≫ 

"Džajo, moja rođendanska želja je da ti održiš govor kada umrem"

Lepim rečima su se svi oprostili od Vladice

  • 0
Vladica Popović

Foto: MN Press

Fudbalski klub Crvena zvezda emotivnom komemoracijom oprostio se danas od legendarnog fudbalera i trenera Vladimira Vladice Popovića, koji je pre dva dana preminuo u 86. godini.

Na stadionu "Rajko Mitić" od čuvenog "Profesora" oprostile su se brojne Zvezdine legende, rukovodstvo kluba, predstavnici Fudbalskog saveza, večitog rivala Partizana, kao i članovi porodiče.

Nakon odavanja počasti minutom ćutanja, prisutnima se obratio predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović.

- Otišao je velikan, fudbaler, trener, sportski radnik, Vladimir - Vladica Popović, ličnost čiji je život obeležio rad, odanost i predanost onome šta je i gde radi. Svuda je dao svoj pečat, blagost i osmeh, optimizam i veru u uspeh, ono po čemu ga svi pamte i zbog čega su ga voleli i poštovali. Najviše u njegovoj Crvenoj zvezdi. Bogata je Vladicina biografija, igračka i trenerska. U svemu što je radio bio je uspešan. Klanjali su mu se Evropa i Južna Amerika, ma ceo svet. Voleli su ga kao svog profesora - rekao je Mijailović.

On je podsetio da je Popović osvojio brojne trofeje, ali je posebno izdvojio dva - kapiten trofejnog tima i klupski prvak sveta, kao krune njegove igračke i trenerske karijere.

- Pred igračke i trenerske karijere, aktivno je učestvovao u radu svoje Zvezde i dao svoj kao i uvek, poseban doprinos. Veličinu je potvrdio i kada su ga posle svih uspeha Zvezdini veteran izabrali za lidera u svojoj sekciji veterana. Tako je posle igrača i trenera postao i predsednik i to po želji svih. Okupljao je i organizovao veterane, rešavao sve što je trebalo, pružao pomoć. Njegovom zaslugom veterani su sada nezaobilazni faktor rada kluba, očuvanja tradicije i kontinuiteta zvezdaštva.

Posebno emotivan bio je i predsednik veteranske sekcije Crvene zvezde Aleksandar Marković.

- Svetski mediji su javili preminuo je Vladimir Vladica Popović. Otišao je, onako uvek žureći, veliki čovek, veliki zvezdaš, veliki igrač, veliki trener i veliki fudbalski gospodin i džentlmen, kapiten Crvene zvezde, vođa jedne generacije, uzor brojnim generacijama. Učitelj, nasmejani perfekcionista, disciplinovani zaljubljenik u fudbal i napredak fudbalskog sporta, ali pre svega toga najbolji muž i otac, najpouzdaniji prijatelj i saradnik. Crvena zvezda i svetski fudbal su izgubili veliko ime. Fudbalskog kosmopolitu, od fudbalskog Zemuna , preko fudbalske Nemačke, do fudbalske Južne Amerike. Uvek sa osmehom i uvek brižan za sve oko sebe - rekao je između ostalog Marković.

Legendarni Zvezdin fudbaler Dragan Džajić ispunio je poslednje obećanje dato nekadašnjem saigraču obrativši se prisutnima na komemoraciji.

- Dugo sam razmišljao da li da govorim, ali kada smo slavili njegov 80. rođendan u klubu rekao je da bi voleo da održim govor kada umre. Vladicu sam dugo poznavao, bio je moj prvi kapiten, igrali smo zajedno u Crvenoj zvezdi i u reprezentaciji. Sve ono što se desilo pre nekoliko dana je logičan epilog vremena u kom živimo i koje je proteklo za nama, ali uvek ćemo se sećati dragih ljudi koji su maltene čitav život proveli ovde, radeći sa nama, donoseći uspehe i neuspehe, družeći se svakodnevno. Da pričam o Vladici nešto posebno - nema potrebe, sve ste rekli, pratio sam novine prethodnih dana i sa svima se slažem. O njemu sve i da hoćete ne možete da kažete ružnu reč - naglasio je Džajić.

Prisutnima se obratio i Miodrag Popović, sin Vladice Popovića, takođe poznati sportski radik, koji se zahvalio na lepim rečima i podršci, al i načinu na koji se Zvezda oprostila od čoveka koji je predvodio tim do svetske titule.

- Moj otac je bio neko ko je negovao odanost i bezgraničnu ljubav prema grbu, dresu i navijačima ovog velikog kluba. U poslednje vreme gledajući kako mu nedostaju njegovi igrači, fudbalski teren i trenerski aktivan rad umeo sam često da ga podsetim i da mu kažem - “E moj profesore kakvu si karijeru imao, koliko si trofeja osvojio i koliko si imao prilike da učestvuješ i prisustvuješ emotivnoj erupciji pozitivnih osećanja i oduševljenja”. Za kraj podelio bih deo moje private prepiske sa dobrim prijateljem i velikim igračem ovog kluba, Vladom Stošićem. “Da dragi moj Vlado, ponosan sam i uvek ću biti što mi je Vladica bio otac, tata volim te - rekao je Miodrag Popović.

Vladimir Vladica Popović biće sahranjen danas na Novom groblju u 12.30.

Video: Zvezda dobila najlakšeg rivala u kvalifikacijama za Ligu šampiona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA