≫ 

Preminula NBA legenda: Bulsi mu povukli dres, vodio Stoktona i Melouna do finala protiv Džordana

Velika žalost u taboru Jute Džez posle vesti da je umro Džeri Sloun

  • 1
Džeri Sloun Foto: Printscreen Youtube

Džeri Sloun, Legenda NBA lige i čuveni trener Juta Džeza i čovek koji je ukupno 34 godine posvetio toj organizaciji preminuo je usled komplikacija uzrokovanih Parkinsonovom bolešću i demencije sa Levijevim telima.

Sloun je imao 78 godina, a Džezeri u saopštenju tvrde da će uvek biti sinonim za ovu organizaciju, zbog čega se ona pridružuje porodici i prijateljima u žalosti.

- Naš Hol of fejm trener 23 godine, Džeri je imao ogroman uticaj na Džez franšizu kao što je i izraženo na njegovom baneru pod svodovima arene. Njegove 1.223 pobede, 20 odlazaka u plej-of i dva NBA finala su neverovatna dostignuća... Čak i posle penzionisanja, kada bi se pojavio na utakmicama Džeza dobio bi velike ovacije i podršku publike - navodi se u saopštenju kluba.

Sloun je vodio Jutu od 1988. do 2011. godine i kao trener je sredinom devedesetih formirao ekipu centriranu oko Džona Stoktona i Karla Melouna.

Tu je bio i Džef Hornasek, a Džezeri su tokom dve godine stizali sa Zapada do finala NBA lige.

Pobeđivali su ih Čikago Bulsi sa Majklom Džordanom, a Sloun je naposletku završio karijeru kao treći po broju pobeda (1.221 pobeda i 803 poraza).

Šesti je po procentu trijumfa (60,3 odsto), a ima sedam titula u diviziji. Osim toga, čak 16 puta zaredom je igrao sezone sa više od pedeset odsto pobeda, a 13 puta je imao po 50 i više trijumfa u sezoni.

Jedan je od četvorice trenera koji su imali deset uzastopnih pobedničkih sezona sa jednim timom, a uz to je bio prvi trener koji je sa jednom ekipom stigao do 1.000 pobeda, a ukupno peti koji ima 1.000 i više.

Posle odlaska Džona Stoktona i Karla Melouna, 2003/2004. je biran za trenera godine jer je uprkos izostanku velikih zvezda imao skor 42-40.

Primljen je u Kuću slavnih u Springfildu 2009. godine, a ostaje upamćen i kao prvi čovek kome su Bulsi povukli dres sa brojem 4 još februara 1978. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA