Klizalište je pretvoreno u mrtvačnicu: Gasol preneo jednu od najstrašnijih priča, pa se setio Kobija

Strašne scene iz Španije

  • 0
Kosta Perović

Foto: MN Press

Pau Gasol, jedan od najboljih španskih košarkaša u istoriji, podelio je veoma zastrašaujuću činjenicu u vezi sa korona virusom, kojim je pogođena čitava planeta.

Njegova rodna Španija je samo jedna od zemalja koje je "nevidljivi neprijatelj" pokorio naprečac i bacio na kolena, a Gasolu je najstrašnije to što neće imati dovoljno lekara, niti dovoljno bolnica da pokriju sve nove zaražene, ako se ovako nastavi.

- Osećaj je kao da je prošla godina u protekle tri nedelje. Od jedne osobe u izolaciji, drugoj, nadam se da ste dobro i da su vaši voljeni dobro koliko je to moguće. Sve se desilo tako brzo. Jednog dana smo išli na poslove i bili sa prijateljima, išli u restorane NBA plejof je bio na mesec dana.

Cat, Pau Gasol

Foto: Instagram/catmcdonnell7, paugasol

- Ja sam se oporavljao od povrede koja me je odvojila od terena malo više od godinu dana i radovao sam se svojim petim Olimpijskim igrama. Iznenada smo zatvoreni. Vanredno stanje, nema putovanja, svet je stao - počinje priču Pau za Players' Tribune.

Čuveni košarkaš objašnjava da se svet sada sveo na četiri zida dnevne sobe i da su svi stanovnici svojih "ostrva".

- Za neke od nas to je i sreća jer smo sa porodicama, ali za druge nije tako. Poslovi se gube, firme se zatvaraju, škole se gase, bolnice su pretrpane, a medicinske opreme nema. Neizvesnost je iznad svega. Hoće li moji biti inficirani, hoće li biti vakcine i kada će se život vratiti u normalu, a onda kako če ona izgledati? Ceh po mentalno i fizičko zdravlje može da bude veći nego što možemo da zamislimo - dodaje Gasol.

Upozorio je i da ono što milionima izgleda samo kao vest, zapravo nije "samo vest", već je vrlo smrtno ozbiljno i vrlo blizu.

- Nedavna priča iz Španije me je veoma potresla. U jednom od najprometnijih delova Madrida ima šoping centar po imenu Palasio delo Hijelo (Ledena palata). To je veliki tržni centar sa radnjama i restoranima, ali je glavna atrakcija klizalište olimpijskih dimenzija. Danas, tržni centar je prazan, a Španci su u kućama.

Kosta Perović

Foto: MN Press

- Klizalište je u međuvremenu prenamenovano u prinudnu mrtvačnicu. Razmislite o tome... klizalište je sada mrtvačnica. Madrid je nedavno objavio da još jednoj zgradi menja namenu za potrebe mrtvačnice. To je ono koliko se život u Španiji promenio za tako kratko vreme - priča Gasol.

Situaciju u Šoaniji opisuje kao apokaliptičnu, a onda navodi i primer iz SAD-a. Najmoćnija zemlja sveta neće imati mesta za skoro 20 miliona kojima će možda zatrebati hospitalizacija, ako se ovakvim tempom nastavi u dolazećim mesecima.

- Zamislite NBA arenu kao mrtvačnicu ili pretrpanu bolnicu. Zamislite da nije na snazi samo preporuka o socijalnoj distanci, već zakonska zabrana i obaveza ljudi da ostaju unutra dok im voljeni umiru bez pozdrava, sve zbog straha od širenja zaraze... Uvek se vraćam tom klizalištu. Mesto na koje idemo radi zabave pretvoreno u nešto jezivo što služi kao podsetnik ozbiljnosti krize - kaže Gasol.

Podseća i da uprkos krizi traži nadu, poput tapšanja lekarima svake večeri, ali i rešenja. Zato je sa Rafaelom Nadalom pokrenuo kampanju "Nuestra Mejor Victoria", odnosno "Naša najveća pobeda".

- Sve to me tera da se setim i nečeg što sam naučio od jednog bivšeg saigrača. Način na koji je on odgovarao na prepreke je bila jedna od najboljih stvari koje sam video. Video je poteškoće kao velikog učitelja i priliku da "porastemo". Taj saigrač je bio Kobi Brajant. Nedostaje mi ovih dana, a stvari kojima me je naučio su mi u glavi sada glasnije nego ikada. Potreban nam je taj mentalitet - istakao je Gasol i poručio da je kada se svedu računi sve na nama.

Da podsetimo, u Španiji je do sada od posledica korona virusa preminulo više od 12.500 ljudi, a više od 130.000 je zaraženo virusom korona.

Video: Za sve je bio šok kad je prekinuta NBA liga, ali tako je moralo: Centar Orlanda se javio iz Amerike

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA