"U NBA vas ne razapinju posle poraza kao u Evropi": Mesina o razlici dve košarke i Popovim lekcijama

Etore Mesina, trener Olimpije iz Milana i nekadašnji pomoćnik Grega Popoviča u San Antonio Sparsima kaže da je najvidljivija razlika između NBA i Evrope u onome što zove spoljnim pritiskom

  • 1
San Antonio Sparsi, Etore Mesina Foto: AP/Tanjug

Taj pritisak se odnosi na periode posle utakmica gde Amerikanci nemaju ni vremena ni prostora da lamentiraju zbog poraza. U Evropi je to izraženije, jer je utakmica manje.

- Moramo bolje da se nosimo sa porazima. Moramo da zaboravimo i koncentrišemo se na sledeću utakmicu, iskreno, ja u tome nisam baš dobar - rekao je Mesina, a prenosi Eurohoops.

Mesina je pre šest godina angažovan da radi u Sparsima uz Popoviča i kaže da je rad pod opterećenjem zbog velikog broja utakmica nešto što je preneo u Evropu.

- Imao sam previše trenera sa umornim igračima. Naučio sam da to izbegavam po svaku cenu. Ako radite sa umornim igračima, povećavate šanse za povredu, a oporavak je ključ - kaže Mesina.

Objašnjava da se u Americi štošta vrti oko zvezda za koje je bitno da ubacuju po 30 poena po utakmici. Zato je Evropu približio američkoj koledž košarci. S druge strane, treneri se evaluiraju na osnovu toga kako ofanzivno koriste najbolju dvojicu ili trojicu igrača, što je uvideo radeći pored Grega Popoviča.

- Defanzivno, isto je. Hoćete da naterate protivnika da vas pobedi bez svojih superstarova. Tako da, nije ista stvar kada izgubite a zvezda rivala ubaci 60 poena i kada izgubite, a on ubaci manje nego što obično daje - objašnjava Mesina.

Mada se igra u NBA razlikuje kada se porede regularni deo sezone i plej-of, Mesina kaže da tamo pre svega javnost reaguje drugačije na poraze i pobede.

- Ljudi nemaju pojma koliko je drugačiji i posao trenera u NBA. Imate 48 minuta rotacija igrača i minuta koliko mogu da ostanu na terenu, to je potpuno različito. U Evropi, ako gubite 15 razlike na sredini treće četvrtine, verovatno ćete izgubiti meč. A u NBA ako gubite 20 sredinom treće, imate još 18 minuta, što je skoro pola utakmice u Evropi i imate šanse...

- Na kraju krajeva, u NBA vam ne "lome mu*a" kao u Evropi, po medijima i društvenim mrežama, to je suština. Nema istog pritiska, ni blizu, kao i nivoa agresivnosti. To je razlog zašto oni idu na utakmice i zašto je okruženje srećnije - objasnio je Mesina.

Video: Davidovac kaže da će CSKA imati poseban motiv protiv Zvezde: Mnogo su jaki, a sad dolazi i Milutinov

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    25. oktobar 2020 | 06:57

    E da al zato crknes na tim utakmicama i tempo je tezi... a ja cu uvek biti za NBA zato sto se tamo nikad ne zna ko ce biti sampion pa je zanimljivo. U Evropi se sve vrti oko Barse, Reala, Fenera, CSKA, Olimpijakosa, Efesa i to je to otprilike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA