Upravo to opuštanje je jedan od faktora koji je uticao na volšeban preokret Partizana. Odbrana crveno-belih, koja je do tada bila vrhunska, popustila je u sledećem napadu Partizana, kada je Pejdž lako probio pored Berona i pogodio uz faul.

Ostaje diskutabilna odluka sudija da u toj situaciji sviraju faul Beronu, pa je Pejdž možda i "počašćen" dodatnim slobodnim bacanjem.

KK Crvena zvezda - KK Partizan

Dragan Šakota u raspravi sa Ilijom Beloševićem; Foto: Marko Jovanović

Ali i tada je delovalo da su igrači Zvezde sigurni u pobedu, jer je Davidovac smirivao Berona koji se bunio zbog odluke i gestikulirao mu da se smiri i da nema potrebe da protestuje.

Zvezda je u narednom napadu preko Davidovca koji je bio siguran sa linije penala vratila meč na dva poseda i povela sa +5 na 16 sekundi do kraja.

Ono što je crveno-belima bilo potrebno jeste dobra odbrana i da se spreči šut za tri, jer je Partizan jedino brzom trojkom mogao da se vrati u život. I upravo to Zvezda nije imala. Zagorac je brzo preneo loptu na drugu, dodao je do Pejdža, koji je lakom fintom izbacio Dženkinsa iz igre, dobio priliku da neometan šutne i pogodio je. Dženkins je "zaspao" u odbrani, iako je pre toga igrao sjajnu defanzivu i omogućio crno-belima da priđu na svega plus 2.

Markus Tejlor Pejdz

Markus Pejdž preuzeo odgovornost u završnici meča i bio jedan od heroja crno-belih; Foto: Marko Jovanović

Zatim sledi tajmaut Zvezde, na kome ostaje misterija šta je Šakota savetovao igračima. Umesto da laganije izvedu loptu što dalje od koša, jer bi Partizan svakako morao da pravi brzi faul, crveno-beli su pokušali neku rizičniju akciju, gde je plan očigledno bio da Panter primi loptu bliže košu ili da se izvuče kretnjom bliže izvođaču. Međutim, imao je mali prostor za manevar, a više košarkaša kroz koje je trebalo da se probije u toj situaciji.

KK Crvena zvezda - KK Partizan

Kevin Panter u neverici posle faula u napadu; Foto: Marko Jovanović

Obično izvođenje lopte se zakomplikovalo, Panter se zaglaio u uskom prostoru koji je bio dobro čuvan od strane Pejdža, zakucao se u igrača Partizana i napravio faul u napadu, za noćnu moru navijača Zvezde i davanje Partizanu šanse da ima napad za pobedu ili produžetak.

Zatim je ponovo Gist napravio nepotreban faul na manje od dve sekunde do kraja i omogućio Pejdžu da sa linije penala izbori produžetak.

Tako je Zvezda serijom neverovatnih loših odluka, blagim opuštanjem, nepotrebno rizičnom akcijom kod izvođenja auta prosula gotovo dobijen meč. Bez dileme, ovaj poraz najviše ide na dušu treneru Zvezde, Draganu Šakoti, koji nije smeo sebi da dozvoli onakve odluke u završnici. Naravno, ne treba zanemariti niti omalovažiti i neverovatnu želju i poteze igrača Partizana, bez čijih pogodaka, naročito preko Markusa Pejdža, ništa od toga ne bi bilo moguće.

Kako je izgledala završnica, pogledajte u snimku na početku teksta.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ложач

    18. februar 2020 | 17:09

    Као када је пејџ уватио пантера са обе руке, па кад му овај скинуо руке са себе свиран фаул у нападу??? Фаул у нападу берона не би ни тринкијери судио!!! Пад волдена у ноге играча Звезда!!! Беронов додир по леђима пејџића!!! И то све у последњих минут утакмице??? До тада је још био и колико толико изједначен критеријум... А оно у продужетку не вреди ни коментарисати, и са таквим критеријум, Звездом ван форме и шакотом, ви на гузове добијете и будете пресрећни вашом представом???

  • duci

    18. februar 2020 | 15:25

    Da Sakota kriv alo bre sudija svira faul Beronu na Pejdzu nije ga takao ovaj daje kos plus slobodno i onda sudija svira faul u napadu Panteru a vi kazete Sakota kriv kako bre po meni zvezda u ovim uslovima odigrala odlicno partizan kad im ide sut za tri i sudije pomazu tu ne pomaze ni Greg Popovic

  • mlk

    18. februar 2020 | 16:32

    А што је свиран фаул Јарамазу испод коша над Штимцем при резултату 85 : 80 кад се лепо види да држи руке на лопти и да нема никаквог контакта, да није можда срамота што му је онако мали сложио БАНАНУ, добро погледајте чиста блокада и то је једина права гешка судија и финишу утакмице!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA