≫ 

Kuda ide srpska košarka? Čak 68% poena u večitom derbiju dali su stranci!

Neverovatan podatak koji treba da zabrine Košarkaški savez Srbije

  • 76
KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto-montaža: aba-liga.com/‚Partizan NIS

Košarkaška reprezentacija Srbije napravila je poslednjih godina odlične rezultate (tri srebrne medalje sa SP, EP i Olimpijskih igara) i to sa igračima koji već polako prelaze zenit karijere.

Svi naši vrhunski igrači između 25. i 33 godine igraju u inostranstvu i oni čine okosnicu reprezentacije za naredne godine, ali poražavajuća je činjenica da nemamo nijedno novo ime ili mladog igrača koji može da se nametne selektoru.

Reprezentacija Srbije 28. i 30 novembra igra dve bitne utakmice u kvalifikacijama za plasman na Eurobasket 2021. Prvi duel je sa Švajcarskom, a drugi sa Finskom u takozvanom "balonu" upravo u Finskoj.

Selektor Kokoškov je saopštio spisak koji čine većinom igrači iz ABA lige uz pojačanje nekoliko igrala koji nastupaju za evropske timove.

Aleksa Avramović (Estudijantes), Nikola Radičević (Promiteas Patra), Danilo Anđušić (Burg), Dejan Kravić (Burgos), Stefan Pot (Igokea), Dalibor Ilić (Igokea), Marko Jeremić (Mornar), Dragan Apić (Budućnost), Filip Petrušev (Mega Sokerbet), Stefan Momirov (Mega Sokerbet), Jovan Novak (Mega Sokerbet), Aleksa Radanov (Crvena zvezda mts), Marko Simonović (Crvena zvezda mts), Boriša Simanić (Crvena zvezda mts), Rade Zagorac (Partizan NIS), Nemanja Dangubić (Partizan NIS), Uroš Trifunović (Partizan NIS), Nikola Rebić (Monako), Stefan Peno (Rasta Vehta), Stefan Đorđević (FMP).

Aleksa Radanov Aleksa Radanov košarkaš Zvezde je na spisku reprezentacije Foto: KK Crvena zvezda

Reprezentacija Srbije, posle utakmica prvog „prozora“ koje su odigrane u februaru ove godine (pobeda u Finskoj 80:58 i poraz u Beogradu protiv Gruzije 90:94), trenutno je na drugom mestu u E grupi iza Gruzije (2-0) sa skorom 1-1 koliko ima i trećeplasirana Finska, dok je poslednja Švajcarska sa 0-2.

Kada se spisak pogleda činjenica je da među ovim momcima nemamo nijednog igrača velikog kalibra i sa mnogo iskustva, osim Marka Simonovića koji ima 34 godine i uskočio je da pomogne.

Pogotovo nemamo igrača između 18 i 21 godine koji igraju neku ulogu u dva najveća kluba Partizanu i Crvenoj zvezdi, koji igraju evropske mečeve i bore se za titule u ABA ligi i domaćim takmičenjima.

Filip Petrušev Filip Petrušev (desno) je jedina svetla tačka mladih igrača u Srbiji Foto: MN Press

Izuzetak je Filip Petrušev iz Mege koji ima 20 godina i jedan je od lidera igrača u ABA ligi. Ali, on ne igra Evropu pa se ne mogu jasno sagledati njegove mogućnosti.

Porazno je da su na upravo završenom večitom derbiju 80% poena dali stranci, koji ostaju sezonu, najviše dve u klubu i ne doprinose mnogo nacionalnoj košarci. U timu Partizana 53 poena su postigli stranci od 85 ukupno, dok su u Crvenoj zvezdi postigli čak 63 poena od 86 ubačenih. Kada se sve sabere, dođe se do podatka da je to 68% poena.

Jasno je da to nije toliko dobro za srpsku košarku. Da se razumemo, nema ovde mesta da se kritikuju klubovi zbog stranaca, to je politika evropske košarke, da se traže rezultati, jedina kritika je što nema mladih igrača da se forsiraju. Da im se da važnija uloga u timu, da šutiraju, da rešavaju mečeve, jer tako se postaje igrač za nacionalni tim.

KK Partizan - KK Burž Uroš Trifunović (20) ima solidnu minutažu u Partizanu, ali ne i učinak Foto: MN Press

Sa druge strane, možda je problem i u mladim igračima, koji nedovoljno rade, ne žele da sed trude i nametnu radom, pa treneri nemaju mnogo opcija.

Takođe, teško je praviti igrača i rezultat, nije nemoguće, ali je jako teško u ovim uslovima kada se samo pobede broje.

Ipak, bolno je to što nemamo mladog košarkaša koga će navijači da gledaju kao neku zvezdu kluba, koji će predstavnik srpske koašrkaške škole.  Koji će potom otići u insostranstvo i nastaviti da gradi karijeru.

Poslednja dva igrača koja su iskočila iz Partizana i Zvezde i otišla u dobar klub, a potom i u NBA su Bogdan Bogdanović 2014. godine. Nikola Kalinić 2015. i Marko Gudurić 2017. godine.

Nakon toga ništa. A podsetimo imamo momke 2000. godište koji su bili prvaci Evrope 2018 godine u juniorskoj konkurenciji.

Za tu generaciju su igrali Petrušev, Islamović, Nedeljković, Rutešić, Paunović , Trifunović,  Vasiljević, Pecarski,  Lakić , Cerovina, Ilić, Kuzmanović 3.

Osim Petruševa koji briljira u Megi,  i donekle Pecarskog koji se stidljivo probija u FMP- nijedan igrač sa ovog spiska nije u glavnoj ulozi u nekom većem timu.

Treba napomenuti da ni generacija 1990. godišta, koja je bila prvak Evrope 2008. godine nije uspela da iznedri nijednog asa, (misli se na igrače koji su igrali na prvenstvu Evrope 2008) mada je sada u reprezentaciji Srbije Stefan Jović, koji nije igrao za mlađe kategorije Srbije.

Pogledajte listu juniroa iz 2009. a to su momci koji sada imaju 30 godina i treba da su u zenitu karijere, pa sami procenite da li ste znali gde ko igra:  Nemanja Jaramaz ,  Aleksandar Ponjavić,  Petar Torlak , Miloš Tripković ,  Nikola Vukasović , Milić Blagojević ,  Danilo Anđušić ,  Lazar Radosavljević ,  Nemanja Bešović, 

 Nikola Rondović ,  Branislav Đekić, Dejan Musli.

Niko od njih nije postao vrhunski igrač za reprezentaciju i to je bio moment da se svi zapitaju zašto? Ali, očigledno priča se ponavlja i sa ostalim generacijama.

Video: Danilović: Zvezda je trenutno bolji tim od Partizana, ali verujem da će se crno-beli vratiti u EL

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grof

    24. novembar 2020 | 21:18

    Nema trenera kao Dule Vujosevic ,da napravi igraca. A i uprava uglavnom nije iz sveta kosarke . Sve su to pijacari a najmanje sportski radnici. Zato smo i spali na tako niske grane.

  • Miki

    24. novembar 2020 | 18:23

    Ja više košarku i ne gledam, eto juče derbi direktno na dva kanala, ja nisam ni pogledao. Uopšte me ne zanimaju Partizanovi i Zvezdini stranci, više volim da pogledam Megu i FMP... Sada će neki napisati,, pa ni u Fener ne igraju Turci, niti u Bajern Nemci kao ni u Real Španci ili CSK Rusi"! Ljudi mi finansijski ne može da se nosimo sa tim ekipama u evropsim takmičenjima. Samo džaba bacaju pare i opet nista ne urade. Bolje da ulažu u razvoj naših talenata a u Evropi dokle stignu... Hoću našu decu da gledam a ne amerikance, kojekakve strance! Zvezda sa ovom ekipom i da osvoji EL, ništa to meni značilo nebi, kada je osvojili stranci.

  • ja sam ja

    24. novembar 2020 | 19:39

    Smarate, nema toliko dobrih domacih igraca, mada ni ovi stranci nisu nista bolji. Hocete bolju kosarku, hocete bolji fudbal, ne kapirate da bez stranih igraca toga nema uopste niti ce ikada biti tako. Svuda u svetu strani igraci prave razliku, samo kod nas se kuka sto ih ima uopste. Ajde, neka se igra samo sa domacim igracima, pa ni jedni ni drugi nece biti ni medju top 10, osim ako nekim cudom dovedu najbolje srpske igrace da igraju ovde i za duplo manje para, sto cisto sumnjam da ce se ikada desiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA