≫ 

Obradovićeva Zvezda "preti" Radonjićevoj Zvezdi: Da li je Top 8 Evrolige realnost za ovaj tim?

Zvezda ima sve sastojke da napravi velike stvari ove sezone: trenera od znanja i autoriteta, stručni štab, igrače nabijene evroligaškim iskustvom, dugačku klupu i MVP aduta u liku Džordana Lojda.

  • 37
Saša Obradović Foto: MN Press

Trenutak kada Tejlor Ročesti baca alej-ap pas za Emanuela Terija, ovaj zakucava u koš, pa to opet ponove u narednoj akciji, zvuči više kao opis laganog gaženja nekog ABA rivala, a ne probijanje odbrane evropskog prvaka, i to u produžetku meča koji se lomi!

Upravo se u ove dve akcije može sagledati sva napadačka širina, talenat, samopouzdanje i uigranost Obradovićevog tima koje je, uz poslovično čvrstu odbranu, Zvezdi i donelo najveću ovosezonsku pobedu.

Naravno, i "faktor Džordan Lojd".

Navijači sada u šali mogu da kažu da i Zvezda ima svog Džordana, momak je klasa za sebe, i definitivno tas koji preteže u svakom meču na stranu ABA prvaka, ali ova i ovakva Zvezda, studiozno popunjena na svim mestima, duplirana po pozicijama upotrebljivim igračima, pravilno usmerena, je iznad svega - tim!

Možemo naglasiti i ovo: konačno Zvezda ima tečnu igru u napadu. Nema ni sporadične statičnosti koja je nekada umela da ukoči ekipu kod Dejana Radonjića, nije ni kasnije Zvezda živela od igre kod protivničkog koša, već u odbrani, ali je kod Obradovića, i sa Lojdom kao udarnom pesnicom, i taj segment igre podignut na (naj)viši nivo.

Odbrana je, naravno, i ovog puta odradila svoje. Šta reći za igru tima koji je uspeo da nadoknadi deficit od 14 poena protiv vladajućeg šampiona Evrolige i onda ga porazi u produžetku - taj tim vredi, taj tim ima karakter i može daleko da dogura ove sezone.

Nije ovo slučajnost i ništa čega se Obradović lati nije plod slučaja ili trenutne inspiracije ekipe ili pojedinca. Njegov trenerski rukopis vidljiv je u gotovo svakoj kretnji, svakoj akciji, u selekciji šuta.

Autoritet koji je doneo, i znanje koje umešno prenosi na igrače propelerski deluje na ekipu, otud i ovakav epilog u povoju sezone: 3-0 u ABA ligi, 2-2 u Evroligi, uz pobede nad šampionom Španije i šampionom Evrope.

Foto: KK Crvena zvezda

Pobeda Zvezde je utoliko veća jer je ostvarena bez najvažnijeg "šestog igrača", publike, kojoj se pripisuju mnoge slavne pobede, jer je hukom često sama bila dovoljna da se "slomi" veliki protivnik, da se istopi minus ili podigne razlika, pa otud i trijumf nad CSKA još više dobija na značaju, jer je dobijen isključivo na suvi kvalitet.

Dodatna vrednost ekipe koja se prepoznaje u igri je centarska linija i reket naspram koje su se čak i takvi igrači poput Milutinova i Šengelije pogubili (zbirno ubacili 10 poena).

Kuzmić, Jagodić-Kuridža, Teri i Rit obavili su lavovski deo posla u svom rejonu delovanja. Svaki je doprineo svojim kvalitetima i specijalima. Teri, rekosmo, atleticizmom i jednostavnim razbijanjem reketa CSKA, Rit, između ostalog, ključnom rampom na Džejmsu, Jagodić-Kuridža njegovim "trejd mark" zidanjem, poenima iz reketa i van njega, i Kuzmić iskustvom, pozicioniranjem, građenjem.

Pitanje svih pitanja: Dokle može ova Zvezda?

Cilj je projektovan i pre nego što je krenula sezona, a to je napad na famozni Top 8 Evrolige, što, ako se "po jutru dan poznaje", uopšte ne deluje kao nedostižan domet sada kada je sastav kompletiran i uhvaćen dobar zalet.

Zvezda ima sve sastojke da tako nešto i ostvari: trenera od znanja i autoriteta, stručni štab, igrače nabijene evroligaškim iskustvom, dugačku klupu i MVP aduta u liku Džordana Lojda.

Foto: KK Crvena zvezda

Početak je sezone, trzavice i promenljiva forma su nešto što je normalno na dugom putu do ostvarenja ciljeva, ali navijači su već sada, poneseni trenutkom, prepušteni maštarijama o "fajnal-foru" i sličnim euforičnim predviđanjima, pa će stoga od ekipe očekivati samo podizanje lestvice.

Postoji već stav da je ovaj tim kadar da ponovi uspeh ekipe koju je predvodio Dejan Radonjić i sa njom ostvario plasman među osam najboljih timova u Evropi.

U svemu ovome, ipak, ne treba zaboraviti i to da je CSKA stigao u Beograd u ne baš najboljem momentu.

Pre meča sa Zvezdom Itudisov tim je poražen od Albe, izgubio je i od Barselone na startu sezone, čak ima i lošiji skor trenutno od Zvezde i očito je u kontra ritmu, što naravno ni za jotu ne umanjuje spektakularnu i potpuno zasluženu pobedu srpskog tima.

Sledi kratak predah pa mečevi sa Himkijem i Bajernom u gostima koji će biti i novi test mogućnosti ovog tima i pokazatelj vrednosti crveno-belih.

Evroligaški El Klasiko dolazi večeras (21.00) u zao čas po gostujući Real Madrid, koji nikako da uhvati ritam od početka sezone. Ne blista ni Barselona, međutim, u daleko je bolje položaju nego Real. Zato je kvota na keca 1,60, a na dvojku 2,55. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Barselona - Real Madrid

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Psyho delija

    23. oktobar 2020 | 14:10

    Batalite te priče....Ima dosta da se igra...Idemo polako,utakmicu po utakmicu...Imamo jak tim sa jakim trenerom....Pa sta bude... Predsednik Covic je najavio vrh zabele pre pocetka lige... Naravno,cilj je i Aba liga da se osvoji!!🔴⚪🔴⚪

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    23. oktobar 2020 | 14:10

    Какав текст, образложен...само што још више фрустрирате напаћене гробаре😂😂😂

  • Czv forever

    23. oktobar 2020 | 13:32

    Niste svesni kakav tim imamo i kakvu hemiju imamo.... Sve jači i jači smo.....100% idemo na final four a možda čak i u finale.... Neki će reći da sam ambiciozan i da nema šanse da dodjemo do top 8 kamo li do Final four a to će naravno reci glodari koji gube od Borca iz Čačka!!! Zapišite i zapamtite moje reči!🔴⚪❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA