≫ 

Zašto su brojevi na košarkaškim dresovima uvek kretali od 4 i zašto Srbija i dalje ima to pravilo?

Bila su to stara pravila, ali dosta logična za to vreme

  • 0
košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Košarka je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih sportova na svetu. Gledalno globalno posle fudbala najpopularniji sport po broju zemalja koji je igraju. Ali, iako sama nazvana "kraljicom igara" košarka ima mnogo svojih zanimljivih nedoumica.

Pored onih standardnih zašto je obruč  baš na visini 3,05 metara, zašto na terenu ima 5 igrača, nameće se još jedna nedoumica.

Zašto je u košarci godinama redosled brojeva na dresu bio od 4 do 15. To se odnosi na FIBA takmičenja, jer je u NBA bila drugačije odmah. Naravno, poslednjih par godina i FIBA je promenila to pravilo, ali je ono bilo decenijama na snazi.

Mundobasket 2014, Košarkaška reprezentacija Srbije, ekipa, osvajači srebrne medalje Košarkaška reprezentacija Srbije na Mundobasketu 2014 imala je brojeve od 4 do 15. Foto: AP/Tanjug

Međutim, stvar je prilično logična. Brojevi su, za one koji ne znaju, uvedeni od broja četiri najviše zbog  tehnike suđenja i pokazivanja ka zapisničkom stolu.

Tehnika suđenja nalaže da se zapisničkom stolu na utakmici brojevima od 1 do 3 pokazuju  jedno ili dva slobodna bacanja ili trojka, koja je uvedena 1984. godine.

Takođe, broj 15 je maksimalni broj koji se u to vreme mogao pokazivati sa dve ruke (stisnuta pesnica značila je broj 10 i otvorena šaka sa pet prstiju broj pet)

Košarkaška reprezentacija Španije, Košarkaška reprezentacija Srbije, Mundobasket Kina 2019 Već na Mundoasketu u Kini košarkaši su mogli da imaju brojeve veće od 15 Foto: fiba.basketball

Međutim, kasnije su članovi tehničke komisije FIBA shvatili da se dve ruke može pokazivati više brojeva, okrštanjem ruku ili okretanjem šake.

Tako da su sada na snazi brojevi od 0 do 99.

Goran Dragić, Luka Dončić, košarkaška reprezentacija Slovenije, Slovenija Goran Dragić je na Eurobasketu u Sloveniji 2017. na dresu nosi broj 3 Foto: AP/Tanjug

FIBA je odlučila da pravila promeni 2014. godine. Tada su na sastanku Izvršnog odbora FIBA u Barseloni donete odluke koje se tiču i promena zvaničnih Pravila košarkaške igre.

Prva je da nacionalne selekcije ubuduće neće morati da igračima dodeljuju brojeve u rasponu od 4 do 15, već će moći da se koriste i druga dvocifrena rešenja, uključujući i brojeve od 1 do četiri, koji ranije nisu bili dostupni.

Ipak, naš tim i dalje se drži starog pravila vezanog za brojeve na dresu reprezentacije, pa oni i dalje počinju od broja četiri, koji je rezervisan za kapitena Miloša Teodosića. Zbog njegovog izostanka na Mundobasketu, najniži broj na dresu reprezentacije Srbija je u Kini prošle godine bio broj pet, koji je nosio Marko Simonović.

Video: Kokoškov rešio misteriju Meloun i o odnosu sa Saletom Đorđevićem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA