≫ 

Zvezda se digla iz mrtvih, nadoknadila -14, pa u produžetku pobedila CSKA!

Crveno-beli do druge pobede u Evroligi posle teške drame

Foto: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su CSKA iz Moskve u petom kolu Evrolige sa 86:84 u Beogradu i ostvarili neverovatan trijumf.

Zvezda je pokazala koliko je "žilava" ekipa jer je početkom drugog poluvremena gubila sa čak 14 razlike, kada je bilo 49:35 i 51:37 za goste.

Sve su to crveno-beli "istopili", igrali i protiv nestvarnog Danijela Heketa, ali i sopstvenih jeftinih grešaka u napadu i posle produžetka rešili pitanje pobednika.

Ključni momenti za pobedu Zvezde desili su se tek na kraju četvrte četvrtine i u dodatnih pet minuta.

Prvo je Dejan Davidovac serijom od pet poena pred kraj meča vratio prednost Zvezdi, a Džordan Lojd je posle promašaja Majka Džejmsa i sam promašio trojku za pobedu na rezultatu 73:73.

U produžetku je Emanuel Teri dobio dva alej-upa od Tejlora Ročestija, a Džordan Lojd se nadovezao serijom svojih poena i rešio fantastičan meč.

 

Treba napomenuti da je u tim trenucima veoma važnu rampu na Majku Džejmsu izveo Duop Rit, a Džejms je kasnije pogodio drugi obruč na šutu za pobedu.

Najefikasniji je kod pobednika bio Džordan Lojd sa 31 poenom i šest skokova. Kori Volden je ubacio 12, Marko Jagodić-Kuridža 11, a Emanuel Teri 10, a Davidovac pet poena i isto toliko skokova.

U ekipi CSKA je apsolutno dominantan bio Danijel Heket sa 29 poena, 18 je dodao Vil Klajburn, a Majk Džejms i Johanes Vojtman su imali po 9.

 

Tokom prvog poluvremena CSKA je pokazao da je trenutno stabilnija ekipa, mada se u pojedinim periodima igralo koš za koš.

Kada je trebalo, Klajburn je skakao u napadu, Kurbanov je blokadama zaključavao reket, a košarkaši CSKA su pronalazili saigrače što pod košem, što spolja posle udvajanja.

Foto: KK Crvena zvezda

Ovakvim šutevima, ali i onim posle ofanzivnih skokova Rusi su pravili razliku koja je posle 20 minuta iznosila osam poena.

Sve je izgledalo dobro po Zvezdu u uvodnim minutima meča kada su domaćini košem Lojda i trojkom Jagodić-Kuridže nagovestili dobro šutersko veče.

Zvezda je vodila 5:2, ali su Nikola Milutinov i Danijel Heket ekspresno to preokrenuli.

 

Od tog trenutka pa sve do poluvremena, crveno-beli su imali nalete dobre odbrane na čoveku i loše odbrane svog obruča.

Samim tim, sigurnosti u napadu nije bilo u svakoj situaciji, dok je na drugoj strani Klajburn delovao kao da puca od samopouzdanja.

Johanes Vojtman je igrao na iskustvo i tako poentirao, a Zvezda je poslednje vođstvo imala sredinom prvog perioda kada je Teri uhvatio visok pas za 10:9.

CSKA je do kraja prve četvrtine uspeo da sačuva minimalnu prednost, a u drugoj ju je povećao. I tokom tog perioda je dugo bilo +4, sve do faula koji je Luiđi Lamonika ocenio kao nesportski.

Foto: KK Crvena zvezda

Branko Lazić je njime "poklonio" dva bacanja Majku Džejmsu i napad za CSKA. Džejms je lagano realizovao dva penala za šest razlike.

Tada je usledila napadačka minijatura Lojda, koji je držao Zvezdu u igri. Prvo je pogodio za dva, a onda i trojku uz faul za 31:28 u korist CSKA.

Crveno-beli nisu iskoristili taj nalet, jer je već u sledećem napadu Heket ubacio trojku i time razbio momentum, koji Zvezda nije uspela da povrati u poslednjem napadu poluvremena, kada je Davidovac u tranziciji sa zvukom sirene promašio trojku, pa je ostalo 43:35 za CSKA.

 

Početak treće četvrtine odredio je umalo odredio štošta u meču. Zvezda je propustila nekoliko šansi promašenim trojkama Simonovića i šutevima za dva Lojda i Hola.

Kada ništa od toga nije prošlo u uvodnim minutima treće deonice, CSKA je počeo da rešava svoje akcije i najpre slobodnim bacanjima Heketa, a onda i trojkom Kurbanova surovo kaznio Zvezdu serijom 6:0.

Foto: KK Crvena zvezda

Tek posle četiri minuta nastavka, Lojd je probio zgusnutu odbranu CSKA u reketu i tada je Zvezda zaigrala malo bolje, što je trojkom Voldena za 51:42 i potvrdila.

Do kraja treće četvrtine napad CSKA je "nestao" i ništa nisu mogli da pogode njegovi igrači, pa su Teri i Jagodić-Kuridža dodatno smanjili zaostatak na 51:46 serijom 6:0.

 

Početkom četvrte četvrtine Hol je trojkom zaostatak Zvezde sveo na samo tri poena, iako se to delovalo nemogućim na startu treće četvrtine. Kada je Duop Rit dobio loptu na trojci, nije se mnogo dvoumio i poravnao je rezultat na 56:56.

Međutim, kratko je trajala radost Zvezde. Manje od minuta, jer je Danijel Heket za 60 sekundi ubacio pet poena i vratio prednost CSKA.

Novom trojkom je doneo 64:48 svom timu i praktično sam rešavao meč u tim momentima, ali se Zvezda nije predavala. Ispostavilo se da će to biti ključ pobede nad ekipom koja je popunjena na svim pozicijama.

 

Heket je novom trojkom, šestom iz osam pokušaja povećao prednost svog tima na 70:64 i većinu klubova bi takva trojka "slomila". Međutim, tada je Rit posle promašaja Jagodić-Kuridže prikucao loptu u koš za "minus četiri".

Usledila je trojka Dejana Davidovca, a onda i njegovi poeni posle ofanzivnog skoka. Zato je pošteno reći da su upravo sa ta dva skoka u napadu igrači Zvezde preokrenuli meč.

Foto: KK Crvena zvezda

Zvezda je poenima Davidovca povela prvi put od prve četvrtine sa 71:70. Odgovorio je Heket novom trojkom, Lojd je izjednačio na 73:73, potom i promašio šut za pobedu i otišlo se u produžetak.

Tamo se Džordan na najbolji način iskupio za er-bol s kraja četvrte deonice i potpuno je razoružao rivala. Veza Ročesti - Teri profunkcionisala je savršeno u dve akcije posle pika, Teri je dvaput zakucao.

Foto: KK Crvena zvezda

Kada se na to nadovezao Lojd trojkom, crveno-beli su poveli 80:75. Posustali su u napadu, CSKA je izjednačio preko Džejmsa i Heketa na 84:84, ali je onda Lojd na 54 sekunde pre kraja ubacio ključne poene za veliki trijumf.

Zvezda je ovim trijumfom došla do druge pobede iz četiri meča i deseta je u Evroligi, dok je CSKA dva mesta ispod sa dve pobede i tri poraza.

Produžetak:

KK Crvena zvezda, Mornar

Foto: aba-liga.com

5. minut - Veoma sumnjiv faul Davidovca na Klajburnu, egal u Pioniru - 84:84. Lojd pogađa za pobedu - 86:84, Džejms izblokiran, pa neprecizan s trojke, Zvezda pobeđuje!

4. minut -  Vraća prednost Lojd sa linije bacanja, 84:79! Još jedan faul za Džejmsa, uz koš, 84:82.

3. minut - Dva poena za Heketa posle faula, ali uzvraća Lojd - 82:77. Džejms siguran, Zvezdi treba odbrana bez faula - 82:79 za crveno-bele.

2. minut - Promašuje Heket napokon, Ročesti opet baca alej-up za Terija! Zvezda vodi 77:75 i ima loptu! Trojka Lojda, Zvezda pravi seriju 7:0 i vodi 80:75!

1. minut - Klajburn precizan za dva u kontri, alej-up za Terija od Ročestija posle pik end rola - 75:75.

Četvrta četvrtina:

 

40. minut - Pogađa Heket trojku, opet! Zvezda se vratila, Džejms nije pogodio spolja, Lojd je posle dva penala na 73:73 imao šut za pobedu, ali je promašio.

39. minut - DAVIDOVAC TROJKA, samo poen zaostatka Zvezde! Promašaj Lojda sa poludistance, ali novi poeni Davidovca pod košem, Zvezda vodi - 71:70.

38. minut - Trojka Heketa, CSKA vodi 70:64. Prikucava Rit posle promašaja saigrača - 70:66.

37. minut - Dobra odbrana Zvezde, ništa od koša i skoka za Vojtmana, ali Lojd izblokiran. Džejms pogađa visok luk - 67:62 za CSKA.

Dejan Davidovac

Foto: Marko Jovanović

36. minut - Šengelija dobija faul Lazića, prethodno je Volden ubacio dva bacanja - 65:60 za  CSKA. Jagodić-Kuridža pored Klajburna ubacuje horog - 65:62, drži se Zvezda.

35. minut - Dva poena za Jagodić-Kuridžu posle faula Klajburna, Zvezda se drži, 61:58. Heket nova trojka, 64:58. 

34. minut - Heket je pogodio težak šut, ali Zvezda je opet u igri. Hol je pogrešio, Džejms je presekao pas, a Heket je dao novu trojku - 61:56 za CSKA.

33. minut - Frka na terenu posle pogotka Lazića flouterom. Hilijard je pogodio loptom Terija u leđa i došlo je do prepirke između igrača - 56:53 za CSKA. Trojka Rita, Zvezda je izjednačila 56:56!

32. minut - Trojka Hola, samo tri razlike za CSKA, 54:51! Prekida nalet Zvezde Heket dugom dvojkom - 56:51.

31. minut - Promašaj za tri, CSKA, Lojd pogađa iz prodora posle prodora Heketa, jurnjava na sve strane sada - 54:48 za CSKA posle slobodnog bacanja Klajburna.

Treća četvrtina:

 

30. minut - Ništa ne mogu sada da pogode igrači CSKA, a Lengston Hol ne rešava poslednji napad za Zvezdu - 51:46 posle 30 minuta.

29. minut - Neiskorišćena dva napada CSKA, Lojd pravi prekršaj na šutu, mada ovo deluje kao usiljena odbrana.

28. minut - Prodor Džejmsa, greši Vojtman sa trojke, zatresla se ruka i Davidovcu, ali je došla lopta do Terija koji pogađa uz kontakt za dva - 51:46.

 

27. minut - Čovek na čoveka i presing igraju igrači Zvezde. Promašili su košarkaši CSKA trojku, ali je Džejms posle ofanzivnog skoka zakucao, ali lopta nije prošla kroz obruč. Odbila se posle greške lopta i Davidovcu, u nastavku akcije je završila kod Jagodić-Kuridže koji je fauliran - 51:44 za CSKA.

26. minut -  Loš napad i izgubljena lopta Ročestija. Šengelija pravi faul u napadu. Trojka Voldena! Tajm-aut CSKA, Rusi vode 51:42.

 

25. minut - Lazić sam kao duh promašuje trojku iz ugla, faul na Kurbanovu i nova dva poena, 51:37. Alej-up za Terija od Ročestija se završava faulom - 51:39.

24. minut - Konfuzni napad Zvezde, Davidovac nije hteo da šutne spolja, CSKA je skupio odbranu i tek posle četiri minuta je Lojd prošao do koša i ubacio prve poene za Zvezdu - 49:37 za CSKA.

23. minut - Faul na Heketu i umesto -5, sada je prva dvocifrena prednost za CSKA, 45:35. Opet faul za CSKA i koš Heketa, pa trojka Kurbanova. Serija CSKA 6:0 i velika prednost - 49:35.

22. minut - Promašaj Kurbanova za tri, odgovara Simonović sa dva promašaja, Lengston Hol isto ne može do koša, Zvezda je sada propustila nekoliko velikih prilika da priđe.

21. minut - Nanizali su promašaje i jedni i drugi. Prvo Lojd, pa CSKA u reketu Zvezde ne pravi prednost.

Druga četvrtina:

MARKO SIMONOVIC

Foto: MN Press

20. minut - Rit se iskupio flouterom posle naivnog faula na Vojtmanu, 40:35. Vojtman je ostao u mismeču pod košem sa Voldenom, Džejms ga je video i Nemac je pogodio uz faul, 43:35. Lojd je loše organizovao napad u kom je bacio loptu igračima na klupi. Ukrao je loptu Hol, Davidovac je u kontri šutirao i promašio trojku - 43:35 za CSKA na kraju poluvremena.

19. minut - Volden odlično prodire posle "mrtve" lopte koju je osvojila Zvezda, 38:33, Moskovljani i dalje u prednosti. Solidna odbrana Zvezde prosuta je posle promašaja Heketa. Duop Rit je gurnuo Klajburna, Luiđi La Monika to nije propustio da svirne i nova dva poena za CSKA - 40:33.

18. minut - Lojd opet sjajan u prodoru i opet koš plus faul, 36:31 za CSKA. Lopta brzo kruži u rukama igrača CSKA, Klajburn ide na koš i promašuje, ali hvata svoj promašaj i pogađa iz drugog pokušaja - 38:31.

17. minut - Odmah Heket trojkom ubija nalet crveno-belih. Dva ofanzivna skoka CSKA i na kraju poeni Klajburna - 36:28.

16. minut - Trojka Klajburna, od starta je totalno fokusiran i ima devet poena, 31:24 za Armejce. Ročesti lepo dribla ali posle krosovera iza leđa ne pogađa s poludistance svoj specijalitet. Sporan faul za Simonovića na drugoj strani, Šengelija dobija dva gratis bacanja, ostaje 31:24. Lojd pogađa trojku uz faul Džejmsa! Izašao je Zvezdin bek iz Kuzmićevog bloka i pogodio, a Džejms ga je dokačio na šutu - 31:28.

 

15. minut - Rusi ne koriste tri vezana napada, ali i Zvezda očajna u realizaciji. Tek polse nekoliko minuta Volden prodire do koša - 28:24.

14. minut - Faul u napadu sada i za Lojda, Zvezda ima dve izgubljene lopte više (6) od rivala. Faul Lazića, sudije su pregledale i dale mu namernu ličnu, Džejms je dao dva bacanja - 28:22 vodi CSKA.

13. minut - Ivan Uhov siguran pod košem Zvezde, na drugoj strani faul pravi Simonović u napadu - 26:22 vode Rusi.

12. minut - Faul Šengelije na Jagodić-Kuridži i dva penala za Zvezdinog krilnog centra. Međutim, novi koš i za Klajburna na tri, četiri metra od obruča, 24:20. Lep prodor Lojda - 24:22 za CSKA.

11. minut - Udvajaju Voldena igrači CSKA, provukao je pas za Ročestija koji nije odmah šutnuo, pa je posle promašio iz driblinga i preko igrača. CSKA to kažnjava poenima Klajburna - 22:18 vodi CSKA.

Prva četvrtina:

Saša Obradović

Foto: MN Presss

10. minut - Terijev treći faul, Jagodić-Kuridža se vraća na teren, a Šengelija posle faula ide na liniju bacanja, 20:16. Volden promašuje trojku, Ročesti ispravlja flouterom uz zvuk sirene - 20:18 za CSKA posle deset minuta.

9. minut - Precizan Vojtman posle dodavanja Džejmsa, tvrda utakmica do sada. Kurbanov blokira Terija pod košem CSKA - 18:16 za Ruse.

8. minut - Šengelija utrčava s krila i zakucava, a Volden, posle dobre odbrane Zvezde, u ranoj tranziciji pogađa trojku - 16:16.

7. minut - Johanes Vojtman lepo okreće Terija i pogađa iz okreta. Ostavljen je jedan na jedan. Promašio je trojku Lojd na drugoj srani. Pogodio je Nikita Kurbanov trojku iz ugla, odgovorio je Lojd košem uz faul - 14:13 za CSKA.

6. minut - Dobra odbrana, pa izgubljena lopta u napadu. Dva promašaja igrača CSKA, pa pogodak Emanuela Terija u skoku - 10:9 za Zvezdu.

 

5. minut - Hol i Teri udvajaju u reketu i kradu loptu Klajburnu, Jagodić-Kuridža blokiran u kontri, ali onda trojka Hola - 9:8 za CSKA.

4. minut - Vil Klajburn precizan u šutu za dva, CSKA ima plus četiri - 9:5.

3. minut - Pogodak Milutinova, pa trojka Heketa, CSKA opet u prednosti - 7:5.

2. minut - Pogodak Daruna Hilijarda flouterom, precizan i Džordan Lojd. Trojkom Marka Jagodić-Kuridže Zvezda dolazi do prednosti 5:2.

1. minut - Dva promašaja ekipa na početku meča, čvrsta odbrana Zvezde.

Video: Davidovac kaže da će CSKA imati poseban motiv protiv Zvezde: Mnogo su jaki, a sad dolazi i Milutinov

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    23. oktobar 2020 | 00:00

    Lepo sportsko vece !!!! Glodarija "prati " evropski fudbal.i evropsku kosarku ! I tamo i vamo....ZVEZDA !!!??? boli znam..al jbga. 3 coveka iza 33 nicka. Pokusavaju da "ugase " chat !???? Mukiceee..dulo je u rumuniji..vi u kanalu...partizan ne postoji !!!! To je cena.."dominacije" ...hahahaha Sipajjj samo..nek boliiii jos jaceee..

  • Pa

    22. oktobar 2020 | 22:53

    Aaa jadni li ste .... Grobari

  • coach

    22. oktobar 2020 | 22:08

    Hahaha, gledam stream na hrvatskom sport klubu. Dosla lopta do Lazica u poslednjoj sekundi i on promasi negde sa sredine reketa. Kaze komentator: gde bas dodje lopta kod lazica da sutne, kad dodje lopta kod njega to je uvek dobro za protvnika. Al se slatko nasmejah. Hahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA