≫ 

Trojka koja je rasplakala pola Srbije je "punoletna": Ovaj šut i danas najviše boli Divca i Kingse!

Mnogi se slažu da je trojka Roberta Orija u poslednjoj sekundi odredila tok serije i šampiona te godine

  • 7
Košarka,šut, radost Printskrin: Youtube/NBA on ESPN

Pre tačno 18 godina Sakramento Kingsi i Los Anđeles Lejkersi odigrali su čuvenu utakmicu finalne serije Zapadne konferencije, četvrtu po redu, i najdramatičniju, koja je završena triler pobedom "Jezerdžija" 100:99 - trojkom Roberta Orija u poslednjoj sekundi!

Bio je to trijumf Lejkersa za 2:2 u seriji čiji je pobednik na kraju rešen tek u sedmoj utakmici, u Sakramentu, gde su kasniji šampioni slavili i plasirali se u veliko finale, a tamo "počistili" Nju Džerzi (4:0).

Lejkersi i Kingsi bili su u tom trenutku moćni, a finalisti Istoka Netsi i Boston daleko slabiji, pa je svima bilo jasno da će novi prvak biti jedan od dva kalifornijska rivala. Istok te godine nije imao šta da traži protiv daleko jačeg Zapada.

Kingsi su tada bili na vrhuncu moći, Stojaković, Veber, Divac, Bibi i družina mučili su Džeksonov favorizovani sastav sa Brajantom i O'Nilom, ali je prevagu na kraju doneo hladnokrvni Ori kome je lopta bukvalno pala u ruke posle intervencije Divca u odbrani svog koša.

Ori je bio hladan kao špricer, pogodio je sa zvukom sirene i umesto 1:3, svom timu doneo relaksirajućih 2:2 i mirniji nastavak serije. Mnogi se slažu da je to bio prelomni trenutak u seriji za titulu.

Sjajni šuter Lejkersa bio je pravi kad je bilo najvažnije - sve tri trojke na meču dao je u poslednjoj četvrtini!

Divac je odigrao maestralan meč, završio ga sa 23 poena i 7 skokova, što je izuzetan učinak ako se uzme u obzir da je sve vreme morao da se rve sa grdosijom u liku Šakila O'Nila. Sjajnu odbranu odigrao je u poslednjoj akciji Divac, omeo Brajanta pri šutu, potom zasmetao Šakilu, ali je na njegovu nesreću loptu izbio pravo u Oriju u ruke - a ostalo je istorija.

Taj šut bacio je u očaj navijače Kingsa, ali i veliki broj ljubitelja košarke u Srbiji koji su se tih dan budili i bodrili Sakramento u okršaju sa Lejkersima.

Važno je reći da su Kingsi bili u konstantnom vođstvu u toj utakmici, i to bez pomoći povređenog Peđe Stojakovića koji je bio povređen.

Posle meča Divac nije mogao mnogo toga pametnog da kaže...

- Bio je to srećan pogodak, to je sve. Ne trebate da imate veštinu u takvoj situaciji. Samo bacite. ako uđe, ušla je - rekao je posle meča Divac, ali se sa njime nikako nije složio junak meča Rober Ori.

- Nije to bio srećan šut. Radim to čitavu karijeru. Bolje mu je da malo pričita novine - odgovorio je Ori, već tada trostruki NBA šampion (dve uzastopne titule uzimao sa Hjustonom).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RightLa

    26. maj 2020 | 17:05

    Sta bre pola? Celu Srbiju... Jos se jezim kad pomislim...

  • Ivo

    26. maj 2020 | 18:49

    Koliko sam mator jbt, ko juce da je bilo..

  • ratar

    26. maj 2020 | 16:48

    Kingsi su uvek bili drugorazredni tim. Lakersi su za njih kao Barselona za npr Betis.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA