≫ 

Tomašević: Deki Stanković je zbog Zvezde ostavio lagodan život, duel Jokić-Dejvis odlučiće finale

Bivši košarkaš analizirao finala konferencija NBA lige, a dotakao se i Zvezde i partizana i njihovih evropskih mečeva u fudbalu

  • 5
Dejan Tomašević Foto: Marko Jovanović

Ukoliko Denver Nagetsi nađu pravo rešenje za Lebrona Džejmsa, završiće veliki deo posla i povećaće sebi šanse za ulazak u finale Plej-ofa NBA Lige. ovo je procena Dejana Tomaševića, jednog od naših najtrofejnijih košarkaša i najuspešnijih visokih igrača koje je Srbija iznedrila!

Nekadašnji centar Jugoslavije ističe da će se bitka u završnici zapadne konferencije voditi na pozicijama tri i četiri, iako će sve oči verovatno da budu uprte u duel Nikole Jokića i Entonija Dejvisa.

- Nisam tako dobar poznavalac NBA Lige, kao recimo, moj prijatelj Predrag Drobnjak, ali verujem da je najveća prednost Lejkersa upravo Lebron. Denver nema snažnog i pokretljivog igrača na poziciji 3-4. Najbliži tome je Majkl Porter Junior, ali je on defanzivno nije dominantan. Tako da ce Lebrona verovatno čuvati Grant. Drugi, veoma važan dvoboj će se voditi između Jokića i Dejvisa, i to pre svega u napadu. Denver mnogo igra pick'n'roll i "low post" preko Jokića, dok Lejkersi igraju 1 na 1 sa LeBronom i Dejvisom, okruženi dobrim šuterima da kažnjavaju pomoć - navodi Tomašević.

Šta očekujete, ko će proći u veliko finale?

- Prognoza je nezahvalna, ali, naravno, ja bih ipak voleo da uspešniji bude Denver. Mislim da svi u Srbiji navijamo za Nagetse zbog Jokića. Možda će sada i predsednik Amerike Donald Tramp da navija za taj tim, kada je saznao da imamo vrhunske asove u NBA. Šalu na stranu, imam utisak da NBA najviše voli finale Lakers-Boston. To je neka vrsta tradicije u Americi, i to obično budu najgledanija finala. Nadam se da će ovog puta, ipak, biti drugačije.

Denver je u polufinalu protiv Klipersa pokazao da su spremni za velika dela ove godine, kada su od 1:3, i nekoliko utakmica sa dvocifrenim zaostatkom uspeli da dođu do 4:3?

Nikola Jokić, Denver Nagets Foto: AP/Tanjug

- Posebno mi se dopalo to što ni u jednom trenutku nisu gubili glavu. Očigledno je da imaju sjajnu hemiju u timu gde tu jednu dozu nonšalantnosti koju ima Nikola koriste da opuste igrače i to je jako bitno. Za rezultat mislim da je najbitniji odnos koji Melon ima prema Jokiću, a ponaša se kao prema sinu. Verujem da Nikoli to dosta znači, daje mu dodatno samopozudanje, a on to na najbolji način vraća na terenu.

Nikola je, očekivano, nosilac igre Denvera, a posebno je popravio statistiku u plej-ofu, gde dominira?

- Mentalitet koji imaju igrači sa ovih prostora je pobednički, vole da imaju dominantne uloge u ključnim momentima na terenu, a to se prenelo i na Nikolu. Iako on možda nema neko veliko iskustvo igranja u timovima koji su osvajali titule i dobijali neizvesne utakmice, taj gen koji nosi u sebi se manifestovao u plej-ofu i ovog puta.

Dejan Tomašević proslavljeni srpski košarkaš Foto: MN Press

Izabrane su i tri najbolje petorke NBA Lige. Koja bi bila vaša idealna prva postavka?

- Jokić, LeBron, Dončić, Tejtum i Adetokumbo.

Na istoku igraju Majami i Boston, gde Hitsi vode 1:0. Kome dajete veće šanse da će ući u finale NBA Lige?

- Igraju dve šampionske ekipe na Istoku koje su osvajale titule u prošlosti. Posebno bih uzdvojio Tejtuma koji je igrao sjajno cele sezone. Uspeo je da uvede ekipu u finale Istoka, a možda i u veliko finale.

Osim NBA Lige, stižete li da pratite i ostale sportove, pre svega fudbal, koji ste svojevremeno ozbiljno trenirali. Crvena zvezda je izgubila od Omonije na penale, dok danas igraju Partizan i TSC?

Crvena zvezda Foto: Crvenazvezdafk.com

- Pratim igranje naših klubova u Evropi. Sinoć je Zvezda, nažalost, nesrećno izgubila. Ali, u ovom trenutku potrebno je da se pruži podrška Dejanu Stankoviću, vrhunskom čoveku, koji je iz jedne lagodne situacije koju je imao živeći u Milanu, i pozicije u italijanskom fudbalu, statusa u UEFA, sve to ostavio na jedan poziv iz Zvezde, sa željom da se vrati u Srbiju. Siguran sam da će Dejan uspeti rezultatima da uzvrati na poverenju da vodi klub, i treba skloniti pritisak sa njega u ovom trenutku.

- Žao mi je i što je Savo Milošević otišao na takav način iz Partizana. Previše smo mala zemlja da bismo kritikovali ili se odricali takvih imena posle jednog rezultata koji nije zadovoljio najveće ambicije ljubitelja sporta. Želeo bih ujedno i da čestitam na sjajnim rezultatima koje u proteklih par sezona postiže klub iz Bačke Topole. To je samo još jedan dokaz uspešnosti kada klub funkcioniše na zdravim nogama i ima dobru infrastrukturu. To bi mogao da bude pokazatelj i drugim sportskim organizacijama da bez dobre baze i dobrog stručnog štaba nema ni rezultata. Na to bi Srbija trebalo da obrati posebnu pažnju u budućnosti - zaključuje Tomašević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    17. septembar 2020 | 14:55

    Deki molimo te vrati se svom lagodnom zivotu

  • NekoKo

    17. septembar 2020 | 15:50

    Kakve to ima veze sa činjenicom da Deki kao trener nema pojma, ne u poređenju sa mnom, nego u poređenju sa prethodnm Zvezdinim trenerom, da ne idemo dalje. Da je Maradona pa i moglo bi nešto da se kaže, ali ovako gosn Deki nije veći od Zvezde i nema logike da mu nije čast da bude Zvzedin trener. Nevaspitan i primitivan komenatr je da se on odrekao lagodnog života da bi bio Zvezdin trener. Ne da to nije tačno, nego ima još i koristi i to debele od Zvezde pre svega u smislu građenja trenerske karijere. Ne postoji bolji i izazovniji klub od Zvezde koji bi dao šansu čoveku koji nikada nikoga nije samostalno trenirao. Možemo mi da se spradmo sa Zvezdom i našim fudbalom koliko hoćemo, ali taj klub ima ime, bivši je prvak Evrope, najbolji je klub u Srbiji sa ubedljivo najboljim uslovima, svake godine igra Evropu. Uz malo znanja pokazalo se da je i Lš realnost. Prepreke koje su stajale na putu tog cilja i ove sezone su bile premostive. Igraš protiv Kiprana i ispadneš, strašno. Folirancija ne prolazi u fudbalu. Sve neke velike filozifkse izjave i konstantno bežanje od odgovornosti... Elem, Stanković se uči na Zvezdi koja je isuviše veliki klub da bi sebi to smela da dozvoljava. Isto je bilo i sa Mihom i našom reprezentacijom.

  • Qqqqqqqqqq

    17. septembar 2020 | 14:43

    Druze zesce si se uvukao da ne kazem gde jos patrIjarh intervenise da nam budes Nov ministar za sport. Dejan Stankovic kao trener nema veze sa mozgom. Jokicu zelim da prodje Lenrona ali tesko ipak su igrali 14utakmica dok je LeBron igrao 7 vise vremena za odmor. Klupa Denvera je tanka sa LA Lejkersima. Jokicu srecno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA