≫ 

Trebalo je da bude Džordanov najveći rival, ali je umro od kokaina dva dana posle NBA drafta

Tragična sudbina "najvećeg" košarkaša koji nikad nije zaigrao u NBA

  • 2
Len Bijas

Printskrin: Youtube/Joseph Hewes

Za njega kažu da je trebalo da bude najveći rival Majklu Džordanu u NBA ligi, da za asa Čikaga bude ono što je Leri Bird svojevremeno bio za Medžika Džnonsona!

Njegovo ime mnogi su zaboravili, kao i film o tragičnom kraju nekadašnjeg drugog pika Boston Seltiksa koji je dva dana posle drafta umro od kokaina.

ESPN ga je pustio u etar sada već davne 2009. godine ("Without Bias") i podelio ga u 30 serija, a priča o nekadašnjoj velikoj košarkaškoj nadi ponovo je u žiži javnosti zbog samog filma o Džordanu koji je trenutno popularan.

U pitanju je Leonard Bijas, poznatiji kao Len Bijas, koji je tragično izgubio život 19. juna 1986. godine slaveći veličanstven ulazak u NBA ligu.

Imao je 22 godine i trebalo je da obeleži jednu eru na Istočnoj konferenciji i nastavi "duele" sa Džordanom koje je već imao u NCAA ligi.

Boston je navodno dve godine radio na tome da se dočepaju Bijasa pre svih, a kažu da je njegova smrt bila najteži udarac za grad još od ubistva Kenedija.

Bijas je, prema navodima američkih medija, bio dete koje je poteklo iz dobre porodice. Bio je religiozan i celo svoje detinjstvo je proveo u Merilendu. Čak i u srednjoj školi i koledžu.

A upravo je na koledžu došao od "zelenog i nedisciplinovanog momka" do najvećeg projekta i velike univerzitetske zvezde.Dva puta je proglašavan za ACC (Atlanstka obala) igrača godine, a u svojoj četvrtoj sezoni imao je skor od 23 poena i sedam skokova po meču.

Njegovi ukupni proseci na koledžu bili su 16,4 poena, 5.7 skokova i 54 odsto uspešnosti šuta. Zanimljivo, Džordan je u Severnoj karolini imao 17,7 poena, pet skokova i takođe 54 odsto procenata dobrog šuta.

Za Bijasa su tada rekli da je mešavina elastičnosti koju ima Džordan i snage koju će Šon Kemp kasnije doneti u NBA ligu.

- Prolazio je, igrao odlično odbranu, imao je i odličan šut srednjeg dometa... Bio bi ol star svake sezone. Igrao je sa strašću. Seltiksi će imati drugačiju zvezdu nego što su navikli - rekao je tadašnji predsednik Bostona Red Oerbah.

Oerbah je dve godine ranije, dakle 1984, poslao Džeralda Hendersona u Sijetl kako bi dobio prvi krug drafta 1986. godine. Ceremonija je održana u Njujorku, u Medison Skver Gardenu, a Bijas se nedugo posle izbora tog 17. juna vratio sa porodicom u Merilend.

Dan kasnije, Bijas je sa ocem ponovo otputovao za Boston kako bi dogovorio petogodišnji ugovor sa "Ribokom" za 1,6 miliona dolara, a po povratku u rodno mesto nije otišao kući.

Izabrao je Merilend kampus, gde su ga čekali nekadašnji saigrači. Ali i određena doza kokaina koji je uneo u sebe. Dok je razgovarao sa jednim od prijatelja, Len Bijas se samo srušio na zemlju.

- Len jestigao u kampus oko 23.00 časa. Mnogi njegovi saigrači, ali i članovi fudbalskog tima su ga čekali u domu koji se zvao "Vašington Hol". Dok je jeo rakove, buduća NBA zvezda je strpljivo odgovarala na njihova pitanja.

- Oko 1.30 je napustio hodnik i pridružio se zabavi. Tamo su podelili kokain, linije su bile na stolu, a Bijas je napravio sudbonosnu grešku u proceni da se na taj način pridruži proslavi - stoji u jednom od tekstova koji opisuju šta se te noći dešavalo.

Policija je tog 19. juna dobila poziv u 6.32, a nakon očajničkih pokušaja osoblja bolnice da ga ožive morali su da proglase smrt u 8.55. Uzrok - aritmija koja je povezana sa uživanjem kokaina! Drugih droga i alkohola nije bilo u telu.

Četiri dana kasnije, na komemoraciji je bilo oko 11.000 ljudi, a prvi čovek Bostona je Bijasovoj majci poklonio dres sa brojem 30 u kom je njen sin trebalo da nastupa.

Tragična sudbina porodice nastavljena je i četiri godine kasnije, kada je Bijasov brat ubijen u pucnjavi. Od tog trenutka njihovi roditelji su postali veliki borci za socijalnu svest. Majka protiv upotrebe droge, otac protiv upotrebe oružja.

Što se tiče samih Seltiksa, oni su 1987. godine stigli do finala, ali su izgubili od Los Anđeles Lejkersa. Mnogi se pitaju da li bi bilo tako da je Bijas ostao živ.

Tu je veliki broj i drugih pitanja kao što su ona vezana za dominaciju Bulsa, odnosno da li bi postojala, ili da li bi "Ribok" prestigao "Najki". Pitanja na koja odgovora nema, ali jedno je sigurno - Leonard Bijas je "najveći" košarkaš koji nikada nije zaigrao u NBA ligi.

(Telegraf.rs/M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA