≫ 

Zvezda od sjaja do očaja u Podmoskovlju: Mekalum razbio crveno-bele!

Poraz tima Saše Obradovića

Branko Lazić, Aleksej Šved

Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u 6. kolu Evrolige od Himkija na gostovanju rezultatom 83:77, čemu je kumovala vrlo loša poslednja četrvtina i bljesak debitanta u taboru ruskog tima Erika Mekaluma koji je 16 od svojih 23 poena ubacio na prelazu ključnoj, četvrtoj deonici.

U "odsustvu" Šveda, kojeg su crveno-beli "zaključali" u većem delu meča (trojke 1/7), Mekalum je preuzeo udarnu napadačku ulogu i sjajnim šuterskim izdanjem (4/5 za tri) u prelomnim trenucima izgradio nedostižnu prednost za Himki.

Zvezda je sjajno, energično i efikasno odigrala tri četvrtine, čak i vodila u većem delu tog perioda, ali je potpuno posustala u poslednoj deonici, ostala bez daha i ideje u napadu, i energije u odbrani.

Najefikasniji kod Beograđana bili su Lojd sa 18 poena i novajlija O' Brajant sa 14.

Pokazao je bivši krilni centar Makabija i Lokomotive izuzetan kvalitet, Zvezda je u njemu dobila jakog napadačkog aduta, kadar je da ranjava protivničke odbrane iz svih pozicija, ali je i njegov zapažen debi u crveno-belom bio nedovoljan da se "prelomi" meč u Podmoskovlju.

 

Zvezdin plan je bio jednostavan: flasterom na Švedu sprečiti ubojitog šutera da uđe u seriju, te dozvoliti ostalima da preuzimaju više šuteva. Ta ideja je u većoj meri dobro funkcionisala 30 minuta, Šved je bio konstantno "odsečen", zato i primoran da razigrava saigrače, otud i njegovih 9 asistencija već na poluvremenu. Nekako je "nagurao" i 11 poena, ali tek jedan iz igre.

Na drugoj strani Zvezdu su u minimalnom, ali konstantnom vođstvu održavali Lojd i O' Brajant, mada daleko od toga da su ostali statirali. Ročesti je dodao 7, Volden 11, Kuzmić 8... Bilo je protoka u napadu, pravih rešenja i preciznosti na kraju krajeva, sve do poslednje deonice kada se igra Beograđana doslovce raspala pod naletom super efikasnog Mekoluma, starijeg brata NBA zvezde Erika.

 

Preuzeo je bivši igrač Uniksa i Efesa komande u napadu od indisponiranog Šveda, pogađao odakle god se digao, ulazile su trojke, "duge dvojke", prednost je začas porasla od četiri na 11 poena, dva i po minuta pre kraja. Zvezda je bila nokauirana pod rafalom sjajnog šutera.

Bio je to kraj priče u Podmoskovlju, Zvezda ima za čime da žali jer je za samo nekoliko minuta prosula sve dobro što je sagradila do poslednje deonice u kojoj nije pronašla napadački konntinuitet da odgovori na seriju Mekoluma.

Zvezda sada posle pet utakmica ima skor 2-3, ima meč manje sa Asvelom, a u narednoj rundi gostuje minhenskom Bajernu.

Himki - Crvena zvezda 83:77 (19:22, 25:18, 14:17, 25:20)

HIMKI: Šved 15 (12as), Mekolum 23, Tima 9, Karasjov 2, Zajcev 3, Monro 9, Odinokov -, Voronov -, Buker -, Jerebko 8, Bertans 3, Miki 11 (11sk).

CRVENA ZVEZDA: Ročesti 7, O’Brajant 14, Hol 4, Volden 11, Lojd 18 (7sk), Davidovac -, Lazić 5, Dobrić 2, Simonović -, Jagodić Kuridža 4 (5sk), Kuzmić 8.

TOK MEČA

4/4

38. minut - Neverovatan je Mekolum, pogodio je novu trojku za beg Himkija na "+11". O' Brajant je uzvratio istom merom, ali kasno, čini se...

36. minut - Tešku trojku, preko Kuzmića, pogodio je Tima, Himki ide na "+7", uzvratio je Kuzmić, međutim nema odbrane od Mekoluma večeras. Novu trojku pogađa bek Himkija, sad je najefikasniji u domaćem timu sa 18 poena. Himki vodi 74:66.

34. minut - Mekolum je definitivno igrač preokreta, ako dobije Himki biće najzaslužniji za tako nešto. U nestvarnoj seriji je bek ruskog tima, nanizao je 15 poena, za najveće vođstvo domaćeg sastava 66:60.

31. minut - Trojka sjajnog O' Brajanta, ali je uzvratio raspoloženi Mekolum koji je preuzeo inicijativu kod Himkija, vezuje četiri poena, za vođstvo domaćeg tima 63:60.

3/4

30. minut -Rasplamsala se borba u trećoj četvrtini, Mekolum pravi razliku i stavlja tačku na ovaj deo meča njegovim vezanim poenima, za vođstvo Himkija 58:57 pred odlučujuću četvrtinu. Lojd na 14 poena, šved ima 15, ali i šut za tri 1/7, pogodio je 8/8 sa penala.

27. minut - Prve poene iz igre Himki postiže tek u sedmom mintu treće deonice, i bili su to poeni zavđstvo, preko Mekaluma. Posle pormašaja, Dobrić je pogodio u narednoj akciji, vratio vođstvo Zvezdi, ali ga je Miki vratio na stranu domaćeg tima - 56:55.

24. minut - Lojd je u elementu u trećoj deonici, donosi Zvezdi prednost od 51:48, pogodio je sa linije penala posle iznuđenog prekršaja Monroa.  Šved je u seriji promašaja, forsira kao i uvek lider ruskog tima. Trenutno je na 1/6 za tri poena, ali neče stati, to je jasno. Zvezda vodi 53:50.

Aleksej Šved

Foto: Marko Jovanović

22. minut - Lojd je "trojkom" sa linije penala došao do svog 12. poena, Šved ga je faulirao, pa je Zvezdin Amerikanac dobio šansu da dođe do lakih poena. Monro je na drugoj strani poentirao. Tvrda i neizvesna borba u podmoskovlju se nastavlja i u nastavku - 46:45.

2/4 - 44:40

20. minut - Šteta, Himki ide na veliki odmor sa vosđtvom (44:40) posle nešto lošijeg izdanja Zvezde u finišu poluvremena. Nekoliko neiskorišćenih napada kaznio je Šved koji je u laganom ritmu stigao do 11 poena i već 9 asistencija! Kod Zvezde je najefikasniji Lojd sa 9.

18. minut - Evo i prvih poena iz igre za Šveda, trojka, za vođstvo Himkija 33:32. Vreme je za novi tajm-aut Obradovića, ne sme se dati Švedu da se raspuca. Sjajna sada sekvenca, četiri vezane trojke na obe strane, uz hitac i novog Zvezdinog pojačanja O' Brajanta. Crveno-beli i dalje vode - 40:38.

15. minut - I dalje vodi Zvezda, sjajnom odbranom zasad drži Šveda na samo četiri poena, i to sa penala, pa ovaj puni kolonu za asistencije. Lojd je ubacio svoj sedmi poen, na drugoj strani Monro je prilično angažovan, hrane ga loptama saigrači. Zove obradović tjam-aut pri vođstvu crveno-belih 28:26.

Saša Obradović

Foto: MN Presss

12. minut - Himki najveću štetu Zvezdi nanosi u šutu za tri, pogodio je Zajcev za 22:22. Ali imaju crveno-beli odgovor, dobili su veliko pojačanje u O'Brajantu koji je pogodio posle dobrog "zidanja". Za njim i Kuzmić, za vođstvo Beograđana 26:22.

1/4 - 19:22

8. minut - Izvrsno igra Zvezda u ovim trenucima, traje serija gostiju koji su poveli 18:13. Ročesti je pogodio, potom i Teri. Uzvratio je Tima trojkom, ali i Jagodić Kuridža se upisuje.

6. minut - Šved je zasad "zaključan", odlično na njega motri pre svih Lazić, pa najbolji strelac Himkija zasad samo deli asistencije, ima ih već 4. Na drugoj strani Zvezda je uspela da ubaci dve vezane trojke, pogodili su Volden i Lazić, za preokret - 13:14.

košarkaši crvene zvezde

Džordan Lojd

4. minut - Budi se Lojd - 5 poena vezao je Zvezdin daleko najbolji igrač ove sezone, smanjio prednost domaćeg tima na 10:6.

3. minut - Baš loš početak Zvezde, Himki vodi 7:1! Jedini poen za goste dao je novajlija O'Brajant, bio je polovično precizan sa linije penala. Na drugoj strani Jerebko je otvorio meč trojkom, nastavio je Karašev - kod oba šuta Šved je bio asistent.

Evroliga, 6. kolo

Četvrtak

Asvel - Žalgiris 74:83

CSKA - Valensija 84:75

Zenit - Panatinaikos (odloženo)

Makabi - Fenerbahče 65:75

Real Madrid - Bajern 100:82

Petak

Himki - Crvena zvezda

Olimpijakos - Anadolu Efes 20:00

Baskonija - Barselona 20:30

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cure

    30. oktobar 2020 | 19:03

    Sta bre glodari komentarisu izgubili od neke ekipe koje ni ime neznaju da izgovoree xexexee...Ovo je evroligaa allooo

  • SrbskiBek

    30. oktobar 2020 | 18:13

    Nedaj se ZVEZDOOO

  • lule

    30. oktobar 2020 | 19:24

    Lepo je videti da groblje uspeva sve da isprati,kukaju sto gube,kukaju sto mi dobijamo,neprocenjivo.. za sve ostalo tu je master kard 😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA