≫ 

Divac trči prvi, Sale diže tegove: Vanvremenske slike paklenog treninga za medalju na OI u Atlanti!

Retko viđene fotografije sa priprema košarkaša Jugoslavije 1996. za Olimpijske igre u Atlanti

  • 2
Vlade Divac na čelu kolone, prosto neverovatna scena, Pripreme kosarkasa Jugoslavije YUG za olimpijske igre u Atlanti. Vlade Divac na čelu kolone ispred Saše Đorđevića i Predraga Danilovića Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije (tačnije Srbije i Crne Gore) napravila je neverovatne rezultate u periodu od 1995 do 2002. godine i to je sigurno jedan od najuspešnijih perioda u istoriji naše košarke. Osvojene su dve svetske titule (1998, 2002) i tri Eurobasketa 1995, 1997, 2001.

Generacije su se menjale, ali ona prva generacija posle raspada velike SFRJ nekako je ostala svim starijim ljubiteljima košarke u srcu. Oni su priredili najveće slavlje u istoriji sporta pobedom u Atini na EP i dočekom na aerodromu i isperd Skupštine grada, što je bio i zvanično prvi doček kod nas.

Kad bi danas toliko trenirali košarkaši mislili bi da trener nije normalan

Ekipa predvođena Vlade Divcem, Žarkom Paspaljem, Predragom Danilovićem, Aleksandrom Đorđevićem, Zoranom Savićem, posle zlata EP u Atini 1995, domogla se i srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti.

Naravno, da ih je do tog uspeha doveo rad, talenat i zajedništvo, jer bez toga nema uspeha, ali sigurno da je doprineo i naporan rad u teretani. Pripreme su bile na Kopaoniku, a mnogi od njih su često i na slobodan dan koristili priliku da rade dodatno. Trener fizičke pripreme bio je Sead Krdžalić.

- Koliko smo samo kilometara pretrčali na Kopaoniku. Kada bih sadašnjim igračima dao bar deo treninga koji smo mi radili te 1996. godine, pomislili bi da nisam normalan, da sam potpuno skrenuo. Bilo je pakleno teško – radili smo po tri sata pre i posle podne.

Pogledajte vanvremensku galeriju treninga naših košarkaša u teretani i napolju

-Ali nismo marili za to tada, jer nam je jedina satisfakcija bila da se kući vratimo s medaljom. Tada bismo znali da je sav trud bio opravdan - priseća se priprema za olimpijski turnir Saša Obradović.

Sve pobede do finala, protiv Koreje 67 razlike

Pobeda na startu protiv Grčke  od 71:63 uz 21 poen Divca i 16 poena Danilovića za siguran start i kako se ispostavilo perfektnu košarku „plavih“ do tog pomenutog i dugo očekivanog finala sa drugim Drim timom na OI.

Posle Grka, redom su „padali“ Australija, Koreja, Brazil, Portoriko i Kina, s tim što smo ove poslednje dobili sa 67 poena razlike. Kvalitet ali i savršena fizička sprema naših košarkaša dala je na ovom turniru odličan rezultat.

Video: Dino Rađa o top petorci današnjice sa prostora Jugoslavije

E sad, šta bi se desilo da je Zoran Savić mogao da igra u tom finalu, i da nije bilo te njegove povrede koja ga je sprečila da se pojavi na ovom susretu?

Šta bi bilo da Vlade Divac nije zaradio petu ličnu grešku u 25. minutu susreta? Pitanja na koja se odgovor neće nikada dobiti, mada je tadašnji selektor Duda Ivković sklon uverenju da smo mogli i do senzacionalnog rezultata, samo da je Savić bio zdrav.

Amerikanci su dobili to finale. Na kraju mnogo ubedljivije nego što je možda zasluženo, 95:69. Osvojena je srebrna medalja koja je za nas imala zlatan sjaj.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo ozbiljno

    8. april 2020 | 15:34

    Kakav trening takav i rezultat a ne sad snimanje reklama i opustanje na maldive i cude se sto su ispali.

  • Boske100

    8. april 2020 | 17:42

    Pravi PROFESIONALCI, vječna klasa 👏👍. Gledam ove slike, vidi im opreme 😂(u pozitivnom smislu) svako nešto svoje, kao da se igra iza zgrade 😁.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA