Bili smo prvaci, napili smo se i saznali da je meč poništen: Pešić i Đurović o čuvenom finalu 1983.

Kultno finale o kom se i dalje priča

  • 0
KK Bosna, Šibenka Foto: Youtube.com

Svetislav Pešić i Vlade Đurović bili su gosti u emisiji "Kao nekada" na TV Arenasport i pristeli se možda najkontroverznijeg finala u istoriji košarke, jugoslovenskog iz 1983.

Plej-of jednog od najjačih šampionata Evrope u to vreme trebalo je da bude rešen u "majstorici", u kojoj su se sastali Đurovićeva Šibenka i Pešićeva Bosna. Pošto su prethodne obe ekipe bila uspešnije kao gosti, domaćin treće utakmice bio je Šibenik.

- Čuveno! Takvih utakmica više nema - počeo je Pešić sećanje na svoju prvu trenersku sezonu.

Senku na finale bacio je sudija Ilija Matijević, prvo je označio kraj utakmice, što je značilo da je Bosna novi prvak, a zatim je preinačio odluku i dosudio faul nad Draženom Petrovićem, koji je pogodio oba slobodna bacanja i Šibenku promovisao u šampiona.

- Skoro sam gledao taj ključni momenat iz Šibenika. Mi smo dominirali veći deo meča, ali su finala takva da se završavaju tesnim završnicima. Mi smo pobedili, sudije su promenile odluku i svirale faul. Dražen je pogodio slobodna bacanja i Šibenka je pobedila. Žalili smo se da je vreme isteklo, a ne zbog faula, jer o tome može uvek da se diskutuje. Predsedništvo KSJ je usvojilo našu žalbu i donelo odluku da se igra novi meč, ali u Novom Sadu. Mi nismo bili zadovoljni, jer smo pobedili - nastavio je Pešić.

- Mi nismo hteli da igramo, ali je vrh kluba odlučio da putujemo u Novi Sad. Šibenka nije došla.

Vlade Đurović nije pristao i odbio je da postupi po odluci KSJ.

- Sa Vladom ne možeš da pričaš na tu temu. Svako hvali svog konja - rekao je Pešić.

Priča iz Đurovićevog ugla se ne razlikuje mnogo. On, međutim, smatra da je politika imala presudnu ulogu, kao i to da je, po njegovom mišljenju, sudija Matijević navijao za Šibenku, što je Dalmaticima samo odmoglo.

- Rekao sam Draženu da promaši jedno bacanje, ali je on rekao 'oba' ubacujem - ispričao je Vlade Đurović.

- Nikada mi ta tema nije draga, a vrlo često pričamo o tome. I dan danas je to jedinstven slučaj u svetu. Objektivno, Bosna je imala bolji tim... Mi smo igrali dobro, pre svega zahvaljujući našoj dvorani, koja je primala 2.600, a na svakom meču je bilo oko 4.000 gledalaca. Sudija Matijević je navijao za nas i donosio odluke u našu korist. Mislim da nas je to koštalo pobede. Dražen je šutnuo, i, iskren da budem, nije bilo faula, ali je Matijević video prekršaj - opisuje poslednje trenutke meča Đurović.

- Bosna je tražila da je napravljena materijalna povreda pravila, jer je vreme isteklo. Osećao sam već tada da je situacija takva da će zemlja da se raspadne posle smrti Tita, a Sarajevo je bilo multietničko. Pritisak na KSJ je izvršio i tadašnji predsednik Predsedništva BiH Branko Mikulić.

Odluka je dobro poznata...

- Ostao sam jedini trener u istoriji koji je bio prvak 16 sati. Mi smo proslavili, napili se, ali je već u 12 sati sutradan saopšteno da se utakmica poništila. Klub iz Šibenika nije imao podršku nijednog kluba u Hrvatskoj. Da su doneli odluku da se igra u Šibeniku, čak i u nekom drugom hrvatskom gradu, pristao bih na ponovljen meč. Ali u Novom Sadu... To je bio prvi razlog što nisam hteo da prihvatim odluku KSJ. Drugi je što smo već bili omamljeni od pobede. Pešiću je ta utakmica mnogo pomogla u karijeri, jer je dobio da vodi onu sjajnu generaciju iz Bormija - rekao je Đurović i dodao:

- Pehar smo vratili, ali smo medalje sačuvali.

Pešić je za neke radnje prvi put čuo od Đurovića.

- Rekao je mnoge stvari za koje nisam znao. Mi smo veliki prijatelji. Koliko znam, nije tačno da je to jedina utakmica koja je poništena. Meni su u Bajernu poništili utakmicu zbog sudijske odluke. Saglasan sam sa većinom. Samo, nije tačno da je odluka donesena te noći, već sutradan u Beogradu na sastanku KSJ. Prvi put čujem i da je politika imala ključnu odluku - završio je Pešić.

(Telegraf.rs/Arenasport)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA