≫ 

Top 10 "preletača" iz Partizana u Zvezdu i obrnuto: Volden, Gurović, Divac, Vujanić, Vujošević...

Kori Volden je poslednji u nizu mnogih koji su bili u taboru oba večita rivala

  • 27
KKCZ i KKP preletaci, Zvezda, Partizan Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Transfer Korija Voldena iz Partizana u Zvezdu uzburkao je košarkašku javnost u Srbiji i ponovo podigao tenziju koja večito postoji između dva najveća košarkaška rivala u Srbiji. Ali, Volden nije jedini "preletač", kojih je kada su u pitanju košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan bili česti poslednjih godina.

Poslednji put se ovakav transfer dogodio 2012. godine, kada je Raško Katić prešao iz Partizana u Zvezdu. On jeste donekle pogodio navijače Partizana, jer je Katić imao bitnu ulogu u dve šampionske titule u periodu od 2010. do 2012. godine i bio je prvi bitniji igrač koji je direktno prešao u redove večitog rivala posle nekoliko godina.

Pre njega ovakav slučaj direktnog prelaska iz Partizana u Crvenu zvezdu desio se pre tačno 10 godina, kada su Strahinja Milošević i Sava Lešić pojačali crveno-bele na početku sezone 2010/11. Međutim, oni su tada bili "marginalci" u ekipi Duška Vujoševića koja je otišla na F4 Evrolige, tako da Grobari nisu mnogo "plakali" za njima. Isto je bilo i 2007. godine, kada je Boris Bakić prešao iz Partizana u Zvezdu.

Ipak, najveća bomba i transfer koji je najviše zaboleo Grobare kada su u pitanju prelasci iz Partizana u Zvezdu, bio je potpis Milana Gurovića za crveno-bele 2005. godine. Iako je između igranja u večitima imao kraću epizodu u Huventudu, gde je odigrao 17 utakmica, ovaj prelazak mu Grobari nikada nisu oprostili i dan danas, 15 godina kasnije, vređaju ga kada god ga vide u hali.

Milan Gurović, Duško Vujošević, KK Partizan Milan Gurović u dresu Partizana pored trenera crno-belih Duška Vujoševića; Foto: MN Press

Gurović i njegova porodica dobijali su pretnje u to doba i bez dileme ovo je bio transfer koji je najviše zaboleo Grobare u modernoj istoriji rivalstva dva kluba.

Volden bi mogao da se nađe u ovoj kategoriji, iako je stranac, zbog toga koliko je bio bitan deo crno-belog tima i zbog toga što deluje da Zvezda ovim transferom želi dodatno da pokaže nadmoć i da demonstrira silu nad najvećim rivalom.

Sasvim sigurno najveća bomba kada je u pitanju prelazak iz Partizana u Zvezdu, bio je dolazak Vlada Divca u Zvezdu tokom NBA lokauta 1999. godine.

Vlade Divac Vlade Divac u dresu Zvezde; Foto: MNpress

Legenda crno-belih vratio se tokom lokauta u Srbiju i tada je potpisao ugovor vredan više stotina hiljada tadašnjih maraka, koje je zaradio za svega nekoliko utakmica u crveno-belom dresu.

I najveća trenerska legenda Partizana Duško Vujošević, nalazi se u grupi "preletača", jer je 1991. godine prešao iz Partizana u Crvenu zvezdu. On je tada klupu prepustio Željku Obradoviću, koji je te sezone sa crno-belima došao na evropski tron.

Duško Vujošević, KK Partizan, KK Crvena zvezda Duško Vujošević kao trener Zvezde na zajedničkoj konferenciji večitih, gde je kao trener Partizana Željko Obradović; Foto: MN Press

Da ne idemo preterano dalje u prošlost, u poslednjih 30 godina, pored Voldena, najveća imena među "preletačima" iz Partizana u Zvezdu su Vlade Divac, Milan Gurović, Duško Vujošević, Raško Katić i sada Kori Volden. Oni bi zaokružili TOP 5 prelazaka iz Partizana u Zvezdu.

Prethodne sezone za Zvezdu je igrao Džejms Gist, koji je u sezoni 2010/11 nosio dres Partizana, a prethodno veće ime koje je takođe nosilo dres Partizana, a kasnije zaigralo za Zvezdu bio je i Tarens Kinsi, ali je i on došao "zaobilaznim putem" pošto je između beogradskih klubova igrao za Nižnji Novgorod i Trabzon.

Preletači iz Zvezde u Partizan

Luka Bogdanović Foto: MN Press

Kada je u pitanju obrnuta situacija, i tu imamo mnogo direktnih transfera iz crveno-belog u crno-beli tabor. Prema istorijskim predanjima, sve je krenulo još 1945. godine, kada je oficir JNA Vlahović ušao u dvoranu starog DIF-a u Deligradskoj u svlačionicu Crvene zvezde sa naredbom vojnih vlasti da braća Šaper, Aleksandar Nikolić i Boža Grkinić moraju, kao aktivni vojni obveznici, da pređu u novoformirani KK Partizan, koji je tada bio pod vojnom upravom.

Od tada, pa do danas, bilo je na desetine igrača koji su igrali u Zvezdi, a kasnije u Partizanu. Od legendarnog Bore Stankovića i Zorana Moke Slavnića, pa do naskorijeg primera u vidu Stefana Jankovića, koji je prešao u Partizan iz Zvezde 2018. godine.

Stefan Janković Stefan Janković, poslednji "preletač" iz Zvezde u Partizan; Foto: Marko Jovanović

Pre toga su viđeni i prelasci Andreje Milutinovića i Aleksandra Cvetkovića u redove crno-belih, ali poslednje veliko ime koje je direktno iz Zvezde prešlo u Partizan bio je Lorens Roberts. Amerikanac je prethodno 2009. godine bio jedan od nosilaca crveno-belih, da bi na leto potpisao za Partizan i bio jedan od glavnih igrača u timu Duška Vujoševića u napadu na F4 Evrolige i titulu ABA lige, i domaćeg šampionata, kao i pehar Kupa Radivoja Koraća.

Lorens Roberts Foto: MN Press
Lorens Roberts Foto: MN Press

Transfer koji je pre toga bio posebno bombastičan, bio je prelazak Luke Bogdanovića iz Zvezde u Partizan 2004. godine. Luka je bio jedan od najvećih talenata Zvezde, a onda su crno-beli zadali žestok udarac večitom rivalu njegovim transferom, gde je proveo kasnije tri godine.

Tri godine ranije, prava bomba bio je prelazak Miloša Vujanića iz Zvezde u Partizan. Ovaj transfer posebno je zaboleo navijače Zvezde, kojima je Vujanić bio miljenik, jer je bio i dete kluba.

Miloš Vujanić Miloš Vujanić u dresu Zvezde; Foto: MN Press

Tokom devedesetih su dva transfera bila posebno značajna. Prelazak Dejana Tomaševića iz Zvezde u Partizan 1995. godine, nakon što je pre toga četiri godine nastupao za crveno-bele, kao i prelazak Mlađana Šilobada iz Zvezde u Partizan 1991. godine, a upravo on bio je jedan od važnijih igrača u generaciji crno-belih koja se kasnije te sezone okitila titulom prvaka Evrope u Istanbulu.

Iako je bilo još mnogo imena poput Čedomira Vitkovca, Slavka Vraneša, Gorana Ćakića, Jova Stanojevića... može se reći da su top 5 "preletača" iz Partizana u Zvezdu, ako ne idemo dalje od početka devedesetih, Miloš Vujanić, Luka Bogdanović, Dejan Tomašević, Mlađan Šilobad i Lorens Roberts.

Video: Košarkaši Partizana napravili šutku pred Grobarima

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    3. jul 2020 | 14:46

    Prema istorijskim predanjima, sve je krenulo još 1945. godine, kada je oficir JNA Vlahović ušao u dvoranu starog DIF-a u Deligradskoj u svlačionicu Crvene zvezde sa naredbom vojnih vlasti da braća Šaper, Aleksandar Nikolić i Boža Grkinić moraju, kao aktivni vojni obveznici, da pređu u novoformirani KK Partizan, koji je tada bio pod vojnom upravom... Ово је веома битно да се види сва бахатост клуба...и поред тога требало је мноооого времена да узму прву титулу...бахаћење се наставило кад је Србији било најтеже(Слоба ратовао,хипер инфлација) али за мезимца тадашње политике није било "зиме". Али враћају се у "илегалу" као и пре што су били...

  • momo

    3. jul 2020 | 16:26

    A ZORAN SLAVNIC - MOKA..COVJEK KOJI SE STIDI STO JE NOSIO DRES ZVEZDE PO SOPSTVENOM PRIZNANJU...

  • Ćoravi

    3. jul 2020 | 17:51

    Dali tre ba uipste porediti instituciju i nowo nastali kklub osnovan 2011?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA