≫ 

Sećanja: Kako su Kića, Mirza i Praja odučili od košarke Birda i Medžika, buduće NBA zvezde

Bio je to tunir u Atlanti nekoliko meseci pre SP u Manili 1978.

  • 1
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije Foto: MN Press

Te daleke 1978. selektor reprezentacije Jugoslavije, proslavljeni Aca Nikolić, vodio je ekipu u Ameriku na veliki turnir u Atalanti.

Bio je to takozvani Mini Mundobasket, pre onog pravog u Manili iste godine na kome su učestvovale reprezentacije SAD, Kube i reprezentacija Sovjetskog Saveza.

U tadašnjoj reprezentaciji SAD su nastupali Lari Bird, Grifin, Medžik Džonson…

Jugoslavije je pobedila Sovjetski Savez rezultatom 97-79, Kubu sa 98-80, a izgubila od SAD 83-88.

Osvojili su drugo mesto na tom Mini Mundobasketu, a Bird i Medžik su igrali za SAD, i to im je bila poslednja studentska godina. Bird je dao 6 poena, Medžik nijedan.

Mirza Delibašić Foto: MN Press

Kod nas Kićanović 22, Delibašić 19, Dalipagićć 18, Ćosić 16. Prvog dana SSSR su razbili (97-79), Praja sa 18 poena, Kića sa 26 i Ćosić sa 20.

Kićanović je bio MVP turnira, a Dalipagić najbolji strelac sa 72 poena.

Naši su po povratku rekli da su im sudije protiv SAD 27 puta sudili korake… Oko 10.000 gledalaca aplaudiralo je našim igračima… u oktobru mesecu u Manili postali su Svetski prvaci.

Bird je te godine izašao na draft i bio 6. pik izabran od Bostona, dok je Medžik Džonson izabran 1979. kao prvi pik. Medžik je te godine 1978 bio ruki na Univerzitetu Mičigenm pa ga selektor nije vodio u Manilu. Ipak, sledeće godine je pokazao talenat, pa je prvi u istoriji kao sofmor (student druge godine) otišao u NBA.

Reprezentacija Jugoslavije je nastupala u sledećem sastavu: Vilfan, Kićanović, Žižić, Knego, Jerkov, Skroče, Ćosić, Radovanović, Dalipagić, Delibašić, Nakić, Vukosavljević.

Posle poraza od Mornara, Partizan jednostavno mora da pobedi Megu večeras (19.00) jer će u suprotnom biti sve dalje od plej-ofa. Kvota na keca je 1,25, a na pobedu crno-belih s više od 8,5 poena razlike 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan – Mega.

Video: Profesor Milivoje Karalejič o različitim generacijama koje je trenirao

(Telegraf.rs/Izvor: košmagazin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    12. decembar 2020 | 15:26

    nasi imali skoro 30 a ovi klinci 18 godina.hajde molim te idi begaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA