≫ 

Zvezda vratila -13 i povela protiv Makabija, pa prosula trud: Brajant trojkama "ubio" crveno-bele!

Zvezda je imala i propustila svoju šansu

  • 98
KK Crvena zvezda

Foto: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u meču 12. kola Evrolige od Makabija iz Tel Aviva u Menora Mivtakim areni sa 81:76.

Crveno-beli su posle uzastopnih poraza od Barselone i Anadolu Efesa upisali i treći, iako su imali realnu šansu da meč dobiju, poput onog protiv CSKA.

Meč je rešen tri minuta pre kraja kada je ključne dve trojke pogodio Ilajdža Brajant, a Makabi poveo 75:70 i za minut potpuno preokrenuo rezultat i odnos snaga na terenu.

Zvezdi ostaje žal, jer je stigla zaostatak od 13 poena iz treće četvrtine, a Džordan Lojd je svojim trojkama potpuno pokrenuo svoj tim i onda mu je napadački ritam možda poremetio Džoni O'Brajant.

O'Brajant je ishitreno šutirao i forsirao u dva napada koja su prethodila trojkama Ilajdže Brajanta, pa su one bile kazna i potvrda da je "Ponos Izraela" ipak bio stabilniji tim kada je najpotrebnije.

Zato je zasluženo došao do treće pobede iz deset odigranih utakmica, dok je Zvezda upisala osmi poraz uz četiri pobede. Najefikasniji je kod pobednika bio Skoti Vilbekin sa 23 poena, Brajant je ubacio 18, a Otelo Hanter 13. Hanter je imao i deset skokova, a Brajant šest skokova, dok je Vilbekin uz četiri skoka podelio i tri asistencije.

Na drugoj strani je Lojd prednjačio sa 24 poena, Dejan Davidovac je imao 14, a Džoni O'Brajant 13. O'Brajant je imao osam skokova, Lojd pet asistencija, a Davidovac 10/10 sa linije penala.

Prvo poluvreme Zvezda je odigrala veoma čudno, ali je u pojedinim momentima pokazivala manir iskusne ekipe. Od energičnog i furioznog starta, do letargične završnice prve četvrtine i katastrofalnog početka druge, do egala sve do poluvremena.

Dejan Davidovac

Foto: Marko Jovanović

Rani pogodak Kuzmića uz faul i dvojka Voldena bili su pozitivan znak u napadu Zvezde na startu prve četvrtine. Srpski tim je ubrzo vodio sa 7:3 i bio ubedljiv sve do 16:9 i koša Jagodić-Kuridže pod košem Izraelaca.

Tada je u igru ušao Otelo Hanter koji je ekspresno postigao šest poena i poremetio ravnotežu i premoć Zvezde pod košem. Makabi se tim potezom vratio u igru i vrebao priliku da prestigne srpskog šampiona.

Već tada su počeli da se naziru problemi sa bezidejnošću u napadu Zvezde, jer je i poene pre role Hantera - Jagodić-Kuridža praktično "izmislio".

Zvezda je u drugom delu prve deonice počela da niže izgubljene lopte, a kako njeni igrači nisu bili sigurni na šutu, Makabi je imao nekoliko šansi da povede.

To je tek u poslednjim sekundama prve četvrtine uradio Skoti Vilbekin, trojkom za preostalih pet sekundi kada je sa zvukom sirene pogodio za 23:20.

Saša Obradović

Foto: MN Presss

Druga četvrtina bila je prava hudinijevska za crveno-bele. Posle uvodnog koša Džordana Lojda, Dejan Davidovac je ubacio još jednu dvojku, ali je u tom periodu tim Saše Obradovića imao poenterski post od četiri i po minuta.

Osim toga, ništa nisu mogli da ubace crveno-beli. Makabi je za to vreme napravio prednost od sedam poena, pa je posle 13 minuta igre bilo 29:22.

Zvezdin očaj u napadu je prekinuo Dejan Davidovac, koji se spustio na niski post i odatle dobijao faulove, pa sa linije za slobodna bacanja ubacio osam od osam penala i tako približio Zvezdu.

Tim sa Malog Kalemegdana je nekako održao priključak, iako je pri kraju četvrtine Duop Rit ubacio tek treći pogodak iz igre za 41:28, koliko je ostalo na poluvremenu.

Ako je Zvezda uz malo sreće i sačuvala priključak u drugoj deonici, u trećoj joj ni sreća, a ni Skoti Vilbekin nisu bili naklonjeni.

 

Vilbekin je dao trojku odmah na startu, rešavao je hladnokrvno akcije Makabija kome posle četiri napada Zvezda nije ubacila ni poen.

Hanter i Brajant su nastavili da poentiraju, a Zvezda posle pet minuta, slično kao i u drugoj deonici nije dala poene iz igre.

Zato je sredinom trećeg perioda Makabi vodio sa 52:39, a taj crni niz Zvezde nije prekinuo ni Tejlor Ročesti promašenom otvorenom trojkom, a odmah zatim i Dejan Davidovac zicerom.

Tek je Džoni O'Brajant pogodio posle šest minuta igre u trećem periodu, a onda su usledila dva faula nad njim i Davidovcem, pa je Zvezda opet sa lonije penala prepolovila zaostatak do 52:45.

 

Lojd je iznudio faul u napadu, O'Brajant je u međuvremenu pogodio još jedan šut sa poludistance, a posle trojke Džordana Lojda, Makabi je dva minuta pred kraj trećeg perioda bio na 54:50.

Međutim, to je bio samo početak napadačke rapsodije Lojda. Džordan je do početka četvrte četvrtine ubacio još dve trojke i u seriji 19:4 u korist Zvezde, vratio prednost crveno-belima 58:56.

Tek tada se malo dinamika igre razvila, a monotonija faulova i prekida razbila. Poentirali su Vilbekin, Džons i Jagodić-Kuridža, a na semaforu je bila "klackalica" i igrački egal do sredine poslednje deonice.

On je trajao sve do dve vezane trojke Brajanta kojima je Makabi poveo sa 75:70. Ako je prvu Zvezda i primila iz dobre organizacije Makabija, druga je bila plod haosa i konfuzije. Promašio je Brajant, Hanter je uhvatio ofanzivni skok, a lopta je kao "vruć krompir" opet došla do Brajanta koji se ispravio trojkom.

Od tog trenutka do kraja su ostala tri minuta, a Zvezda je psihološki malo pala. Smisleni napadi su izostali, ali se Zvezda držala nekako u igri sve do treće trojke Brajanta, kojom je Makabi otišao na 78:71 pola minuta pred kraj.

Tom trojkom je pobeda žutih iz Tel Aviva i potvrđena, a Zvezdi ostaje da u nekom narednom meču traži konstantniju igru u napadu i način da iskontroliše forsiranje O'Brajanta u trenucima kada je ekipi potrebno strpljenje

Četvrta četvrtina:

 

40. minut - Trojka Brajanta! Makabi vodi 78:71 na pola minuta pre kraja. Izdržao je izraelski predstavnik u penal-završnici i slavio 81:76.

39. minut - Skok Ilajdže Brajanta posle promašene trojke Džonija O'Brajanta, Zvezda je propustila nekoliko šansi i nesportsku ličnu kao priliku da priđe rivalu.

38. minut - Pogađa Lojd slobodno bacanje, ali nije precizan iz igre. Loše šutira i Džoni O'Brajant, Makabi ima +4 i vodi 75:71.

37. minut - O'Brajant opet solira i prosipa šuteve u bitnim momentima. Kažnjava to Ilajdža Brajant trojkom - 72:70 vodi Makabi. Nova trojka Makabija i Brajanta u haotičnoj akciji posle ofanzivnog skoka Hantera - 75:70 za Makabi.

36. minut - Otelo Hanter je to kaznio dvojkom, a lepu kombinaciju igrači Zvezde su u sledećem napadu krunisali košem. Popravila je Zvezda odbranu - 70:69 za srpski klub.

35. minut - Koš i faul za O'Brajanta! Nije pogodio dodatno bacanje, ali Zvezda opet u prednosti, 68:67. Davidovac opet odlično reaguje posle pasa Brajanta za Žižića. O'Brajant je promašio ishitren šut.

34. minut - Lojd u prodoru pogađa! Potpuno se razigrao igrač Zvezde, Volden je ušao u šut Vilbekinu, a Davidovac nije pogodio flouter. Fauliran Brajant posle koša, Obradović ima razloga da bude besan - 67:66 za Makabi.

33. minut - Faul Ročestija, Džons siguran na liniji za slobodna bacanja. Lojd je isforsirao u prodoru, ali je sačuvao loptu koja je otišla u aut. Davidovac šutira, kasni Hanter u blokadi i novi poeni za Dejana - 64:64.

32. minut - Pogađa Ročesti za dva posle ofanzivnog skoka Davidovca. Nova trojka i za Makabi, 62:60. Uzvraća Jagodić-Kuridža dvojkom, tek sada se razvila igra - 62:62.

31. minut - Trojka, treća za Lojda! Zvezda opet vodi 58:56! Vraća Vilbekin trojku i prednost Makabija - 59:58.

Treća četvrtina:

KK Crvena zvezda

Foto: KK Crvena zvezda

30. minut  - Lojd gubi loptu, loša kontra Makabija, pa onda kontra Zvezde - 56:55 za Makabi.

29. minut - Dobro brani Davidovac, Kuridža zatvara Kaspija, a Kalojaro ne daje trojku. Lojdova nova trojka! Zvezda u igri - 54:53 za Makabi. Pogodio je i Hanter preko ruke - 56:53.

28. minut - Novi koš O'Brajanta, pa faul u napadu Makabija, ali i loša akcija Zvezde. Omri Kaspi u kontri i lagano zakucavanje za njega. Trojka Lojda! Prva na meču - 54:50 za Makabi.

27. minut - O'Brajant fauliran, dva poena sa linije penala. Davidovac krade loptu, Zvezda trči kontru, a lopta opet ide O'Brajantu koji vraća Davidovcu, a ovaj dobija faul, 52:45.

26. minut - Promašena otvorena trojka Ročestija, pa onda i zicer Davidovca. Tek O'Brajant ubacuje šut sa poludistance - 52:41 za izraelski tim.

25. minut - Ročesti gubi loptu, Volden uspeva da privremeno zaustavi Vilbekina u prodoru do obruča.

24. minut - Faul u napadu Otela Hantera, ali ukradena lopta Džonsa i onda realizacija Hantera za 50:39. Makabi sve ubedljiviji. Brajant rešava akciju pod košem Zvezde - 52:39.

23. minut - O'Brajant pravi faul u napadu, pa nije priznato njegovo zakucavanje. Vilbekin se provukao kroz reket i poslao flouter za +10, 48:38 za Makabi. Dobrić prekida seriju Izraelaca sa linije bacanja - 48:39.

22. minut - Volden je krenuo na prodor i izblokiran je, O'Brajant je promašio novu otvorenu trojku. Makabi to nije kažnjavao.

21. minut - Trojka Vilbekina, promašaj Voldena, Makabi ima plus šest - 44:38. Na sve to, nesportski faul Voldena koji je malo zadržao Vilbekina s leđa - 46:38 za Makabi.

Druga četvrtina:

Crvena Zvezda Efes

Foto: MN Press

20. minut - Krade loptu Davidovac, Lojd je probao da pogodi za dva uz faul i nije. Ali je dobio novi faul, 38:35. Vilbekin nije pogodio trojku, Hanter je uhvatio ofanzivni skok, a Džons je trojku ubacio. Vratio ju je Rit u sledećem napadu - 41:38 za Makabi. Ova trojka je bio tek treći koš iz igre za Zvezdu u celoj četvrtini.

19. minut - Trojka Krisa Džonsa, a Davidovac je opet iznudio faul! Dejan je bez greške 8/8 sa linije penala, 36:31 za Makabi. Mnogo prekida sada, Vilbekin, pa Lojd pod prekršajima, sudije su pregledale situaciju kada je Džordan dobio lakat od Blajzera, 38:33 vode domaći.

18. minut - Brajant ne pogađa trojku posle finte pored Davidovca, pa onda pravi prekršaj. Davidovac precizan oba puta sa penala, 31:27 vodi Makabi. Oba puta je bio siguran sa linije i Brajant posle faula O'Brajanta, a zatim i Davidovac koji se "ušančio" na niskom postu - 33:29 posle dva nova bacanja.

17. minut - Sam Dorsi pod košem, Džoni ga faulira. Žižić obara Lazića pre nego je Džons izbacio flouter, pa se poeni ne priznaju, a Izraelcima se svira faul u napadu. Neće lopta u reket Makabija...

16. minut - Kratak šut za tri Makabija, Dorsi se ispravlja sa tri metra, 31:23. Hanter blokira O'Brajanta posle neprecizne trojke Voldena. Pogodak Davidovca sa niskog posta - 31:25 za Makabi.

 

15. minut - Blajzer je sam na trojci kao i O'Brajant maločas i nije pogodio. Četiri i po minuta igre i samo dva poena Zvezde u drugoj četvrtini. Faul nad O'Brajantom pod košem, 29:23.

14. minut - Vilbekin u kontri poentira, Volden prethodno nije dobio faul na polaganju, a tranzicija žutih je bila vrhunska, 29:22 za Makabi. Voldenova nova izgubljena lopta, spetljao se u driblingu. O'Brajant fula trojku iako je bio otvoren na šutu.

13. minut - Rit šutira preko ruke, dobio je "vruć krompir" u poslednjim sekundama napada i promašio je. Kaspi nije uspeo da pogodi pod košem Zvezde, ali opet greška crveno-belih, ovog puta Volden. Pogodio je Kaspi posle te izgubljene lopte - 27:22.

12. minut - Kaspi u igri, izgubio je loptu igrač Makabija. Promašaji Lojda i O'Brajanta. Blejzer u kontri to kažnjava prodorom sa strane - 25:22 za Makabi.

11. minut - Promašena trojka Makabija, O'Brajant dobija faul Bendera. Lojd lepo rešava akciju polaganjem iz prodora - 23:22 za Makabi.

Prva četvrtina:

 

10. minut - Dugo bez dobre akcije igrači Zvezde, Lojd je izgubio loptu. Teri je izblokirao Hantera s leđa, ali Dorsi pogađa za vođstvo Makabija 20:18. Zvezda je vezala više izgubljenih lopti, ovog puta Teri. Lojd je iznudio faul na šutu i konačno prekinuo loš niz crveno-belih - 20:20. Pet sekundi do kraja četvrtine bilo je dovoljno Skotiju Vilbekinu da trojkom sa zvukom sirene završi prvih deset minuta. Makabi ima prednost 23:20.

9. minut - Teri hvata promašenu trojku Ročestija pod košem Makabija, dodaje O'Brajantu, ali Džoni pravi korake. Hanter je napao Terija u sledećem napadu i iznudio faul - 18:18.

8. minut -  Novi pogodak Hantera, brzih šest poena i tajm-aut. Pogodak Zvezde za dva, Obrajant uzvraća na niskom postu! Dobija i faul Hantera, 18:15. Dva pogotka DiBartolomea sa linije penala - 18:17.

7. minut - Kalojaro dobija rampu Terija, za preostale dve sekunde napada Otelo Hanter uspeva da izgura Terija i poentira. DiBartolomeo asistirao Hanteru i u sledećem napadu - 16:13 za Zvezdu.

6. minut - Dobrić ne pogađa preko ruke, Brajant neprecizan na drugoj strani. Spor napad Zvezde, statični igrači, ali Jagodić Kuridža sam rešava akciju u reketu na drugom obruču - 16:9.

košarkaši crvene zvezde

Džordan Lojd

5. minut - Lojd fauliran, ali je morao da izađe van igre umesto da izvede slobodna bacanja. Davidovac stoga precizan oba puta - 14:9 za crveno-bele. Žižić ne pogađa horog.

4. minut - Kalojaro pronalazi Žižića pod košem, ovaj zakucava za novo izjednačenje. Lojd je još jednom prošao, Dobrić sam u ćošku na trojci! Zvezda vodi 12:9.

3. minut - Žižić se izborio za ofanzivni skok, Volden nije pogodio tešku trojku, a Vilbekin je iskusno izvukao faul na drugoj strani - 7:7. Lojd lepo driblingom beži Ilajdži Brajantu i polaže u obruč, Zvezda vodi - 9:7.

2. minut - Ne pogađaju igrači Zvezde, Vilbekin u kontri ubacuje prve poene i to sa trojke za Makabi. Precizan je bio i Volden, sa poludistance - 7:3 za crveno-bele.

1. minut - Lepo spušta Lojd za Kuzmića koji pod košem poentira uz faul Žižića! Dobra odbrana Zvezde iako je delovalo kao da Makabi ima višak na šutu za tri. Kuridža dobija loptu u kontri pod košem Makabija od Lojda - 5:0 za Zvezdu.

Video: Izjave trenera i igrača Crvene zvezde pred gostovanje Andaolu EFES-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nicky

    3. decembar 2020 | 22:09

    Obradovicu jel si doveden da pobedjujes koper primorsku i krku ili da da nesto uradis u evropi... aj lepo mrs u pic.. mater... i povedi davidovca i lazica sa sobom

  • Firga

    3. decembar 2020 | 22:33

    Ponos Izraela potopio ponos Hrvatske. Bravo.

  • El pistolero

    3. decembar 2020 | 22:24

    Obradovicu dosta je bilo,pakuj stvari i dovidjenja.ovo je mucenje,doveo se igrace koje si trazio i sta je sad problem?je li opet umor? Imali ste 7 dana da odmarate i niko ne moze otvoreni sut da pogodi.neka te je sramota.ti sto ih ucis da rotiraju u odbrani tako sto ce uvek nekog ostaviti samog u cosku za 3,pa to niko ne radi.valjda je sut iz ugla za 3 najlaksi za pogoditi,i to ostaviti istog igraca 4 puta i ovaj lagano,kao na treningu,bez koske sto se kaze.napad je prica za sebe,uvek losa resenja,2 igraca dave loptu po 20 sek,onda forsiranje u zavrsnici Obrajanta koji baca 2 puta air ball,gubi 2 lopte na pasu,opsti haos.i kad naidje period dobre igre,ti to na nasu stetu seces izmenama,izvodeci igraca koji je u seriji.pa pusti ga jbt da igra dok mu ide nece umreti.tako da gospodine Obradovicu svoju sansu si prokockao,pusti nekog drugog,jer sa ovako dobrim igracima ne moze gorecod tebe sigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA