≫ 

Košarka u Evroligi više neće biti ista: Prihodi će padati, klubovi drastično smanjuju budžete

Ako sledeća sezona krene bez navijača to će prouzrokovati tektonske promene u budžetima klubova koji žive od prodaje ulaznica

  • 10
Evroliga fajnal for Beograd Foto: MN Press

Evroliga se mogla vratiti na teren i završiti sezonu, bilo je raznih opcija, a u jednoj je bio uključen i Beograd kao organizator utakmica, ali odlučeno je o potpunom otkazivanju sezone. Prvi put u 62 godine nema šampiona Evrope.

Ako su klubovi poput Baskonije, Efesa, Žalgirisa ili Makabija govorili o očiglednom ekonomskom gubitku na svojim računima, uzrokovanom pandemijom korona virusa, sada klubovi već rade na sledećoj sezoni.

Kako bez publike?

Budžeti će se smanjivati, neki više, a drugi manje, ali evidentno je da će prihodi značajno pasti u onim delovima koji su najviše zavisni od osnovnog posla u elitnom sportu: ulaznica i TV prava.

Od početka su računi za finansijsku godinu 2019/20 već pretrpeli prvi udar, jer je nemoguće dostići cifre distribucije koje je obezbedila Evroliga.

Evroliga, Beograd, Fenerbahce, Real Madrid Ftoo: Tanjug/Dimitrije Goll

Najjača evropska liga je planirala oko 65 miliona evra ostvarenih u gotovo dve trećine TV prava, otprilike 25 procenata sponzorstva i ostatak kao što je naknada koju plaća grad koji je domaćin Fajnal Fora.

Ove godine to je bio Keln i ta naknada se procenjuje na 4 miliona evra, što je visoka cifra koju gradovi kasnije vraćaju novcem uz trošak klubova i posetilaca, navijača, PDV-a na ulaznice za Final Four i uticaja na imidž i nivo turizma.

Ako su klubovi očekivali da će podeliti oko 31 milion evra, sada će ti iznosi biti znatno umanjeni. Sa ključnom trećinom sezone neodigranom, kao ne odigravanjem Fajnal Fora, televizijski operatori će platiti manje. Isto tako, Evroliga i Keln moraju pregovarati o svom sporazumu.

Šta sa navijačma koji su kupili pretplatne karte kao i ulaznice za fajnal for

Napokon je došlo vreme da novac vrate fanovima koji su kupili pretplatu za nekoliko sati u novembru.

Timovi koji imaju jake vlasnike poput CSKA, Himki, Efes, Valensija Basket ili Armani Milano manje pate, iako pretpostavljaju da će ući manje i da su sponzorstva opala.

Oni koji imaju podršku fudbala, poput Real Madrida i Barselone ili Bajerna iz Minhena, ovaj sa znatno manjim budžetom od dva španska kluba, takođe mogu odoleti. Naravno, smanjenje budžeta gotovo svima njima, a Barsa je to potvrdila.

Amare Stodemajer Foto: MN Press

Zenit je poseban slučaj jer je novi bogataš povezan sa mega kompanijom poput Gazproma, ruskog gasnog giganta. Asvel Vileurban ima lokalnu grupu akcionara i neznatan uticaj na njegove račune, jer je njegov budžet umereniji, oko 10 miliona. Otprilike u 8 miliona je Alba Berlin, koja će izgubiti milion i po koji neće dobiti iz Evrolige.

Fenerbahče ima dvostruku krizu

Ova kriza hvata Fenerbahče izmučenu njegovom sopstvenom krizom budući da su gubici kluba tokom godina bili ogromni, a već je predloženo drastično smanjenje budžeta koje će voditi ugovorne igrače kao što su Datome i Slukas i, svakako, prisustvo Obradovića na klupi.

Tri tima koja generišu najviše ulaznicama zbog velikog broja pretplatnika najviše će trpeti u kratkom roku, Žalgiris, Makabi i Baskonija.

Skoro 40 odsto prihoda dolazi od ulaznica. Ako u sledećoj sezoni ne mogu biti na 10 000 pretplatnih karata ili više, njihovi prihodi će biti manji.

Igranje iza zatvorenih vrata nekoliko meseci može mnoge dovesti da se navijači ne pretplate. Ako, pored toga, Evroliga distribuira manje novca i takođe padne sponzorstvo, posao u košarci jako trpi.

KK Crvena zvezda - KK Efes Foto: Marko Jovanović

Ovo su objasnili odgovorni za ova tri kluba ove nedelje.

I ove godine imaće niže izdatke za zarade uz sporazume postignute sa igračima. Jedini osnovni način uštede u narednom budžetu biće smanjenje platne stavke. Baskonia i Žalgiris pretpostavljaju da igrači koji završe svoj ugovor neće ih moći zadržati.

Drugi će tražiti popust na ono što je potpisano. Ili o razgovoru: kažu nam da je obnova Majka Džejmsa u CSKA stala jer je broj pregovaran pre nekoliko meseci smanjen i klub mora da razmisli o tome. Mnogi igrači videće vrata otvorena i pored ugovora, u slučaju Kalatsea, Datomea ili Slukasa.

I sama Evroliga će imati problema jer će iznos koji je Keln uplatio morati da se ponovo pregovara i da postoje sponzorstva na nivou svake od zemalja koje su u pitanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA