≫ 

Izneta četiri najjača argumenta koja bacaju senku na Džordana kao najvećeg svih vremena

Debata ko je najbolji košarkaš svih vremena ne prestaje, dobila je novu domenziju posle Lebronove titule sa Lejkersima - ko je zaista najbolji, da li je to zaista njegovo leteće visočanstvo?

  • 13
Michael Jordan, Majkl Džordan, Scottie Pippen, Skoti Pipen Foto: Tanjug/AP

Večita dilema "ko je najbolji košarkaš svih vremena" zaživela je posle još jedne titule koju je osvojio jak kandidat za "GOAT" priznanje Lebron Džejms. "Kralj", čini se, nikad nije bio bliži šampionu u svakoj debati Majklu Džordanu, čiji je nedodirljivi status na pijadestalu najboljeg svih vremena sada osporio analitičar Foks televizije, NBA novinar Nik Rajt.

On je u razgovoru sa svojim kolegama izneo nekoliko činjenica koje bacaju senku na Džordana kao najboljeg svih vremena, ili bi makar morale da budu uzete u obzir u svakoj daljoj raspravi na ovu temu. Malo se o njima inače pričalo, decenijsko uzdizanje "Letećeg" i njegov nesporni večni MVP status su zamaskirali ono o čemu sada Rajt priča, a u pitanju nije lično mišljenje - već činjenice.

Evo šta kaže Rajt.

- "Džordan je bio gubitnik dok nije zaigrao sa Pipenom" - Statistika kaže da Bulsi nisu igrali konferencijsko finale sve dok Pipen nije stigao u tim (sezona 97/98), i tek tada kreće uzlet budućih šestostrukih šampiona. Do tada, samo sa Džordanom i "pomoćnicima" Bulsi su tri puta gubili u prvoj rundi plej-ofa Istoka (84, 85 i 86). Tih godina Džordan nije imao ni pozitivan skor u regularnom delu sezone. Do dolaska Pipena, Čikago je samo sa Džordanom imao učinak od 108 pobeda i 138 poraza.

- "Džordan nikad nije pobedio Lerija Birda u plej-ofu" - Osamdesetih godina, kada je Džordan stigao na veliku scenu (1984), u NBA su dominirale dve velike sile, Boston i Lejkersi, odnosno Leri Bird i Medžik Džonson kao prve zvedze tih franšiza. Tokom tih prvih godina u najjačoj ligi "Em-Džej" nikad nije uspeo da pobedi Lerija Birda. Izgubio je 3-0 u plej-ofu 1986. godine, u čuvenoj seriji koju je Džordan garnirao sa 63 poena u jednom meču u Boston Gardenu. Naredne godine, opet u plej-ofu, Seltiksi su počistili Bulse u seriji.

- "Negativan učinak protiv tri super tima sa Istoka, Bostona, Orlanda i Detroita" - Rivalstvo Bulsa sa Detroitom bilo je žestoko. Pistonsi su čak tri puta eliminisali Džordanov Čikago iz doigravanja, 1988 (4-1), 1989 (4-2) i 1990 (4-3). Džordan ih je samo jednom pobedio, 1991. godine, i to sa 4-0, time i prekinuo dominaciju "Bed Bojsa" koji su posle te eliminacije ćutke napustili teren, nekoliko sekundi pre kraja četvrte utakmice, bez pozdrava sa rivalima. Osim toga, Džordanovi bulsi imali su negativan skor i sa tada najjačim ekipama Istoka, Orlandom i bostonom, koji zajednički imaju vođstvo u doigravanju od 6-2 protiv Čikaga. Rajt na ove činjenice dodaje i to da su samo Seltiksi u to vreme imali više od jedne super zvezde u timu.

- "U Džordanovoj eri, mnogi igrači su osvajali titule, Džabar, Bird, Medžik, Ajzea, Olajdžuon" - Za vreme Džordana još mnogi veliki igrači i timovi su osvajali titule, to je činjenica koja se medijski zanemaruje, nisu samo Bulsi osvajali kako to izleda kada se evociraju uspomene na devedesete godine u najjačoj ligi sveta. Lejkersi, Boston, Hjuston, Detorit su bili šampioni u vreme dok je igrao Džordan. Ovde valja podsetiti da je Džordan napravio pauzu u karijeri zbog smrti oca od ktobar 1993. do marta 1995. godine, i tada "prepustio" dve vezane titule Hjuston Roketsima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    16. oktobar 2020 | 12:44

    Koja glupost, normalno je da Jordan nije mogao da uradi ništa bez Pipena, videli smo da Lebron nije mogao ništa da uradi na početku karijere sa Kavsima kada nije imao veliku podršku saigrača, a videli smo i u Lejkersima dokle je dogurao prošle sezone bez AD, prosto da bi se došlo do titule potrebno je više od jednog igrača. Ljudi zaboravljaju jednu bitnu stvar koja je mnogo pomogla Lebronu, a to je da je menjao timove, Lebron je shvatio da generalno u istoriji bilo kog sporta ne može isti tim da dominira dugi niz godina, jer nakon nekog vremena, naravno, smenjivaće se šampionski timovi, iz tog razloga on je menjao timove svaki put kad bi video da tim u kom se trenutno nalazi više nema šanse da osvoji titulu, lakše mu je da dođe u neki tim koji već ima jednu zvezdu, nada se da će možda da dovedu i drugu i eto titule. Za kraj postavlja se glavno pitanje, koliko bi titula imao Lebron da je ostao do kraja sezone u ekipi koja ga je draftovala, kao što je to uradio Jordan ili Kobi?

  • mj

    16. oktobar 2020 | 11:56

    Koja glupost.. znaci morao je svaku utakmicu da dobije da bi bio najbolji svih vremena. Kosarka je timska igra a on je iznad svakog igraca bio.

  • Vj

    16. oktobar 2020 | 13:22

    Zar podatak kakve su zvezde NBA igrali u njegovo vreme ne goviri koliko njegove titule dobijaju na vrednosti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA