Ništa od Eurobasketa 2021: FIBA nema drugog izbora, zvanična potvrda u četvrtak

Evropsko prvenstvo u košarci će, izvesno je, biti pomereno za 2022. godinu

  • 1
Igor Kokoškov, Goran Dragić, Luka Dončić, košarkaška reprezentacija Slovenije, Eurobasket 2017

Foto: Profimedia

Pandemija koronavirusa paralisala je sportski svet za ovu godinu, sve je stalo i pitanje je kako će se nastaviti i da li će sezona biti privdena kraju. Osim što je napravljena potpuna pometnja za ovu godinu, određena pomeranja će se desiti i za narednu godinu - i to najviše zbog činjenice da će naredna biti olimpijska godina. 

Podsetimo, olimpijske igre u Tokiju koje je trebalo da se održe ove, odigraće se naredne godine, kada je na programu i Eurobasket.

Ipak, prema najnovijim informacijama iz FIBA, prvenstvo Starog kontinenta će, gotovo izvesno, biti otkazano.

To je, u izjavi za hrvatske medije, obelodanio predsednik KS Hrvatske Stojko Vranković nakon video sastanka sa vođstvom FIBA na kome se razgovaralo o brojim gorućim temama.

- Danas je bila sednica Borda FIBA Evrope, što znači da nismo raspravljali o kvalifikacionim turnirima za Igre niti o olimpijskom turniru. Tu će odluku doneti centralni bord FIBA u četvrtak. Nakon četiri sata razgovora doneseni su zaključci da se ove godine otkazuju sva takmičenja mlađih selekcija i svi turniri pod ingerencijom FIBA Evrope - rekao je Vranović za Index.hr.

Top tema sastanka bio je Eurobasket koji je planiran za 2021. godinu, međutim nakon pomeranja Olimpijskih igara, pre kojih idu i kvalifikacioni turniri, odigravanje Evropskog prvenstva postaje neizvodljivo.

- Naravno da je bilo govora i o idućoj godini, koja će biti olimpijska. Igre bi trebale početi 23. jula, a problem je činjenica što bi se mesec dana pre toga morali održati kvalifikacioni turniri, a onda samo mesec dana nakon Igara i Eurobasket. To je praktično nemoguće. Najpre, tako gust raspored nije normalan, mogao bi biti poguban za zdravlje igrača, kvalitet košarke, a nema šanse ni da će NBA liga pustiti svoje igrače na tri turnira u razmaku od tri meseca. Na koncu, pa NBA liga je nakon EP-a 2017. insistirala da se kontinentalni turniri ubuduće odigravaju svake četiri godine, a na svake dve kao što je bilo do tada. Na sutrašnjoj sednici saznaćemo kakva će biti budućnost Eurobasketa. Ovo još nije službeno, ali najverovatnije će biti prebačen u 2022. Takva odluka jedino ima smisla - kaže prvi čovjek HKS-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    7. april 2020 | 17:55

    Vi ćete na kraju i gaće skinuti radi amera. Dokle Evropa da ispašta zbog jedne lige, pa makar se ona i nba zvala. Usput, treba šutnuti i Djordija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA