≫ 

Crno-beli u minusu 7,4 miliona evra

Finansijski izveštaj nije potpun i nema izveštaj revizora, ali se iz bilansa stanja mogu izvući brojke koje će navijačima delovati zabrinjavajuće

  • 28
Ostoja Mijailović - dug Partizana Foto: MN Press, Apr.gov.rs

Nakon problema koje je KK Partizan imao sa prvim izveštajem koji je poslat APR-u, koji je morao da se ispravi zbog nepravilnosti, objavljen je bilans stanja kluba iz Humske za 2019. godinu, na osnovu koga se može zaključiti da je dug Partizana 7.409.325 evra.

Iako nema kompletnog finansijskog izveštaja sa revizijom i ocenom ovlašćenih revizora, Agencija za privredne registre je objavila tabele sa bilansom stanja, iz kojih se može zaključiti da su crno-beli u ozbiljnom finansijskom minusu.

Partizan je u sredu objavio i saopštenje, u kojem se fokusirao samo na 2019. godinu u kojem je navedeno da je gubitak samo za tu godinu 770.130 evra, a klub je doneo odluku i da taj dug ne pokriva.

Loša finansijska godina Partizana uslovljena je i prekidom sezone u kojoj su crno-beli bili u dobrom zamahu, u momentu kada su bili prvi na tabeli ABA lige i u četvrtfinalu Evropkupa, sa obezbeđenom prednošću domaćeg terena.

Crno-beli su imali velika ulaganja na startu sezone 2019/20, a dobar deo rashoda za 2019. godinu vezan je upravo za drugi deo 2019. godine i velikog budžeta, sa mnogo stranaca u ekipi i jakom platom koju je imao Andrea Trinkijeri, čija su godišnja primanja bila 550.000 evra.

Koktel KK Partizan, Andrea Trinkijeri, Ostoja Mijailović Andrea Trinkijeri je imao platu od 550.000 evra u Partizanu; Foto: Nikola Tomić

Iako nema revizorskog izveštaja i dalje među dokumentima objavljenim kada je finansijski izveštaj KK Partizan u pitanju, objavljen je bilans stanja, na osnovu kojeg se može zaključiti da je dug Partizana 7.409.325 evra.

To je ono što se vidi iz zvaničnih brojki za 2019. godinu! Prema tim brojkama, ukupne obaveze kluba iznose 8.181.699 evra. Od toga najveći deo dugovanja čine kratkoročne obaveze u visini od 3.334.671 evra, dok je dug za porez 2.702.654 evra, dok su obaveze iz poslovanja, u šta najviše ulaze dugovanja prema zaposlenima, igračima i trenerima 1.579.319 evra.

Klub takođe ima i potraživanja i imovinu u visini od 772.940 evra, pa kada se to oduzme od ukupnih obaveza, dolazi se do ukupnog duga koji je nešto viši od 7,4 miliona evra.

Saopštenje Partizana povodom finansijskog izveštaja: Dug za porez u reprogramu, dug prema Expo banci je na sudu i ne opterećuje poslovanje

KK Partizan, trening Foto: MN Press

Crno-beli su se posle objavljivanja izveštaja oglasili saopštenjem u kojem napominju da je u finansijskom izveštaju i dug preme Expo banci, koji je trenutno na sudu, pa on ne opterećuje poslovanje kluba, kao i da je dug za porez uskoro u procesu reprograma, te će i taj dug prerasti u dugoročni i neće predstavljati veliko opterećenje za klub. Takođe, prihodi od glavnih sponzora, NIS i MTS za ovu sezonu, naplaćeni su tek u januaru, pa će biti deo izveštaja za 2020.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Na sajtu Agencije za privredne registre danas je predstavljen finansijski izveštaj KK Partizan NIS za 2019. godinu. Kompletan izveštaj, možete pogledati na sajtu APR.

Sa željom da javnosti predstavimo istinito stanje, ovom prilikom vam šaljemo nekoliko napomena koje se tiču prikazanog izveštaja:

Dug prema Expo banci koji se nalazi u finansijskom izveštaju je predmet sudskog spora i kao takav nije opterećenje za KK Partizan. Ipak, do okončanja spora, ovaj dug će se nalaziti u knjigama.

Kada je u pitanju poreski dug koji je nasleđen i kojem su pripisane velike kamate, KK Partizan se nalazi u procesu ulaska u reprogram nakon čega će taj dug prerasti u dugoročnu obavezu. Jednostavnije rečeno, dug neće biti na gomili, već će se plaćati u ratama koje će na naplatu dospevati u dogovorenom vremenskom periodu i neće predstavljati nikakvo opterećenje za klub. Takođe je važno napomenuti da će nakon ulaska u reprogram, veliki deo kamate biti otpisan.

U prihodima kluba za 2019. godinu, nema prihoda od dva najveća sponzora kluba, kompanija NIS i MTS. Naime, ugovori za sezonu 2018/19 su eskontovani i naplaćeni krajem 2018. godine, pa su zbog toga bili deo finansijskog izveštaja za 2018. godinu. U sezoni 2019/20 ugovori su naplaćeni u redovnom terminu, a to je januar 2020. i oni će biti deo finansijskog izveštaja za 2020.

Ovim putem, KK Partizan NIS apeluje na predstavnike medija da informacije finansijskom izveštaju kluba prenesu tačno, uzevši u obzir napomene koje smo naveli.

Video: Ironična čestitka Ostoje Mijailovića Zvezdi na Evroligi: To je bila umetnost, ne uspeh menadžmenta!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kimibk

    10. septembar 2020 | 18:45

    Dok mi šaljemo sms za bolesnu decu, njima se opraštaju dugovi i sipaju novci za bogaćenje. Jadni ste,svi počev od vrha. Sve to mi plaćamo,a deca nam se bore za SMS. Stara garda plus 45. Pametnom dosta.

  • Zvezda

    10. septembar 2020 | 18:46

    Sad opet udarite po temi kako država daje Czv više a uprava vam uništi sve pred sobom i u fudbalu i u košarci. Mozgovi....

  • Krcun

    10. septembar 2020 | 19:03

    Ja koji sam osnovao zvezdu ne secam se da sam dao dozvolu da se fmp naziva zvezda??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA