≫ 

"Duda Ivković me izbacio iz reprezentacije zbog ćirilice, rekao je šta će nam taj ustaša"

Tako tvrdi nekadašnji hrvatski košarkaš Franjo Arapović

  • 19
Đorđe Čolović Foto: MN Press

Nekadašnji jugoslovenski košarka Franjo Arapović, posle i hrvatski, dao je jedan intervju medijima u domovini u kom je optužio Dušana Dudu Ivkovića da ga je oterao iz reprezentacije Jugoslavije!

Arapović se u razgovoru za "Večernji list" prisetio finala Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, kada je Jugoslavija ispustila +12 protiv SSSR-a, ali i zbog čega je vraćen iz Beograda i nije igrao na narednom EP.

- To finale izgubili smo zahvaljujući selektoru Dušanu Ivkoviću koji je na +12 pokazivao ruskom kolegi Gomeljskom da je zlato naše, posle nas je Sabonis razneo. S obzirom na to da sam imao iskustvo igranja protiv Sabonisa, kazao sam Ivkoviću da ćemo izgubiti ako me ne uvede u igru, no nije to učinio - rekao je Arapović i dodao:

- Inače, čudim se kako sam uopšte išao u Seul jer sam na pripremama na Rogli pokrenuo debatu koja se zaoštrila. Bili su tada s nama onde i bokseri, a ja sam rekao da se jedini među njima zna ponašati Damir Škaro, i to zato što je iz Zagreba, na šta su Beograđani i ostali reagovali. Kada sam pak rekao da će za sledeće Olimpijske igre svaka republika SFRJ imati svoju valutu, sručilo se drvlje i kamenje po meni.

Zatim se osvrnuo na taj incident godinu dana kasnije.

- Kad smo se vraćali s priprema iz Bora, noću smo stigli u jedan beogradski hotel u kom smo na recepciji dobili upitnik na ćirilici koji je trebalo da ispunimo, a ja sam tražio da mi ga daju na latinici ili na engleskom. Stojko me povukao za ruku da ćutim, no iz inata nisam poslušao ni njega ni Dražena.

Dušan Ivković, Dino Rađa i Vlade Diivac Ivković sa Rađom i Divcem na treningu Foto: MN Press

- Recepcionar me pitao za ime oca, ja sam mu rekao Jovo, a zove se Pavo. Zatim me pitao ime majke, rekao sam mu Jovanka, a mama mi je zapravo Ana. Nakon pet minuta bio je sastanak u mojoj sobi i Ivković me je poslao kući u Zagreb. Nazvao sam tada prijatelja, fudbalera (Zorana) Čavu Dimitrijevića koji me odvezao na aerodrom i tako sam završio reprezentativnu karijeru u bivšoj SFRJ.

Inače, Ivković je jednom prilikom u reprezentaciji kazao: "Šta će nam, bre, taj ustaša?" Očigledno su saznali da sam se i politički aktivirao. Bio sam na osnivačkoj skupštini HDZ-a u baraci na Jarunu - rekao je Arapović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toronto

    11. avgust 2020 | 22:45

    Evo ja sve mislio da je Duda velika komunjara, kad me je ovo prijatno iznenadilo sto se njega tice. A sta li je taj Arapovic ocekivao ako je opste bilo poznato da je u HDZ, naravno da je ustasa koji je radio protiv sopstvene drzave, i sirio propagandu o otcepljenju i valutama.BRAVO DUDO SRBINE!!!

  • Симон

    11. avgust 2020 | 23:07

    Свака част Дудо, нека наступа сад за НДХ!

  • Pele

    11. avgust 2020 | 22:41

    Pa nije onda pogrešio Ivković.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA