≫ 

Borac čeka proširenje ABA lige: Čačani za Telegraf o raspletu i svojim adutima za veliku scenu

Sreda će doneti odluku o sudbini ABA i ABA 2 lige

  • 9
Borac čačak Foto: Telegraf.rs

Evroliga je dobila svoj rasplet, a sada se čeka na ABA odluku - to će posebno zanimati Čačane, jer je Borac imao godinu iz snova i svaka odluka osim proširenja lige bila bi sportska nepravda za ovu ekipu.

Borac je bio najdominantniji tim ABA lige 2 sa 20-2, što je čak sedam pobeda više u odnosu na Split i MZT, koji su imali po 13-9, Sutjeska je sledeća sa 120-10.

Uz to, Čačani su imali i +320 u koš razlici, bili su veliko osveženje na Kupu Radivoja Koraća, a krcate tribine u Čačku bile bi dodatna atrakcija za sve jadranske klubove, koji ovde ne bi lako dolazili do bodova.

Ratko Varda je već revoltirano poručio da bi bila velika nepravda da se ne proširi ABA liga, a predsednik ABA lige Domagoj Čavlović je za Telegraf najavio Skupštinu, zakazanu za sredu.

Tema će biti rasplet ABA šampionata, sugerisao je Čavlović da nema smisla nastavljati takmičenje jer nema imperativa ulaska u Evroligu, zato će zanimljiviji biti rasplet oko učesnika.

Predrag Pantović Foto: Youtube.com

Tim povodom, kontaktirali smo predsednika Borca Predraga Pantovića, koji veruje u najbolji mogući rasplet, kojim bi se obeležilo i 75 godina postojanja kluba. Pantović je prvo prokomentarisao evroligaški rasplet, koji će sigurno uticati i na ABA završnicu.

- Moja reakcija na odluku Evrolige je takva da je ovo kriza koja je zadesila ceo svet, samim tim i sportski. Bilo je očekivano da nema nastavka, stvarno bi bilo nemoguće za igrače da se spreme, pa potom da ponovo moraju da se spremaju za novu sezonu, to bi uzrokovalo brojne povrede igrača, sasvim sigurno. Ne bi bio isti kvalitet košarke, a igralo bi se i bez publike, to gubi svaki smisao. Očekivalo se, a kako će ta odluka da se odrazi na odluku ABA lige, to ćemo videti sutra. Svi smo očekivali da će klubovi koji su napredovali biti nagrađeni proširenjem ABA lige. Borac je u poslednjim godinama dokazao da je spreman i dovoljno kvalitetan da se takmiči u ABA 1 ligi, ta liga bi dobila kvalitetom, ali i na gledanosti, zna se da smo najgledaniji posle Zvezde i Partizana.

- Bila bi to najpravednija odluka, da se zadrže sadašnji takmičari i da se prošire sa dva najkvalitetnija kluba ABA lige. Teritorija je dovoljno velika da podrži takmičenje sa 14 klubova. Ako bude većina, znači sedam glasova za to, to će se i desiti. Kako Srbija daje četiri glasa, računamo da ćemo imati podršku da budemo peti klub. Verovatno ima još zainteresovanih iz Hrvatske ili drugih zemalja, da se to podrži.

Da li je bilo i u kojoj meri razgovora o tome na prethodnim sastancima?

KK Borac Čačak Marko Marinović je nekada predvodio Borac kao igrač, sada želi da u ABA ligi to učini kao trener Foto: MN Press

- U kontaktu smo sa klubovima, izgradili smo prijateljske odnose sa svim klubovima tokom celog svog postojanja, pogotovo u zadnjih nekoliko godina kada je krenula ABA 2 liga. Videćemo šta će se desiti, nećemo morati mnogo da čekamo, a mislim da je ta odluka u interesu košarke, pogotovo srpske košarke, a naročito Borca. Ne znam šta bi više trebalo da pružimo, klub smo koji daje šansu mladima, stvara igrače, u svim kategorijama, mislim da smo zaslužili da 75. rođendan proslavimo uz povratak tamo gde smo bili toliko godina.

Posebna stavka su odlični rezultati, ali i potencijalni kalendar koji je već najavljen.

- Mi smo drugoplasiranom pobegli sedam pobeda, što je najubedljivija razlika u ABA 2 ligi od početka, ponovili smo rezultat Primorske po broju trijumfa, ali smo više pobegli drugoplasiranom, koš razlika je +320. Plan je i napravljen nezvanično da se igra od 12. septembra, onda bi se i odigrala četiri kola do onog kada je inače počinjala liga, i onda svi dolaze u termin kakav su imali prošle godine. Igrači će biti i osveženi, oporavljeni, mi se spremamo da igramo i radimo svaki dan, to traje svaki dan. Ako se donese odluka da se igra, mi smo spremni, ali je to na štetu igrača. Ipak su oni mnogo važniji deo svega toga, ne možemo njih da žrtvujemo tako lako - zaključio je Pantović.

Podsećanja radi, ova sezona u ABA ligi počela je 4. oktobra, što potvrđuje mogućnost da se sa proširenjem "pokriju" svi termini za odigravanje utakmica.

 

Video: Marko Marinović vodio tajm-aut burno kao Željko Obradović

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    26. maj 2020 | 15:34

    Ne. Posteno je da se ponisti i da iste ekipe igraju i sledece godine

  • Beli

    26. maj 2020 | 17:38

    Borac bi bio ubedljivo najgledanija ekipa ABA1.Čačak je najkošarkaškiji grad u Evropi,naravno srazmerno veličini grada.

  • Mirjana

    26. maj 2020 | 15:58

    Grad kosarke zasluzuje ABA ligu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA