≫ 

Evrokup ili FIBA Liga šampiona: Pred Partizanom su dva puta, šta mu donosi jedan, a šta drugi?

Crno-beli će morati da se opredele i da žive sa odlukom koju su doneli

  • 32
KK Partizan, Evroliga, Fiba Liga šampiona

Foto: Marko Jovanović, Wikimedia

Košarkaški klub Partizan našao se na prekretnici kao i pre 20 godina kada je morao da bira između FIBA i UEBA-a. Doduše, tada je bio u drugačijoj situaciji, tada je dobio ponudu od UELB -a da bude deo Evrolige, a sada je dobio ponudu FIBA da pređe u njihovu Ligu šampiona, koja je po kvalitetu slabije takmičenje nego Evroliga i Evrokup.

Razlika u ponudama iz 2000. i sada je u tome što je Evroliga pokazala neku vrstu nepoštovanja prema Partizanu, jer je prekinula sezonu bez ikakvih kompromisnih rešenja, kojih je moglo da bude.

Osim toga, ovo je drugi put da Evroliga pokazuje odsustvo respekta, jer ako se vratimo 10 godina unazad, crno-beli su bili na pragu A licence za ovo takmičenje, ali nikad je nisu dobili. Iako su imali zapaženje rezultate i bili su rasadnik igrača za najjače klubove.

Evroliga pokazala dosta nepoštovanja prema Partizanu, ali to je biznis

 

Licence su dobijali klibovi poput Prokoma iz Poljske i Virtusa iz Rome koji su danas na efemernom nivou u evropskoj košarci.

Podsetimo, Partizan je ove sezone imao priliku da dođe do Evrolige preko ABA i Evrokupa. U oba takmičenja u trenutku prekida bio je na prvom mestu sa pradnošću domaćeg terena u plej ofu. U Evrokupu bio je na prvom mestu TOP 16 faze sa skrom 5-1 koji je najbolji, te je obezbedio prednost domaćeg terena sve do finala.

Ognjen Jaramaz

Bek Partizana Ognjen Jaramaz šutira preko Vladimira Štimca Foto: Marko Jovanović

Crno-beli su imali šansu da se domognu Evrolige, ali je "ECA" kompanija koja organizuje takmičenje na čelu sa Đordijem Bertomeuom odlučila da prekine sva takmičenja i da se resetuje sezona. Tako da će svi klubovi koji su učestvovali ove sezone, povono igrati Evroligu. Samim tim nije bilo ni potrebe da se igra završnica ABA lige.

Nema sumnje da je odluka Evrolige revoltirala ljude iz Partizana, ali oni su bili nemoćni da bilo šta učine. Ili možda i nisu, možda je ostao još jedan adut.

Kao uzvratni udarac pojavila se FIBA sa ponudom za Ligu šampiona na koju su već pristali Bilbao, Darušafaka (bivši osvajač Evrokupa), zatim Fortitudo, Lijetuvos Ritas i Tofaš kome je Evroliga takođe onemogućila da se bori za Evrokup prekidom sezone.

Mnogi klubovi odjednom daju poverenje FIBA pitanje je da li zbog nemogućnosti da kroz takmičenja u svojim zemljama dođu do Evrolige ili smatraju da će jednog dana FIBA ponovo imati primat.

Da se ne lažemo, igranje Evrokupa ili eventualno kasnije Evrolige u ovom trenutku je za Partizan mnogo bolja opcija. Pre svega jer su takmičenja kvalitetnija od Fiba lige šampiona. Međutim, ne zna se šta može da se desi u budućnosti, to jest da li će se FIBA vratiti na kolsek i postati vodeća evropska liga.

Moguće je da oni mogu da ponude više novca od TV prava u ovom trenutku, ali ne znamo šta još nude i šta im je vizija, pa je teško odgonetnuti šta bi moglo da bude bolje za Partizan. To će najbolje znati predsednik Mijailović.

Uroš Trifunović, Andrea Trinkijeri

Trener Partizana Andrea Trinkijeri i mladi Uroš Trifunović Foto: Marko Jovanović

Partizan je trebalo da u četvrtak 4. juna izađe u javnost i oglasi se prvi put posle odluke Evrolige, ali je ona odložena za 5. jun, kad je i poslednji rok za prijavu u FIBA takmičenje.

Upravni odbor Partizana koji je zasedao u sredu je nakon tročasovne rasprave doneo odluku da podrži predlog kojim se ovlašćuje predsednik Ostoja Mijailović da do petka donese odluku o budućem putu KK Partizan i saopšti je javnosti na konferenciji za medije.

Video: Zar ti misliš da sam ja ovde zbog para? Ovako je Trinkijeri odgovorio na pitanje o plati

Kako se navodi na sajtu crno-belih, posle veoma konstruktivne rasprave, članovi UO, koji ujedno čine i predstavnici većine sponzora kluba, izneli su podeljena mišljenja po pitanju budućnosti kluba, a određeni broj članova se izjasnio za prelazak u takmičenja pod okriljem FIBA, dok su se drugi izjasnili za ostanak pod okriljem "ECA".

- Partizanov prioritet je Evroliga! - rekao je nekoliko nedelja pre odluke Evrolige da se takmičenje prekine prvi čovek crno-belih Ostoja Mijailović.

Sada ostaje samo pitanje kakvu odluku doneti?

 

FIBA je sigurno moćnija od Evrolige po finansijama, i samo ako bude htela da se ozbiljno uključi mogla bi da preuzme primat ponovo nad Evroligom. IGM kompanija koja je lider u sportu u svetu i koja zastupa Evroligu je potpisala desetogodišnje uigovore sa 11 ekipa, a to je bilo 2015. Prošlo je pet godina, a ko zna šta može da se desi za još pet.

Kad isteknu ugovori, a FIBA bude agilna i odlučna moguće je da ponudi više novca klubovima pa se Real, Barselona, Baskonija, CSKA, Makabi, Fener, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, Žalgiris, Olimpija Milano vrate pod okrilje FIBA. Ko zna? Sve je u novcu i on diktira svaku ponudu i organizaciju lige.

Problem je samo da Partizan ne bude koleteralna šteta kao 2000. i da opet pogrešno izabere pa da se pita da li će ga za 5 ili 10 godina FIBA uvrstiti u svoje takmičenje. Ova odluka treba da bude dugoročna..

Video: Mijailović: Nikad ništa nismo dobili za zelenim stolom, nemamo ravnopravan položaj u odnosu na druge

Na čelnim ljudima Partizana je da se dobro informišu i naprave viziju šta može da se desi u budućnosti. Možda je sada Evroliga bolja opcija, ali ne znači da če tako biti za dve, tri i pet sezona. Tu ostaje i pitanje trenera Andree Trinkijerija, koji je uradio dobar posao ove sezone. Da li bi on pristao da vodi tim u Ligi šampiona ili bi crno-beli morali da traže novog trenera?

Šta ako FIBA, koja je bogatija organizacija, reši da sledeće sezone ponudi više para za TV prava, pa krene polako da lomi i ostale klubove sve dok ne dođe do oni 11 koji imaju ugovore na A licencu još pet godina?

Teoretski mogu da u naredne dve sezone osakate Evroligu i Evrokup i uzmu im još nekoliko jakih klubova tako da ostanu samo tih 11 sa A licencama. Ima dosta nezadovoljnih, a da li se sprema konačna pobuna protiv Bertomeua i njegove privatne organizacije ostaje da se vidi.

Video: Nije isti osećaj kada vam dodele titulu i kada je osvojite na terenu: Iskren je član stručnog štaba

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika crni

    4. jun 2020 | 17:05

    Samo izabrati Fiba takmičenje.Uskoro će zadati konačan udarac evroligi.Izadji nakon toga iz Aba lige i igrati domaće takmičenje jer Fiba prihvata svakog šampiona svoje zemlje.Partizan će dobiti A licencu i bice miran godinama.

  • PPNj

    4. jun 2020 | 15:54

    Jesam Zvezdaš ali sam uvek za Fiba takmičenja!

  • Mile basket

    4. jun 2020 | 16:59

    Partizan nije dobio A licencu zbog finansija,nije imao ciste papire a za to navijaci treba da zahvale Danilovicu i Vujosevicu.Da se razumemo Djordija zanimaju samo pare i on moze da radi sta hoce u svom preduzecu,drugi je problem zasto je FIBA prodala takmicenje takvom tipu. Ni Zvezda ne moze da dobije licencu jer nema stabilne finansije iako komsije misle da su bankomat,ovo su cinjenice sve ostalo su trice i kucine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA