Imala je 7 godina kada je počela da trenira košarku, nije ni slutila da će postati ženski Bodiroga!

Sonja Vasić nekada Petrović evocirala je uspomene na svoje početke bavljenja košarkom

  • 0

Sonja Vasić nekada Petrović je jedna od  naboljih srpskih košarkašica svih vremena. Igrala je u velikim evropskim klubovima poput Barselone, Spartaka iz Moskve, Burža, Praga kao i NBA timova Čikaga i Finiksa.

Ne ide koka kola i trening

Osvajala je nacionalne titule, titule prvaka Evrope sa klubovima, ali su ipak najznačajnije medalje sa reprezentacijom Srbije. Šampionka Evrope 2015, bronzna Olimpijska medalja 2016. i bronzana evropska 2019. godine

Ona je u intervjuu za Telegraf, koji je snimljen baš u dvorištu Osnovne škole Petar Petrović Njegoš u centru Bveograda, gde je ona počela da trenira, ispričala detalje iz svoje karijere.

- U ovoj školi sam počela da treniram sa 7 godina i jedva smo nagovorile tatu da napravi školu košarke za devojčice, ko je hteo tri puta nedeljno po sat vremena.

- Bilo je tu svakakvih priča, od toga da nismo imali ni opremu za trening, do toga da sam htela da donesem koka kolu na trerning da pijemo.

- Ali, tata nas je podučavao o svemu i  tome kako treba da se ponašamo na treningu i šta se sme, a šta ne sme. Bilo je to jedno lepo vreme kada nam je košarka bila samo igra, bez ideje o tome ko pobeđuje ko gubi, ko je bolji koje lošiji.

Da li si zadovoljna svime što si postigla u karijeri i da li si očekivala da možeš da stigneš do ovog nivoa?

- Nisam iskren0 očekivala. Verovala sam, i bila svesna da mogu da imam profesionalnu karijeru po klubvima. Nisam imala očekivanja za reprezentaciju odnosno, tako velika očekivanja.

Karijera kakva se može poželeti

- U tim godinama kada sam počela da shvatam do kojih visina može da ide ženska košarka, naša reprezentacija se tada borila da se plasira na Evropska prvenstva.

- Činjenica da smo nas mi vratile na evropsku mapu i postigle uspehe me čini ponosnom. Imala sam sjajnu profesionalnu karijeru, ali ne bi bila zaokružena da nisam osvajala medalje sa reprezentacijom.

  • Najveći uspeh je zlato 2015 na Eurobasketu, kako danas gledaš na to?

- Devojke koje su bile duže tu kažu da su osećale da može da se nbapravi uspeh.Ja moram da kažem da nisam to verovala ni bila sigurna da možemo sve do četvrtfinala.

- Tek tada sam shvatila kada sam počela da igram kako zna da nema ekipe koja može da nas zaustavi u ovom plej of sistemu.

Sonja Petrović košarkašica Srbije Foto:MN Press

Ja i dalje nisam sigruna kako smo izvele, ali pet godina kasnije shvatam kako smo to izvele na tu našu ludost, borbensot. žeju da ostvarimo rezultat

Koliko je značajna ta medalja jer je jedina zlatna u istoriji jugoslovenske ženske košarke, ne samo srpske?

- Definitivno ima ogromnu cenu i težinu jer smo vratile žensku košarku na mapu Evrope i motivisale devojčice da se bave košarkom i da vide neku budućnost u tome. Tu smo trasirale put, a kasnije održali rezultatima.

- Mislim da smo u Evropi više odjeknule jer smo kao mala zemlja napravile čudo i sad druge male zemlje veruju da mogu to,

  • Igrala si NBA i Evroligu koje je takmičenje lakše?

- To je individualno, NBA jke fizikalnija liga i sve je ubrzano. Iz tog aspekta je teže jer igraš tri utakmice nedeljno i maltene se ne trenria, samo se radi oporavak i skauting

-To je jedan šou biznis i nadam se da će naše mlade igračice otići da vide deo toga i osete energiju.

- Međutim, mali broj evropskih igračica dobije šansu, ja sam samo u Finiksu imala neku priliku i posle mi se nije isplatilo da idem preko leta tamo i posle nastavljam Evropu.ž

  • Oproštaj sledeće godine ili ipak ne?

- Ja sam svakako smatrala da će sa reprezentaciju zaokružiti priča na Olimpijskim igrama u Tokiju, ako se održe. Došlo je vreme da se mlađima ustupi mesto jer mi lideri zauzimamo dosta prostora.

- Što se tiče klupske košarke, idemo od sezone do sezone, ja kažem da ču ostetiti sama kad je dosta.Ako to bude sledećeg leta okej, ako ne videćemo jer ne znamo ni šta će se dešavati sa sportom - kaže Sonja Vasić.

Inače, Sonja je ambasadorka projekta "Promocija ženskog sporta u Srbiji" zajedno sa Milicom Mandić, Zoranom Arunović.

Video: Sonja Vasić ambasadorka projekta Promocija ženskog sporta u Srbiji

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA