≫ 

Lukašenkova policija uhapsila košarkašku seks bombu, iznemogla, prljava, puštena posle 15 dana

Jelena je na slobodi, kaže da je prošla pakao

  • 14
Yelena Leuchanka Foto: Instagram/yelenaleu

Poznata beloruska košarkašica Jelena Leučanka (37) prošla je, tvrdi, pravu torturu za vreme boravka u zatvoru posle hapšenja nekoliko dana nakon jedne od protestnih šetnji protiv aktuelnog režima predsednika države Aleksandra Lukašenka.

Ona je puštena posle 15 dana, iznemogla, iscrpljena i prljava, pošto joj, kako je izjavila, nije bilo dozvoljeno kupanje dok je bila lišena slobode.

Leučanka je 2010. godine proglašena za najboljeg centra na Svetskom prvenstvu, a iste godine je igrala finale ženske NBA lige sa ekipom Vašingtona, no ni status sportske zvezde u državi joj nije pomogao da izbegne hapšenje.

- Zdravlje mi je bilo ugroženo, uzeli su mi posteljinu i čaršave, nije bilo tople vode. Nisu mi dali da se kupam 13 dana, niti da idem u toalet. Živela sam u leglu bakterija. Pet dana nisam izlazila napolje, nisu dali. Dobila sam vaške. Sve to je naškodilo mom zdravlju - izjavila je Jelena prilikom izlaska pred sudiju u četvrtak u Minsku, gde joj se sudi za narušavanje javnog reda i mira.

Leučanka je poznata kao veliki kritičar Lukašenka i njegovog diktatorskog režima, pomenuti protest na kom je bila nije joj bio prvi, ali sada je prvi put na svojoj koži trpi posledice otpora prema režimu.

- Namerili su se na pogrešnu osobu, Jelena je svašta pregurala u svom životu, izdržaće i ovu borbu. Dosledna je svojim principima, i iznad svega sebi - izjavila je još jedna poznata beloruska košarkašica Natalija Marčenko.

Leučanka je inače uhapšena na aerodromu pred put u Pariz gde je išla na rehabilitaciju, nekoliko dana posle protesta. U zatvoru je bila od 30. septembra do 15. oktobra, u pitanju je zlokobni "Okrestina" zatvorski centar, mučilište, mesto gde završavaju protivnici i kritičati režima, uz tešku torturu kao kaznu za otpor prema Lukašenku i njegovoj vlasti.

Poznata košarkašica je upravo zbog čestih kritika na račun predsednika završila u zatvoru, no nije samo najmoćniji čovek Belorusije bio meta njenih kritika.

Ona je ne tako davno imala šta da kaže i na račun Ministra sporta Sergeja Kovalčuka koga je kritikovala zbog toga što je naredio da svaki beloruski sportista mora napamet znati himnu svoje zemlje, i to da se reguliše ugovorom. Govorila je da se na taj način vrši psihološki pritisak na sportiste i da se time krše ljudska prava. Svoju zemlju i Lukašenkov režim uporedila je sa Severnom Korejom.

Njenu borbu podržalo je, kako kaže, 90 posto njenih kolega, ali tek 10 posto to sme da kaže javno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    16. oktobar 2020 | 10:53

    Demokratija doneće im luksuz kao i nama

  • Сеновић

    16. oktobar 2020 | 11:24

    Зашто шета на погрешном месту у погрешно време.

  • voja

    16. oktobar 2020 | 12:35

    taj pakao je trajao 15 dana i bilo joj je teško samo me jedno interesuje da li je shvatila da bi polovina njenog naroda tako zivela da im dodje zapad a ona priżeljkuje jer se nafatirala para i misli da može postati gazda s njeni parama a nije svesna da sa zapada dolaze zveri koje gutaju sve bog da poživi lukašenka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA