10 NBA zvezda koje su bankrotirale: Uništili ih razvodi i alimentacije, kockanje, privatni avioni...

Teško stečeni novac od igranja nisu uspeli da zadrže i neki od njih su spušteni na nivo gole egzistencije

  • 1
Majkl Džordan, Skoti Pipen, Denis Rodman, Toni kukoč, Čikago Buls, NBA, The last dance, poslednji ples Foto: Profimedia / Zuma Press

Surovi profesionalni sport donosi mnoge dobre stvari, pre svega finansije, ali zna da bude i mačs a dve oštrice pogotovo za sportiste koji svoje stečeno "bogatstvo" ne znaju da zadrže.

Takvih primera ima puno, a navešćemo deset NBA igrača koji su imali mnogo novca i na kraju bankrotirali.

Mnogi od njih su došli iz siromašnog sveta, popularno nazvanog američkog geta, i kada su došli do novca o kojem su sanjali, uspeli su sve uništiti.

Zadesili su ih razni problemi poput kockanja, pogrešnog investiranja ili jednostavno činjenice da ne znaju upravljati novcem.

10. Rik Mahorn

Član legendarnih, "loših momaka" iz Detroita s kraja devedesetih, Mahorn je tokom karijere zaradio 7.6 milionaa dolara. Investirao je u nekretnine grada Detroita. U vreme finansijske krize 2008. upao u probleme što ga je nateralo da proda svoja NBA prstenja iu 1989. i 90. a 2010. prijavio je bankrot.

Nakon toga postao trener u WNBA košarci, a neko vreme radi na radiju i televiziji u Detroitu kao voditelj i analitičar na službenom NBA radiju Pistonsa.

Pogleajte galeriju NBA igrača koji su bankrotirali

9. Keni Anderson

Imao je 63,4 miliona dolara zarade u karijeri i nije mu bilo dovoljno. Pokupovao niz nekretnina i automobila. Nerazumno trošenje i razvod od žene ga je finansijski upropastilo. Njegova bivša žena je kupila automobil sa plaćenim tablicama na kojima je pisalo „His cash“ („Njegov novac“).

U zadnje vreme ponovno se vrti u NBA krugovima promovišući svoj dokumentarac koji mu je pomogao  da ipak može normalno živeti.

8. Džejson Kafi

Zaradio je 34 miliona dolara. Igrao je u Bullsima u 90-im godinama (1995 -1998. u čuvenoj Džordanovoj eri.  Finansijski problemi s plaćanjem alimentacije za decu, depresija i optužbe za fizički napad naterale ga da proglasi bankrot. Danas i dalje muku muči s osiguravanjem egzistencije.

7. Edi Kari

Izabran kao 4. pik drafta 2001. od strane Bulsa. Zaradio preko 70 miliona dolara za vreme igračke karijere. Velike financijske obveze prema članovima porodice naterale su da finansira širu rodbinu i kupuje im skupa vozila.

Uzimao je zajmove kod „krivih ljudi“ koji su mu naplaćivali kamatu od čak 85%. Danas se zalaže za edukaciju košarkaša oko upravljanja novcem. Žali što nije otišao na koledž jer bi verojatno mogao naučiti kako se nositi s tim problemima.

6. Latrel Sprivel

Latrelu nije bilo dovoljno čak ni 97 miliona dolara. Trostruki Ol-Star igrač koji je nažalost ostao upamćen po gušenju trenera P.J. Karlesima na treningu nakon što je zadao vežbu koja mu se nije svidela. Nikad neće biti zaboravljena njegova rečenica nakon odbijanja trogodišnjeg ugovora vrednog 21 milon dolara:

- Moram prehraniti svoju porodicu.

Ubrzo su se pojavili finansijski problemi. Na aukciji prodao nekretnine i jahtu. Danas pokušava zaraditi novac kao gost u košarkaškim kampovima i raznim eventima New York Niksa. Kruže glasine kako mu je prošle godine jedno pojavljivanje u društvu vlasnika Niksa (J.Dolana) bilo plaćeno od strane samog Dolana.

5. Entoan Voker

108 miliona dolara zarade od košarkaške plate. Upropastio ga „hobi“ kupovine automobila.

Doduše nije teško propasti kad se pokuša izdržavati preko 70 porodica i prijatelja. Kad se tomu pridodaju problemi s kockanjem logično je da je pitanje bankrota bilo neminovno.

4. Skoti Pipen

Zaradio je 109 miliona dolara za vreme igračke karijere u Bulsima gde je bio glavna poluga uz Majkla Džordana.

Proglasio bankrot zbog niza pogrešnih finansijskih odluka. Najbanalniji primjer je kupovina privatnog aviona vrednog 4 miliona dolara koji uopšte nije bio u funkciji. Zatim ga je hteo prodati pa je slupao još milion u njegov popravak.

Takođe, izgubio je puno novca zbog pogrešnih investicija u nekretnine. U zadnje vreme se oporavio značajno. Međutim, neadavno je završio na sudu zbog rasprave sa sada bivšom ženom oko vlasništva imovine.

Pogledajte vrele fotke bivše žene Skotija Pipena koju zovu ekstremni MILF

3. Denis Rodman

Još jedan član legendarnih Bulsa koji je zaradio 26.9 milion dolara od igranja. Odmah po završetku igračke karijere upao u probleme. Preko njegovog advokata 2014. godine se saznalo da duguje preko 800 hiljada dolara alimentacije za decu, a ima probleme s plaćanjem svog životnog stila kojeg su ipak koliko-toliko izvukli neki sponzorski ugovori.

Često posjećuje svog prijatelja diktatora u Severnoj Koreji.

2. Vin Bejker

Zaradio 97,3 miliona dolara u 14 godina dugoj karijeri. Tužio jednu lokalnu favriku sa kojom je uložio sav svoj zarađeni dohodak zbog čega je morao još dodatno platiti milion dolara sudskih troškova i poreza. Problemi s alkoholom produbili probleme. Svoj finansijski povratak započeo kao voditelj trgovine Baksa u jednom gradu, da bi odnedavno postao analitičar na Foks Njuz programu.

1. Alen Ajverson

Popularni "odgovor" (The Answer) nije mogao da opstane sa čak 154 miliona dolara za lagodan život. Niz razvoda ga je koštao da vreme nakon karijere provodi po sudovima i deli novac. Sve je krenulo nizbrdo sa problemima s kockanjem, ovisnošću o kupovanju skupog nakita.

Alen Ajverson Foto: AP/Tanjug

Pričalo se da je došao tako nisko da nije mogao priuštiti kupovinu Čizburgera. Međutim, danas se uspeo oporaviti i nestrpljivo čeka 2030 godinu kada bi trebao dobiti 32 miliona dolara iz sponzorskog fonda.

Naime, reč je o sponzorskom ugovoru koji je potpisao s Ribokom za vreme svoje igračke karijere. Glasine kruže kako će s polovinom od navedenog moći pokriti sve preostale dugove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    21. maj 2020 | 15:21

    Najbolje je prošao Pippen-90% para sam potrošio na alkohol i žene...Ostalo sam proćerdao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA