≫ 

Evroliga se neće igrati u Grčkoj! Žestoka pretnja elitnog takmičenja posle napada na sudije

Incident bez presedana izazvao oštru reakciju čelnika elitnog takmičenja

  • 9

Košarkaški svet najoštrije osuđuje napad huligana na sudiju Luiđija Lamoniku i njegove kolege Damira Javora, Emina Moulkoča, kao i Nikosa Picilkasa, nakon utakmice Panatinaikos - Barselona u Atini. Zasad nepoznati huligani, pretpostavlja se da je reč o pristalicama Atinjana, napali su sudije koje su se nalazile u taksiju na putu ka hotelu, i tom prilikom razbili jedno staklo.

Pukom srećom sudije su prošle bez povreda, ali je ovaj napad podigao najveću uzbunu u Evroligi, koja sada preti teškim sankcijama po grčke klubove uključujući i igranje utakmica van svoje zemlje.

Takav scenario je sada u razmatranju u vrhu organizacije, jer Grčke vlasti očito ne mogu da garantuju bezbednost akterima međunarodnish mečeva.

- Iako je i ovaj napad na sudije nezabeležen u 20-godišnjoj istoriji takmičenja, ukoliko se ponovi na teritoriji Grčke, to će biti jasan pokazatelj da tamo više ne postoje bezbednosi uslovi za gostujuće timove, sudije i ostale aktere uključene u organizaciju utakmica. Ako se takav incident desi još jednom, Evroliga će istog momenta dislocirati takmičenje iz Grčke, uključujući i mečeve Evrokupa i turnira za juniore - navodi se u saopštenju Evrolige.

Luiđi Lamonika Sudija Lamonika bio je meta napada huligana u Atini Foto: MN Press

Grčka je dugi niz godina problematična teritorija zbog huligana nekolicine klubova, pre svega fudbalskih Olimpijakosa, Panatinaikosa i PAOK-a, teška netrpeljivost postoji na relaciji ultrasa ova tri kluba, a posebna priča je "odnos" dva košarkaška giganta i stalnih članova evroligaškog društva, atinskih "zelenih" i crveno-belih.

Evroliga je u istom saopštenju pozvala Grčke vlasti da identifikuju napadače na Lamoniku i njegove saradnike i izreknu im doživotnu zabranu odlaska na sve košarkaške utakmice pod okriljem ove organizacije.

Panatinaikos je ove sezone već jednom igrao utakmicu pred praznim tribinama, bio je to duel sa Fenerbahčeom, jer nije mogla da se garantuje bezbednost gostima.

Atinjani su ove sezone i platili ukupno 54.000 evra na ime kazni zbog nedoličnog ponašanja navijača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    23. februar 2020 | 15:13

    Treba da se upitaju zašto se to desilo?Suđenje katastrofalno.

  • Delija

    23. februar 2020 | 15:08

    Podržavam Zvezdu i Oly ali ovo je sramota šta radi Evroliga

  • Srle

    23. februar 2020 | 14:57

    Igrati van zemlje ali kazniti ih nikako. Evroliga je postala privatna liga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA