≫ 

Poznato 11 učesnika Eurobasketa 2022. Čeka se Srbija i još 12 ekipa

Naša selekcija ima priliku u februaru da obezbedi plasman na završni turnir EP

  • 1
Igor Kokoškov, Goran Dragić, Luka Dončić, košarkaška reprezentacija Slovenije, Eurobasket 2017 Foto: Profimedia

Evropsko prvenstvo u košarci održaće se 2022. godine u četiri zemlje Gruziji, Italiji, Nemačkoj i Češkoj, što je postalo praksa od 2015. godine.

To znači da su četiri sigurna učenika Evropskog prvenstva za košarkaše ove četiri države jer su organizatori takmičenja, a uz njih će učestvovati još 20 ekipa. Aktuelni šampion je Slovenija koja će imati priliku da brani trofej.

Vize su u drugom “prozoru” uspele da uzmu i selekcije Hrvatske, BiH, Izraela, Španije, Grčke, Ukrajine i Slovenije.

Za sada još plasman nemaju selekcije koje su uvek pretendenti na visok plasman poput Srbije, Litvanije, Rusije, Turske, Crne Gore...

U grupi A Španci su prošli na EP posle veoma ubedljive pobede protiv Rumunije – 94:41, samo dva dana posle poraza od Izraela. “Crvenu furiju” je predvodio Dario Brizuela sa 17 poena i pet asistencija.

Košarkaška reprezentacija Španije Foto: AP/Tanjug

Oni su sa skorom 2-2 obezbedili evropsku vizu, baš kao i Izraelci koji imaju sve četiri pobede. Poslednju u nizu ostvarili su protiv Poljske 78:72. Najzaslužniji su bili Džejk Koen sa 14 i Gal Mekel sa 12 poena.

U grupi F prolaz na EP su uspele da obezbede Ukrajina (2-2) i Slovenija (3-1). Ukrajinci su slavili protiv Austrije – 70:67. Do trijumfa ih je vodio Mišula sa 20 poena i po tri skoka i asistencije.

Pobeda Ukrajine je potvrdila učešće na EP i za Sloveniju, koja je juče savladala selekciju Austrije. Slovenci pred poslednji “prozor” imaju učinak 3-1. Oni će na Evropskom prvenstvu braniti titulu osvojenu 2017. godine u Istanbulu.

Italija je u grupi B pobedila Rusiju 70:66 i zadržala savršen učinak (3-0). Rusija i Estonija imaju 2-2, a Severna Makedonija, koja sada nije igrala zbog virusa korona 0-2. U njihovoj grupi je samo Italija kao domaćin obezbedila vizu, baš kao i Gruzija u grupi E.

Tu se za druga dva mesta bore Srbija, Švajcarska i Finska. Rasplet se očekuje u februaru.

Video: Kako je Kokoškov sa Slovenijom isprebijao Špance za finale Eurobasketa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA