≫ 

Deset najvećih talenata srpske košarke: Petrušev vodi kolo, tu su i Pokuševski, Smailagić, Nakić...

Na koga ćemo moći da se oslonimo u godinama koje dolaze

  • 21
Buducnost srpske kosarke, Mario Nakić, Filip Petrušev, Alen Smailagić, Aleksej Pokuševski, Tristan Vukčević Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Youtube/Overtime Europe

Minuli kvalifikacioni prozor za odlazak na Evropsko prvenstvo u košarci podsetio nas je da pored naših glavnih igrača, već polako moramo da počnemo da obraćamo više pažnje na mlađe kategorije.

Iako je i tu bilo krize u rezultatima tokom prethodne godine, nije na odmet pomenuti da se i ovde nalazi nekoliko velikih bisera, koji će se kroz naredne godine sigurno naći u najboljim timovima Evrope. A neki se tamo već i nalaze...

U nastavku pročitajte od kojih 10 igrača rođenih 2000. godine ili kasnije se najviše očekuje u našem nacionalnom timu.

10. Andrija Vuković

Deseto mesto na ovoj listi zauzima Andrija Vuković oko kojeg se digla velika prašina. Naime, ovaj mladi košarkaš kojem je tek 15 godina je u mlađim danima nastupao za podgoričku Budućnost gde su pokušali da ga ubede da obuče dres crnogorske reprezentacije.

Andrija Vuković Foto: Instagram.com/vukovicc13

Međutim, mladi Andrija za to nije hteo da čuje, već se nakon rešavanja administrativnih problema koji su trajali čitavu jednu godinu zaputio u Srbiju i prešao u redove Crvene zvezde, što mu je bio dečački san.

On je pored Zvezde imao ponude iz Španije, Italije i Grčke, ali se na kraju odlučio da zaigra za klub sa Malog Kalemegdana.

9. Nikola Radovanović

Nikola Radovanović Nikola Radovanović; Foto: MN Press

Mladi Nikola Radovanović je neko od koga u Partizanu dosta očekuju. Ovaj igrač iz Nevesinja je još kao mlad prešao u školu košarke crno-belih, jer su ga uslovi u rodnom mestu, kako je sam rekao ograničavali da dalje napreduje zbog premalog broja termina tokom sedmice. Nakon toga je upisao kratak boravak u Budućnosti iz Bijeljine, koja ga je potom delimično i kočila da obuče dres Beograđana.

Ipak, Radovanović je u svojoj nameri uspeo, pa trenutno igra za mlađe kategorije crno-belih, a zvanično je registrovan i za nastupe u regionalnoj ABA ligi, iako do sada nije zabeležio nijedan nastup.

I on je zajedno sa Matijom Belićem igrao na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina u Udinama, gde je takođe beležio sjajne brojke. Naime, prosečno je dolazio do čak 15,1 poena po meču uz 7,3 skokova. Dodajmo i to da Radovanović igra na poziciji krila.

8. Matija Belić

MATIJA BELIC Matija Belić; Foto: MN Press

Još jedan biser dolazi upravo iz našeg domaćeg prvenstva. Reč je o Matiji Beliću, koji ove sezone izuzetno uspešno nastupa za ekipu zemunske Mladosti. Ni on još nije punoletan, a debi u seniorskoj konkurenciji upisao je još prethodne sezone. Igra na pozicijama tri i četiri.

Ove godine je već pokazao da je spreman za veliku scenu, pošto u proseku beleži 9,3 poena uz 4,3 skokova i 2,8 asistencija u domaćem prvenstvu. Jedan nastup ubeležio je i u ABA 2 ligi, ali nakon toga ga nije bilo na terenu zbog problema koji su zadesili Zemunce, a koji su povezani sa zarazom virusom korona.

Bio je treći najefikasniji igrač Evropskog prvenstva za igrače do 16 godina starosti u Udinama, kao i treći najbolji skakač, pošto je imao proseke od 18,7 poena i 10,1 skokova. Dakle, u svojoj igri "imao" je bar dabl-dabl.

7. Mihailo Mušikić

MIHAILO MUSIKIC Mihajlo Mušikić; Foto: MN Press

Veliki talenat koji dolazi iz Megine škole košarke je Mihailo Mušikić, koji ove sezone nastupa zajedno sa Nikolom Đurišićem u OKK Beogradu i čini udarni tandem Klonfera. Ovaj rođeni Kraljevčanin pokriva centarske pozicije na terenu.

Sa Megom je osvojio drugo mesto na juniorskom turniru Evrolige u Vitoriji pre dve godine, a u domaćoj Roda juniorskoj ligi je beležio 17,3 poena uz četiri skoka i četiri asistencije u proseku.

Upisao je i nastupe za mladu reprezentaciju Srbije na Evropskim prvenstvima u Novom Sadu 2018. godine i Volosu 2019. godine, ali nije uspeo da se okiti nekom od medalja sa srpskim timom.

6. Nikola Đurišić

Nikola Đurišić, Košarkaška reprezentacija Srbije Nikola Đurišić; Foto: MN Press

Ostajemo u Košarkaškoj ligi Srbije, koja je ove sezone definitivno značajno jača nego nekih prethodnih. I ove godine veliki broj klubova se oslonio na mlade igrače, poput zemunske Mladosti, užičke Slobode i OKK Beograda odakle dolazi i naredni biser srpske košarke.

Reč je o već pomenutom Nikoli Đurišiću, kojem je trenutno samo 16 godina, a koji u do sada zabeleženim nastupima za OKK Beograd u domaćem prvenstvu ima 14,4 poena u proseku po meču uz 2,8 skokova i 1,8 asistencija. Interesantno, on je sin Vesne Čitaković-Đurišić, naše proslavljene odbojkašice i legende užičkog Jedinstva.

Igra na poziciji krila, već je upisao nastupe za našu mlađu selekciju, ali do sada nema osvojena odličja. Ipak, nema sumnje da će i to doći vremenom, s obzirom na to da predstavlja jednog od najdominantnijih igrača u svom uzrastu ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

5. Tristan Vukčević

Tristan Vukčević Tristan Vukčević; Printskrin: Youtube/Overtime Europe

Ukoliko ste u poslednjih nekoliko meseci pratili dešavanja u Real Madridu, sigurno vam je za oko zapalo ime Tristana Vukčevića. Reč je o sinu čuvenog Dušana Vukčevića koji je igrao za reprezentaciju Srbije i Crne Gore, a tokom karijere je nastupao za Crvenu zvezdu, Olimpijakos i Sijenu.

Inače, Tristan je imao priliku da igra za Italiju, Grčku, Švedsku, Španiju i Srbiju. Majka mu je Šveđanka, otac poseduje i grčki pasoš a za preostale reprezentacije imao je pravo da igra zbog raznih životnih okolnosti, odnosno dužeg boravka u ovim državama. Ipak, Vukčević je odlučio da nosi dres Srbije.

On trenutno uglavnom nastupa za mlađe kategorije Real Madrida, mada mu je Pablo Laso dopustio da ubeleži debi u španskom prvenstvu u pobedi protiv Gran Kanarije početkom oktobra kada je imao dva poena i dva skoka za četiri minuta na terenu. Tristan igra na poziciji krilnog centra.

4. Aleksej Pokuševski

ALEKSEJ POKUŠEVSKI Aleksej Pokuševski; Foto: MN Press

Momak iz Novog Sada ove godine je dospeo u žižu srpske košarkaške javnosti, pošto je izabran na NBA Draftu sa 17. mesta od Minesota Timbervulvsa, odakle je prosleđen dalje u Oklahoma siti Tander.

Dugi niz godina pre odlaska "preko bare", Pokuševski je igrao za Olimpijakos, gde je uglavnom nastupao za mlađe kategorije ovog kluba ili njihov B tim, ali se Grci nisu libili da mu pruže i minute u Evroligi s vremena na vreme. Srpski košarkaš ih u tom smislu nikad nije izneverio, pošto svakako predstavlja jednog od najtalentovanijih u tom uzrastu na pozicijama tri i četiri.

On je nastupao i za naše mlađe selekcije, sa kojima nažalost nema osvojena odličja, ali je i tamo pokazivao zaista dobre igre i bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu. Da sve bude zanimljivije, on je već upisao debi za Oklahomu, pošto je u meču predsezone protiv San Antonija ubeležio 14 poena uz osam skokova i dve asistencije za 22 minuta provedena na terenu. To je svakako dobra preporuka i nada da ćemo ga gledati na terenu i kada počnu prvi dvoboji u NBA ligi.

3. Mario Nakić

MARIO NAKIC Mario Nakić; Foto: MN Press

Mlada nada Real Madrida, ove sezone stasava na pozajmici u belgijskom Ostendeu, gde je nesumnjivo jedan od najboljih igrača u ekipi. Na dve od tri do sada odigrane utakmice u šampionatu Belgije bio je najbolji igrač u ekipi i evidentan je njegov napredak iz utakmice u utakmicu.

Kao da se juče povela polemika oko toga da li će Nakić zaigrati za našu košarkašku reprezentaciju. Podsetimo, Mario je sin legendarnog Iva Nakića i najveći deo života proveo je u Beogradu. Ipak, pošto još nije debitovao za reprezentaciju Srbije, naši susedi iz Hrvatske i dalje pokušavaju da ga vrbuju da na kraju obuče njihov dres.

Mario inače igra na poziciji krila, a zajedno sa mladim timom Real Madrida je osvojio Next Generation turnir Evrolige 2019. godine, na kojem je proglašen za MVP-ja čitavog turnira. Već je debitovao i za seniorski tim Real Madrida, gde je Pablo Laso imao samo reči hvale za njegove igre.

2. Alen Smailagić

ALEN SMAILAGIC Alen Smailagić; Foto: MN Press

Malo ko je pre NBA drafta 2019. godine čuo za Alena Smailagića, mirnog momka iz Koteža, koji je prve košarkaške korake napravio upravo na lokalnim terenima u tom mestu. Profesionalnu karijeru započeo je u Beku, gde se veoma kratko zadržao, jer su ga skauti Golden Stejt Voriorsa brzo uočili i dogovorili da pređe u njihov razvojni tim, Santa Kruz Voriorse.

Kroz narednu godinu on se toliko razvio, da je postao meta nekoliko NBA klubova, pa su Ratnici na Draftu morali dobro da ga "čuvaju". Na kraju su i uspeli da ga zadrže, pošto je Smailagić izabran sa 39. pozicije od strane Nju Orleans Pelikansa, gde je kroz trejd prosleđen nazad u Ouklend.

Zbog brojnih povreda koje su zadesile Golden Stejt, Smailagić je već imao priliku da iskusi kako je to igrati u najjačoj ligi na svetu, a ovom krilnom centru koji je tek napunio 20 godina svakako se predviđa blistava budućnost, kako u dresu Voriorsa, tako i u dresu naše reprezentacije.

1. Filip Petrušev

FILIP PETRUŠEV Filip Petrušev; Foto: MN Press

Šta još možemo da vam kažemo o Filipu Petruševu, a da to već niste čuli u poslednjih nekoliko meseci, koliko nosi dres Mege? Još kao mali je odlučio da ode "preko", pa je pre nastupa u američkoj NCAA ligi između ostalog nastupao i za Laboral Kuću. To mu je i obezbedilo kartu za Gonzagu, gde je beležio fascinante partije.

Petrušev je proglašen za najboljeg igrača Vest Koust konferencije u NCAA ligi u sezoni 2019/20, što i ne čudi, pošto je prosečno beležio čak 17,5 poena po utakmici uz 7,9 skokova. Sa velikim uspehom igrao je i za mladu reprezentaciju Srbije sa kojom je 2017. godine osvojio zlato na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina, a potom je isti uspeh ponovio i u Letoniji na istom takmičenju.

Da se Petrušev apsolutno ne šali govori i činjenica da je trenutno najbolji košarkaš u regionalnoj ABA ligi. Iako ga je pre samo mesec dana "poremetila" zaraza korona virusom, ona nije zaustavila njegove fantastične partije. Baš naprotiv, u prvom susretu nakon oporavka upisao je čak 32 poena uz osam skokova, a kada se podvuče crta, u proseku ove sezone beleži 23,1 poen uz 7,7 skokova i prosečan indeks od 26,6 poena.

Ove godine se povukao sa NBA drafta, ali nema nikakve sumnje da će naredne sezone biti prava potera za uslugama našeg košarkaša.

Video: Da li je Partizan prerano potrošio mlade talente

(Srđan Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nusknvp

    16. decembar 2020 | 22:08

    A gde je Filip Covic na listi, i on je neki talenat ceo zivot vec :)

  • Nikola

    16. decembar 2020 | 21:11

    Nakic je krenuo pogresnim pute, belgijska liga je gora od kls, trebao je da izabere zvezdu ili partizan. Decko je veliki talenat!

  • 🤷‍♂️

    16. decembar 2020 | 21:51

    Od njih moze da bude nesto samo ako im se da minutaza i neka sloboda...ako budu rezerve strancima nema nista od njih. A tek ako odu preko samo da bi ispunili snove svojih roditelja eto propasti jos jedne generacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA