≫ 

Kako je srpski klub krao vreme Real Madridu u polufinalu Kupa šampiona: Još samo 6 minuta i imamo ih

Jedna od najzanimljivijih anegdota srpske košarke desila se 1965. na meču OKK Beograda i Real Madrida

  • 3
OKK Beograd

Radivoj Korać je Real Madridu u Beogradu dao 56 poenaPrintskrin/Youtube

Srpska košarka je već decenijama u vrhu evropske košarke, počev još od šezdesetih godina kada je OKK Beograd stizao nekoliko puta do polufinala Kupa šampiona, što bi danas bilo ekvivalentno odlasku na fajnal for Evrolige.

Upravo u jednom polufinalu Kupa šampiona protiv odličnog Real Madrida, desila se i čuvena anegdota sa "krađom" vremena. Bio e to revanš polufinala, a posle prvog meča u Madridu, Real je imao 84:61 i očekivalo se da lagano prođe. Bilo je to 21.marta 1965. godine, a revanš meč se igrao u hali "Beogradskog sajma"

Taktika OKK Beograda, koji je tada shvatio da, neće biti lako stići minus 23 razlike, je da odugovlači sa igrom, pa su zato usporavali sat za merenje igre.

Real je tada vodio čuveni Pedro Fernendiz, koji je kasnije ovaj slučaj prepričavao kao smehotresnu anegdotu. Sat je kontrolisao Gojko Radojković, komesar FIBA, ali je radio u interesui srpske košarke, kako se to kaže.

- Priđem zapisničkom stolu i pitam koliko ima do kraja meča, oni kažu "Još šest minuta" Odem, vratim se posle pola sata i pitam, kažu "Još pet i po" - ispričao je Fernandiz jedno, a preneo Bora Stanković u svojoj knjizi "Igra mog života"

Zanimljivo je da se Uprava OKK Beograda koja je smislila da se meč oteže, uopšte nije konsultovala trenera Boru Stankovića, koji nije znao šta se dešava, a čelnici kluba su hteli da se revanširaju Špancima za loš tretman u prvom meču.

OKK beograd

Ekipa OKK Beograda iz 1965.Printskrin/Youtube

U prvom poluvremenu popularni "Klonferi" su stigli razliku maltene, ali u drugom su zbog odugovlačenja počeli da padaju, pa su Špancu spustili prednost i na kraju se završilo pobedom OKK 113:96. Radivoj Korać je dao 56 poena, a utakmica je trajala skoro 3 sata, jer je zanimljivo da je jedna fudbalska utakmica u Madridu počela posle duela OKK I Reala, a završila se pre ovog meča.

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nemanjic

    4. april 2020 | 12:47

    Kraljevi

  • Дејан Младеновић

    5. april 2020 | 00:23

    Те 1965 фудбалски клуб из исте фамилије ОФКБЕОГРАД је играо у 1/2 финалу купа купова где је испао од лондонског тотенхема после 2 пораза. На срамоту државе Србије велики ОФКБГД популарни романтичари играју већ пар година у 3ем рангу Српског фудбала а стадион им се распада. Ове године је велики ОККБГД популарни клонфери у задњем колу испао из прве КЛС а њихова дворана у улици здравка челара никако већ 7му годину да добије употребну дозволу

  • Дејан Младеновић

    5. april 2020 | 00:16

    Иначе Радивој Кораћ најбољи играч ОККБГД је те сезоне у ранијој фази купа шампиона у Београду сам убацио шведском шампиону алвику чак 103поена. Због тога је и Фиба одмах шо његовој раној смрти прозвала треће клупско такмичење у европи после купа шампиона и купа купова куп радивој Кораћ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA