Svuda vidim bes i frustraciju: Džordan se pobunio protiv rasizma, pa poručio "dosta je"

Verovatno najbolji košarkaš svih vremena digao je svoj glas

  • 1
Majkl Džordan bolnica Printskrin: Youtube/Charlote Observer

Majkl Džordan tvrdi da tamnoputi Amerikanci zaslužuju ravnopravan tretman, da više ne žele da trpe diskriminaciju, te da treba menjati lidere ako to ne mogu da obezbede.

Džordan je reagovao povodom slučaja ubistva Džordža Flojda, koji je širom Amerike postao simbol otpora protiv diskriminacije.

- Duboko sam tužan, potresen i jednostavno besan. Vidim svuda bol i izlive ljutnje i frustraciju. Stojim uz one koji se bore protiv rasizma i nasilja prema tamnoputim ljudima u našoj zemlji. Dosta nam je - kategoričan je Džordan.

Majkl je poručio i da se mora nastaviti sa izražavanjem jedinstvenog stava, te da se glasovima kreira sistemska promena ili da se lideri nateraju na promenu zakona.

- Nemam odgovore, ali naši sabrani glasovi pokazuju snagu i nemogućnost da budemo podeljeni od drugih. Moramo međusobno da se slušamo, da pokazujemo saosećajnost i empatiju i da nikad ne okrećemo glavu od bezosećajne brutalnosti. Moramo da nastavimo sa mirnim izražavanjem protiv nepravde i da zahtevamo odgovornost - napisao je Džordan.

Izjavio je i saučešće porodici Džordža Flojda, ali i drugima koji su bili žrtve rasizma. Da podsetimo, tamnoputog Flojda je ubio policajac Derek Čuvin dok mu je klečao na vratu, prošlog ponedeljka u Mineapolisu.

Ovaj slučaj je izazvao revolt širom cele Amerike i reakciju mnogih ljudi iz sveta sporta. Policajac je osam minuta klečao na Flojdovom vratu, a za to vreme je ovaj više puta ponovio "Ne mogu da dišem", pre nego se ugušio.

Video: Moma Pazman objasnio šta se događalo kobne večeri pre smrti Trajka Rajkovića

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA