≫ 

Majami odveo Vejda u legendu i povukao čuvenu "trojku": Ovo je za sve koji su krvarili sa mnom...

Majami Hit je i zvanično odlučio da povuče dres Dvejna Vejda sa brojem tri i tako ukaže poštovanje legendi franšize sa Floride

  • 1
Cavaliers Heat Basketball Foto: Tanjug/AP

Vejd je u Majami došao sa draft klase 2003, gde je bio peti pik iza Lebrona Džejmsa, Darka Miličića i Karmela Entonija i Krisa Boša.

- Mogao bih satima ovako da pričam. Ovo je ceremonija u moju čast, a istovremeno i u čast grada Majamija, mojih bivših saigrača, ljudi koji su se žrtvovali, krvarili i plakali sa mnom. Sve smo to uradili zajedno, nikako ja sam. Od prvog momenta sam osetio ljubav, a od tada smo podelili mnogo srećnih momenata. Nikada me niste napustili, a ako bih sve to opisao jednom rečju, rekao bih zahvalnost - kazao je Vejd na ceremoniji.

Heat Wade Jersey Foto: Tanjug/AP

Popularno poznat kao "Fleš" Vejd, veliki majstor poreklom iz Čikaga je na Floridu stigao kao dvadeset jednogodišnjak i već prvu sezonu je završio sa 16.2, a već drugu sa 24.1 poenom u proseku.

Najbolje partije je pružio u sezoni 2008/2009 kada je sa 30.2 poena u proseku dominirao ligom, a već je iza sebe imao šampionski prsten iz 2006, osvojen u tandemu sa Šakilom O'Nilom.

U finalu je zaustavio Dalas Maverikse sa Dirkom Novickim u šest utakmica. Isti uspeh je ponovio tek posle 2010.

Majami je tada iznenadio sve dovođenjem Lebrona Džejmsa, pakleni tandem je pretvoren u trio dolaskom Krisa Boša i Hit je u četiri godine osvojio još dve titule (2012, 2013).

Heat Wade Jersey Foto: Tanjug/AP

Vejda su u godinama posle toga mučile povrede, ali i godine, pa mu je kvalitet igara samo povremeno podsećao na partije s polovine prve decenije ovog veka.

Osim za Majami, tokom karijere je u poslednjim godinama nastupao za Čikago i Klivlend, a penzionisao se na kraju prošle sezone po povratku u svoj matični klub.

Cavaliers Heat Wade Jersey Basketball Foto: Tanjug/AP

Na kraju je tokom karijere imao 22 poena, 4.7 skokova i 5.4 asistencije u proseku.

U svojoj biografiji ima i priznanje MVP-a finala 2006. godine, 13 puta je bio Ol-star, jednom i MVP Ol-star utakmice, dva put je bio u najboljem timu NBA, a po tri puta u drugom i trećem timu lige. Isto toliko, tri puta, bio je i u drugom defanzivnom sastavu NBA.

Njegov broj 3 je prethodno povučen i na Market univerzitetu. Od medalja u bogatoj karijeri, Fleš ima i zlato sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Cavaliers Heat Basketball Foto: Tanjug/AP
Heat Wade Jersey Foto: Tanjug/AP
Cavaliers Heat Basketball Foto: Tanjug/AP

Video: Svi Jokićevi potezi na Ol-staru: Dončić dizao tri prsta zbog Srbina, Lebron stisnuo pesnicu i slavio

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA