Novi zahtevi iz Podgorice: Hitno zakazati predsedništvo, nije sportski proglasiti šampiona bez borbe

- Četiri ekipe u plej-of ili na fajnal-for, nema ispadanja u niži rang - traži Budućnost

  • 30
Nebojša Čović, Dragan Bokan Vreme je za odluku: Bokan i Čović Foto: MN Press

Epidemija korona virusa je zaustavila sport u gotovo čitavom svetu, ali prekid neke sezone verovatno nigde nije izazvao takve tektonske poremećaje kao ovaj u ABA ligi.

Kolo pre kraja regularnog dela, razigravanje za titulu su izborili Partizan, Budućnost i Crvena zvezda, a blizu je i Mornar iz Bara.

Nije rešeno ni ko direktno ispada u ABA 2 ligu, ni ko bi u baraž za opstanak sa finalistom ABA 2 lige, a predlog o organizaciji ostatka sezone je dala Budućnost.

Šampion Jadrana iz sezone 2017/18. predlaže da četiri najbolje ekipe u julu odigraju ili plej-of ili fajnal-for, a da se ostale ekipe raspuste i da nema ispadanja, što bi značilo i da ABA liga naredne sezone ima 14, a ne 12 klubova.

Saopštenje Pdogoričana prenosimo u celosti:

- Suočeni sa izazovnom situacijom, kontinuirano komuniciramo sa većinom klubova koji čine ABA ligu. Poštujući činjenicu da sportska javnost očekuje stav Budućnost Volija o pitanju završetka ovogodišnje sezone, ovim putem ga iznosimo nakon našeg studionoznog sagledavanja situacije iz više aspekata.

Smatramo da je od velike važnosti da četiri prvorangirane ekipe igraju završnicu ABA lige u toku sedmog meseca (sa publikom ili bez njenog prisustva), na način kako je to definisano propozicijama lige. Podsećamo da propozicije predviđaju da se odigraju utakmice između prvog i četvrtog odnosno drugog i trećeg na tabeli. Plej-of bi bio odigran u istom mesecu. Ostavljamo mogućnost završetka sezone i odigravanjem fajnal-fora.

Svesni smo da klubovi koji ne spadaju u četiri prvoplasirana na tabeli treba da smanje troškove i raspuste ekipe, sa tim u vezi predlažemo da ove godine iz ABA lige ni jedan klub ne bude eliminisan i da pretposlednji ne igra baraž. Na taj način bi u sledećoj takmičarskoj sezoni ABA liga umesto 12 brojala 14 klubova. ABA 1 liga bi bila po automatizmu dopunjena sa dva kluba iz ABA 2 lige.

Kk Partizan - KK Budućnost Foto: Marko Jovanović

O završnici ABA lige, plej-ofu ili fajnal-foru direktno bi odlučivali predsednici prva četvoroplasirana kluba, u komunikaciji sa predsednikom ABA lige Domagojom Čavlovićem, direktorom Dubravkom Kmetovićem i sportskim direktorom Milijom Vojinovićem. Neophodno je da što pre održimo sednicu ABA lige putem video poziva, kako bismo doneli zajednički zaključak o ovoj temi i time stavili tačku na razne spekulacije o ovom bitnom pitanju.

Smatramo da je nemoguće završiti ovogodišnju sezonu ABA lige na drugačiji način. Bilo koja druga odluka i proglašenje šampiona bez odigranih utakmica, favorizovalo bi određenu ekipu i u narednoj sezoni, što nije u sportskom duhu. Imajući u vidu širu sliku, trenutno je od manje važnosti ko će biti ovogodišnji šampion, u odnosu na činjenicu kakav će to imati uticaj na naredne sezone i to je situacija koju je neophodno sagledati sa više aspekata.

Budućnost Voli očekuje od predsednika ABA lige Domagoja Čavlovića da organizuje skupštinu putem video linka, kako bismo što pre donijeli odluku o budućnosti regionalne košarke. Nadamo se da će u našem predlogu prepoznati sportsko i korektno rešenje i ovom prilikom svim klubovima, kao i vernim navijačima želimo dobro zdravlje i pobedu u ovoj za sve nas presudnoj utakmici, borbi protiv našeg zajedničkog neprijatelja - stoji u saopštenju KK Budućnost Voli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rola 54

    2. april 2020 | 22:49

    Partizan je klub Evropskog formata jednostavno i osvajač kupa šampiona Evrope zato ne tražima ništa za zelenim stolom vać na terenu. Nema tu nikakve izmene da se igra do kraja po već utvrdjenim pravilima a ne po nekom novom sistemu. Jednom mora da se shvati Partizan nije FMP-2 pa da raznim saopštenjima i manipulacijama i svim silama želi da bude prvi. Ako na terenu osvoji ABA ligu osvoji ako ne opet sve čestitke za prikazanu igru tokom celog prvenstva. Prtizane mi te volimo jer ti si jedan jedini za tebe se živi za tebe se mre ali ganci to da shvate nemogu bre.

  • terza1.

    2. april 2020 | 23:22

    Podgoričani znaju ko je četvrtoplasirani. Svaka čast!

  • Coa

    2. april 2020 | 22:23

    Apelujem, upravi KK Partizan da ne pristane na ove ucene, treba da se reši kroz play off ali play off u regularnom formatu sa publikom. Za to su se borili cele sezone i zasluzili su prednost domaceg terena koji mnogi znači. Sve ostale F4 varijante, bez publike i neki kvazi formati za završetak su neprihvatljivi.Neka pobedi bolji uvek bilo ali u realnim okvirima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA