≫ 

Za ovog košarkaša sigurno nikad niste čuli, a od njega je bogatiji samo Džordan!

Da biste završili na Forbsovoj listi, sve što treba je da imate malo novca i dobar "njuh" za biznis, kao bivši igrač Milvokija i Klipersa

  • 0
Ulysses Lee Bridgeman Printskrin: Youtube/Kentucky to the World

Američka košarka je iznedrila brojne sportske milionere, većina je uspela da debelo naplati svoj talenat, neki su vremenom uspeli da uvećaju saldo na računu, neki da umanje, a neki i da bankrotiraju.

Pojedinci su, poput Majkla Džordana i Šakila O'Nila, stekli enormno bogatstvo i u penziji zahvaljujući unosnim komercijalnim ugovorima, međutim samo jedan igrač je uspeo da se iz statusa anonimnosti u NBA ligi kasnije izdigne na nivo najvećih bogataša u istoriji sporta.

Verovatno da nikada niste čuli za njega: reč je o Ulisesu "Džunioru" Bridžmenu (66), čije se bogatstvo danas procenjuje na 600 miliona dolara!

Ulises je igrao 12 godina u NBA ligi, za dva kluba: od 1975. do 1984. branio je boje Milvokija, dve godine je potom igrao za Kliperse, da bi karijeru završio u Baksima.

Od košarke nije puno zaradio, najbolji ugovor je imao u Klipersima kad je za jednu sezonu dobio 350.000 dolara, što je naravno mizerna suma za današnje pojmove, ali sasvim dovoljna za nekoga ko ima "nos" za biznis.

Bridžmenova karijera kao poslovnog čoveka je došla do te tačke da je danas, posle Džordana, najbogatiji košarkaš na svetu.

Kada je shvatio da mu se karijera bliži kraju, povukla ga je ideja da deo zarađenog novca investira u privatni biznis. Rizikovao je -  i uspeo. Kupio je lanac brze hrane "Wendy's" i nekoliko godina je čak radio kao šef kuhinje dok su trajale pauze između sezona. Želeo je da ima nadzor nad poslom, polako je hvatao zamah u novoj karijeri, a ono pravo krenulo je pošto je završio sa profesionalnim igranjem košarke.

Nakon što se penzionisao, kupio je još tri "Wendy's" restorana i počeo da se širi - danas za njega radi 11.000 ljudi.

Danas, Bridžmen je vlasnik 161 "Wendy's" restorana širom SAD-a, poseduje i veliki broj drugih restorana, među njima čak 118 Čili restorana. Između ostalog, 2017. godine postao je i direktor firme koja puni Koka-Kolu u flaše.

Video: Ko je najplaćeniji sportista ikada?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA