≫ 

Kokoškov: Želeli smo navijače da učinimo ponosnim, ja sam kriv za poraz!

Selektornajboljih košarkaša Srbije pozvao navijače da maksimalno podrže rad, proces i "odrastanje" tima koji je preuzeo

  • 20

Selektor najboljih srpskih košarkaša Igor Kokoškov u dužem izlaganju analizirao je poraz našeg nacionalnog tima od Gruzije u okviru kvalifikacija za Evrobasket naredne godine.

Nije se Kokoškovu ispunila želja da pobedom debituje u svojoj zemlji, u svom gradu...

- Pre svega, želeo bih da se zahvalim navijačima koji su došli na utakmicu. Dali smo sve od sebe da ih učinimo ponosnim, ali nekada ne pođe sve kako treba. Čestitke Gruziji, mogli ste da tokom utakmice vidite vidite taj kontinuitet koji poseduju. Imaju sistem, mnogo su bili opušteniji - rekao je Kokoškov u uvodu, pa se nadovezao:

- Imali smo svoje šanse, bolje smo otvorili meč i imali energiju. Napor je bio tu, energija je bila tu, ali opet moraš da igraš dobro. Mislim da igrači igraju meč, a da treneri gube utakmicu. Tako da, mogu da kažem da je svaki posed imao previše grešaka. Želeli smo da uvedemo dosta novih stvari, mnogo je tu novih igrača, a svi dolaze iz drugačijih timova. Za tako kratak period, pogotovo na ovoj utakmici, to je teško. Mogu da vam garantujem da je napor bio tu, a ništa ne počinje i ne završava se ovom utakmicom. Borimo za dres, bitan nam je. Imamo dosta mladih igrača, nekoliko košarkaša koji su lideri. Oni su igrali sjajno pre par dana. Želeo bih da se zahvalim svima njima koji su izdvojili vreme da dođu ovde. Nismo našli način da zaustavimo Šermadinija i Mekfadena, u početku je to bilo korektno, ali kao što je Avramović rekao, igrali su bolje. Moramo da učimo iz grešaka, da igramo bolje. Ne smemo da se krijemo iza tog napora, moramo da popravimo sve što smo grešili. To je to - rekao je selektor Srbije.

Izneo je Kokoškov sličnoi razmišljanje poput Simonovića, a to je da su mlađi igrači izgoreli u prevelikoj želji da se u što boljem svetku predstave navijačima.

- Mislim da je psihološki pritisak presudio. Imamo par veterana i par beba. Možda je bilo lakše da igramo Finskoj gde ih niko ne zna. Ovde imaju porodicu, prijatelje… Ne mogu da se krijem iza nezalaganja. Par igrača dolazi iz klubova i noge im ne rade. Falili su nam jednostavni poeni, lake asistencije. Brzo smo ulazili u bonus, ta agresija je prerasla u lošu odbranu. Stres i reakcija mladih igrača na ovu situaciju je presudila. Bolje su igrali, dominirala su im dva igrača. Spolja su davali poene preko Mekfadena, a unutra preko Šermadinija. A lakše im je sve to da urade, jer imaju kontinuitet. Ovo je naš nacionalni tim, naša utakmica, treba da vidimo naše bebe, naše igrače i da se usresredimo na utakmice koje dolaze.

Foto: MN Press Igor Kokoškov

Za Kokoškova je meč sa Gruzijom nosio posebnu važnost, jer je prvi na klupi Srbije u Beogradu.

- Ovo je bio poseban momenat, ali kada je krenula utakmica, sve se zaboravilo. Imamo puno novih igrača, a tim Gruzije je tu od rođenja zajedno. Šermadini i Mekfaden su bukvalno odrasli zajedno. Dobro smo otvorili utakmicu, ali motor je stao i kažem, da bi nam jedna odbrana, trojka, zagrađen koš pomogao da se bolje osećamo večeras.

Pričao je selektor i o poslednjem napadu Srbije, neuspešnom, nakon čega su sve nade u pobedu pale u vodu. Zagorac je ostao na šutu iz "skraćenog kornera", odakle je bacio "eir bol".

- Bili smo dole na dvojci. Tu akciju smo igrali i u Finskoj. Zagorac je bio sam, ali to je igrački. Ako si sam, šutiraš da ga daš. Utakmice ne gubiš na jednu loptu, već moramo da vidimo kako smo došli do tog rezultata. To nije neki ključni momenat, malo su se noge odsekle, ali to je košarka.

Ponovio je Kokoškov misao o istrošenosti igrača koja se i te kako odrazila na rezultat i pojedine situacije iz kojih su Gruzini izlazili kao pobednici.

- Izgubili smo energiju, ne zbog voljnog momenta, već zbog toga što su momci došli energetski ispražnjeni iz klubova. Išli smo sa strane na stranu, nastavili smo bez dubine u napadu, a Šermadini je igrač koji odlično pokriva reket. Dali smo mu previše respekta. Energija je nestala, jer su nestale noge. Prestali smo da igramo u rotaciji, nismo odigrali pametno, ušli smo u bonus. Dali smo im mogućnost da šutiraju dosta bacanja. Sve to utiče na rotaciju, smanjuje agresivnost na samoj lopti.

košarkaši srbije Foto: MN Press

Čini se da je osnovna poruka selektora upućena navijačima i ljubiteljima košarke u našoj zemlji.

- Molim vas da podržimo ove igrače. Lakše je i meni i vama da konstatujemo šta ne valja. Kad si u timu, tvoja uloga se menja. Prst će uvek biti uperen ka meni, jer treneri gube utakmice. Možemo da idemo sad ime po ime, ali to je što je. To je ono što imamo, nas, vas, federacije, zemlje. Moramo da vidimo kako to da premostimo i da im damo neki dodatni kvalitet. To nije samo njihov problem, već i naš. Da ih podržimo, da se izbore za veću ulogu u svojim timovima. Većina njih će se vratiti tu na leto. Kad se probudimo već pričamo o narednoj utakmici, to je lepota ovog sporta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rema

    23. februar 2020 | 20:45

    Polako Igore. Dok namestis sve kako si zamislio bice to top!!! Puna podrska 🔴🔵⚪❤️🔴🔵⚪

  • Sanja

    23. februar 2020 | 22:17

    Jos fali ovde Bircevic i kompletan sastav iz partizana od predsednika saveza,igraca i novinara

  • Severac

    23. februar 2020 | 22:16

    Dajte ubacite jos nekog iz partizana kad je vec predsednik saveza,igraci,potparol Ivca dajte i nekog ekonoma

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA