Jokić je izmislio "Sombor šafl": Sve o potezu koji je postao zaštitni znak Srbina u NBA

Harden je "patentirao" korak i stepbek, Đinobili je u NBA utabao stazu za eurostep, Dankan je imao nepogrešiv šut od table, Karim "nebesku udicu"...

  • 9
nikola jokić

Foto: twitter/NBA fantasy

Nikola Jokić je takođe dobio svoj zaštitni znak, ono što Amerikanci zovu "trejdmark" potez u najjačoj ligi na svetu jer Kris Marlou i kolege komentatori već redovno koriste termin "Sombor šafl", za pomalo čudan potez koji izvodi srpski centar.

Jokić je u proteklih godinu dana neretko skakao sa jedne, kontra noge i u visokom luku kretanjem unazad bacao loptu ka košu.

Pošto nije kao klasičan fejdavej šut, Amerikancima je ovo bilo zabavno pa su napravili specijalnu kovanicu "Sombor shuffle", koju rado koriste.

"Šafl" je u prevodu sa engleskog pokret kada jednu nogu u ritmičkom pokretu približavamo drugoj, kao u plesu.

Tako je 25-godišnji Somborac i najbolji centar lige, poznat po svojim lucidnim asistencijama dobio i samo svoj potez.

Pre tri nedelje je upravo ovim potezom rešio meč sa Jutom Džez i to preko centra Rudija Gobera, dvostrukog najboljeg defanzivca lige.

Priča o "Sombor šaflu" ide dotle da je upravo ovaj potez i fejdavej Jokića Majls Tarner, centar Indijane označio kao najteži za čuvanje u ligi.

 

Jokić je ovo "izumeo" slučajno. Dok je krajem 2017. mučio muku sa povredom zgloba, Džoker se oslanjao više na drugu nogu i tako je nastao taj skok sa jedne noge.

Ovo je sve isprobao usred oporavka, o čemu je pisao nekadašnji novinar Denverstifsa, Adam Mares, koji je pomno pratio igre Denvera.

- Pitao sam ga posle utakmice i rekao je da je to osmislio kad se vraćao iz povrede. Takav šut mu je pomagao da vrati ravnotežu, a pritom ne vrši pritisak na bolno levo stopalo - rekao je Mares.

Neobičan pokret ne smeta mekoj ruci centra Denvera koji ove sezone ima 20.8 poena, 10.2 skoka i 6.9 asistencija u proseku.

Mada su od povrede prošle pune dve godine i nekoliko meseci, Jokić je zadržao šut koji pomalo podseća na onaj čuveni šut Dirka Novickog.

 

Ipak, zbog neobičnog pokreta noge koja ostaje u vazduhu i okreta pri šutu, Jokićev "šafl" je postao prepoznatljiv u Americi i verovatno će ostati u godinama koje dolaze.

Video: Svi Jokićevi potezi na Ol-staru: Dončić dizao tri prsta zbog Srbina, Lebron stisnuo pesnicu i slavio

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA