≫ 

Bura u NBA zbog "rasističke" politike Čikago Bulsa: Samo belce zvali na intervju za posao GM-a

Slučajnost ili je po sredi nešto daleko ozbiljnije u taboru slavne franšize?

  • 0
Majkl Meloun, Arturas Karnišovas

Foto: Marko Jovanović

Imenovanje još jednog belca na jedno od upravljačkih mesta u Čikago Bulsima, u pitanju je Arturas Karnišovas, pokrenulo je pitanje politike slavne franšize koju sad i otvoreno optužuju za rasistički motivisane odluke prilikom angažovanja ljudstva.

Karnišovas je stigao iz Denvera, u Čikagu će vršiti funkciju direktora za košarkaške operacije, a iako je Litvanac već kontaktirao dvojicu tamnoputih kandidata za mesto generalnog menadžera, mnogo je onih koje taj potez neće ubediti da Bulsi na nivou franšize nisu isključivo naklonjeni belcima.

 

Jedan od takvih je i novinar Vinsent Gudvil koji je prilično uzdrmao tekstom o sada već dugogodišnjoj tradiciji Bulsa da zapošljavaju isključivo belce na najvažnijim mestima u klubu.

Od kada je Bulse kupio sadašnji gazda Džeri Reinsdorf, pre 30 godina, promenio je trojicu ljudi na najodgovornijem mestu - i sva trojica su belci. U pitanju su pokojni Džeri Kraus, Džon Pekson i Gar Forman.

Isto je i sa trenerima.

Od kada je bivši centar Čikaga Bil Kartrajt preuzeo ekipu u sezoni 2001/2002, i to na 55 utakmica, potom je vodio i na 14 mečeva u narednoj sezoni, svi naredni treneri bili su belci.

Džeri Reinsdorf je takođe vlasnik i Čikago Red Soksa, gde je ipak bilo mesta za tamopute menadžere, kao što je to bio Keni Vilijmas, koji je služio Soksima 12 godina, uz jednu osvojenu titulu 2005. godine.

No, vratimo se na aktuelni košarkaški trenutak Bulsa...

Pomenusmo, Karnišovas je kao prve saradnike želeo tamnoputog Troja Vivera iz Oklahome, ali ni on, kao i Amerikanac japanskog porekla iz Toronta Bobi Vebster, nije dobio zeleno svelo od svog kluba da pregovara o prelasku u Čikago.

Tako je propala prilika da se u upravljačkom delu franšize nađe makar jedan funkcioner koji nije belac, navodi Gudvil, uz napomenu da je Čikago, pre nego što je angažovao Karnišovasa, obavio intervjue sa još nekolicinom imena (Brajan Kolanđelo, Ves Vilkoks, Deni Feri), navodno ih je bila sedmorica, i svi su belci, što je izazvalo bunt u afroameričkim krugovima - jer nijedan tamnoputi kandidat nije bio opcija.

Ono zbog čega Gudvil naročito zamera Bulsima je odluka da pruže šansu Vilkoksu, Kolanđelu i Feriju, iako se zna da su u prošlosti imali čak i rasističke ispade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA