≫ 

Hala prima 1.500, unutra 2.500 ljudi, a ispred 1.000: E, to se zove srpski basket derbi II lige

Sećanje na velike srpske košarkaške centre i rivalitet koji su imali međusobno

  • 13
KK Sloga - KK Zdravlje Printskrin: Youtube/Milan Mazić

Srpska košarka odavno već nije na nivou kakav je imala pre samo 20 godina. Kada pogledamo posetu na utakmicama KLS lige, pa i Superlige kada se priključe Zvezda i Partizan, ostaje žal za nekim lepšim vremenima kada je svaka utakmica bila maltene  derbi.

I to ne onaj Zvezda - Partizan, taj je bio najmanje zanimljiv, već oni stari tradicionalni derbiji Srbije između Borca iz Čačka i Sloge Kraljevo, ili Borca i Slobode Užice ili Sloge i Zdravlja iz Leskovca. Ili Spartaka iz Subotice i Vojvodine Novi Sad, ili Zorke Šabac i Metalca iz Valjeva. Bio je to vreme velikih rivaliteta.

Srbija, to jest potonja Jugoslavija posle raspada, imala je dosta košarkaških centara koji su stvarali vrhunske igrače tokom 70,80, 90. tih godina prošlog veka. Danas su većina tih centara ugašeni ili u stanju preživljavanja.

Zato se i podsećamo tih duela koje sada možete da nadjete na youtubu. To je od zaborava sačuvao nekadašnji sudija Milan Mažić koji je i bio akter većine ovih utakmica.

Pred vama je derbi I B lige sezone 1998 između Sloge i Zdravlja. Te godine B ligu su igrale i crnogorske ekipe, ali su ove dve, bile za klasu bolje od svih ostalih pa je zato vladalo veliko interesovanje. Hala u Kraljevu prima 1.500 ljudi, a unutra se nakrcalo 2,500, dok je napolju ostalo 1000. I to za derbi II lige Jugoslavije,  a to je danas ne zamislivo.

-  Direktan TV i radio prenos dodatno govori o tome koliko je interesovanje kraljevčana bilo za ovaj sport. Sada nemamo direktne prenose ni naše I lige, a kamoli druge, a verujem i da je poseta daleko ispod ove koju sam pomenuo.

Pogledajte celu utakmicu na videu

- Atmosfera sve govori. U hali koja prima 1.500 gledalaca je bilo 2.500 ljudi, ali što je posebni kuriozitet ispred same hale je ostalo bar još 1.000! To je bilo zlatno vreme ne samo kraljevačke već i srpske košarke. Obzirom da postoji samo jedan ulaz u staru kraljevačku halu sportova sećam se da smo se probijali kroz navijače koji su pokušavali da uđu u nju punih 15 minuta uz pomoć čuvenog Gudžule (alfe i omege kraljevačkog kluba) i organa reda.

Pred vama je derbi I B lige sezone 1998 između Sloge i Zdravlja. Te godine B ligu su igrale i crnogorske ekipe, ali su ove dve, bile za klasu bolje od svih ostalih pa je zato vladalo veliko interesovanje. Hala u Kraljevu prima 1.500 ljudi, a unutra se nakrcalo 2,500, dok je napolju ostalo 1000. I to za derbi II lige Jugoslavije,  a to je danas ne zamislivo - istakao je Mažić u svom blogu za portal MVP.

( Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nusknvp

    20. septembar 2020 | 08:09

    A danas ? Piksla i cokijev klub u Zelezniku u celoj godini nema 1500 ljudi, svima je jasno gde smo

  • 20. septembar 2020 | 09:36

    Nekada Kraljevo bilo srpska Bolonja. Sloga -Masinac veliki gradski derbi. Nikada to vreme vise nece da se vrati

  • x-XpLoSiivE-x

    20. septembar 2020 | 12:10

    Svi osim Partizana su bili za ABA ligu i na kraju su nas naterali dabje igramo. Onda kad smo sve odvaljivali od basketa doveli su Makabi da nas spreci da uzmemo titulu. A sad svi kukate kako nam je basket propao i kako ne valja ovako. Zahvalite se covicu, djilasu i kompaniji sto su nam unistili ligu koja je bila jedna od najjacih u evropi krajem 90ih i pocetkom 2000ih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA