≫ 

Pokuševski najveći potencijal od košarkaša van "draft lutrije": Ameri mu predviđaju visoku poziciju

Izvan NBA lutrije se na draftu često mogu naći igrači koji imaju superstar kalibar, a jednog takvog smo imali i iz Srbije kada je Nikola Jokić biran sa 41. pozicije na draftu

  • 2
Aleksej Pokuševski Foto: MN Press

Drejmond Grin je biran sa 35. mesta pa je izrastao u ol-star igrača i elitnog defanzivca, a kao jednog od takozvanih "spavača" van draft lutrije Bličer riport svrstava ove godine i našeg Alekseja Pokuševskog.

Bličer je izdvojio deset košarkaša koji bi mogli da iznenade na predstojećem izboru i Pokuševski je na prvom mestu onih od kojih bi sa pravom moglo da se očekuje mnogo više od mesta sa kojih su izabrani.

Srbin se opisuje kao kvalitetan starter i koristan "rol plejer" i Džonatan Vaserman procenjuje da će biti između 15. i 30. pozicije na draftu.

Iako neće biti treninga pre drafta, to će otežati malo situaciju da se stvori prava slika, ali Pokuševski ima sposobnosti da prenosi loptu na protivničku polovinu kao bek, iako je visinom krilni centar, a ovu osobinu Amerikanci jako cene.

Osim toga, u prednosti mu se svrstavaju odbrambene sposobnosti i instinkt za dodavanja, a adut bi moglo da mu bude prvenstvo Evrope do 18 godina kada je imao i četiri blokade u proseku za 25 minuta.

Ove sezone je šutirao 40 posto iz igre u Olimpijakosu, ali uz ograničenu minutažu od 23 minuta i na svega 11 utakmica. Mane? Moraće da nabaci mišićnu masu, posebno u predelu gornjeg dela leđa i ramena, što ne bi trebalo da bude problem s obzirom na to da Aleksej tek u decembru puni 19 godina i za to ima vremena.

Izbor je vršen na osnovu trenutne vrednosti i potencijala koji igrači poseduju, pa je tako na desetom mestu Si Džej Elebi sa Vašington Stejta i njemu se predviđa prostor od 45. do 60. mesta.

On je 20-godišnji sofmor igrač koji beleži 18,4 poena i ima sasvim solidne procente šuta na 40 posto sa pozicije igrača spoljne linije.

Deveti je Ilajdža Hjuz sa Sirakjuza, koji bi mogao da bude rezerva i biran od 25. do 45. mesta, osmi je Malaki Flin sa San Dijego Stejta (procena od 31. do 45. mesta), sedmi je Dezmond Bejn sa TCU-a, šesti Kilijan Tili sa Gonzage.

Na petom mestu je Skajlar Mejs sa LSU-a, s tim što on već privodi kraju svoj koledž i očekuje se da i on bude biran u drugoj rundi drafta.

Četvrti je Ksavijer Tilman sa Mičigen Stejta, treći Grent Rajler sa Čarlstona, a dvojica najkvalitetnijih su Džoš Grin sa Arizone i Pokuševski. Jedino se njima dvojici predviđa isključivo prva runda drafta od 15. do 30. mesta.

Grinove mane su došle do izražaja na univerzitetu i on se opisuje kao igrač koji ima limitiranu sposobnost kreiranja napada i ne tako blistave procente šuta za tri.

Prednosti su mu što igra sjajnu odbranu čoveka i ume da ukrade loptu, a to je jako bitno za mnoge plej-of ekipe kada se odbrane zategnu. Pretpostavlja se da bi mogao da uskoči u ulogu sličnu onoj koju u Boton Seltiksima ima Džejlen Braun.

Da podsetimo, NBA draft za ovu sezonu je zakazan za 16. oktobar, gotovo četiri meseca kasnije od uobičajenog zbog pandemije korona virusa.

Video: Vrhunska akcija Jokića i Portera koja se završila košem našeg asa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kikii

    15. avgust 2020 | 13:18

    Momak iz Prištine,ne može da bude loš...idemo Priština...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA